Tudomány zöldövezet

Rövidesen a tehén lehet a legnagyobb emlős a Földön

A nagytestű állatok pusztulása akkor kezdődött, amikor az emberek kivándoroltak Afrikából, és ha a folyamat folytatódik, évszázadokon belül a szarvasmarha lehet a legnagyobb emlős a Földön.  

A hominidák kivándorlása Afrikából egybeesett az olyan emlősök kihalásával, mint a mamut, a kardfogú tigris vagy az óriás tatu. Az emberek a húsért vették célba ezeket az állatokat, miközben a kisebb testűek, köztük a rágcsálók megmenekültek – számol be egy, a Science-ben megjelent tanulmány, amely 125 ezer év tendenciáit elemezte.

Kimutatták például, hogy az ember megérkezése után Észak-Amerikában a szárazföldi emlősök átlagos testtömege 98 kilogrammról 7,6 kilogrammra zsugorodott:

Ha a trend folytatódik, a maga 900 kilójával a házi tehén lehet a legnagyobb állatta Földön pár száz év múlva

– idézi az Új-Mexikói Egyetem kutatóinak véleményét az MTI.

Ez az olyan állatok kipusztulását jelentheti, mint az elefánt, a zsiráf vagy a víziló, és ne feledjük, hogy márciusban elpusztult a világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Kenyában.

Az orrszarvúk addig pusztulnak, míg él az emberi hülyeség
Tévhit, hogy az orrszarvú tülke merevedési zavarokra gyógyír, valójában általános életelixír. Már csak az a kérdés: az emberi babonaság és butaság bírja tovább, vagy az orrszarvúak?

Más kutatók azonban megkérdőjelezik az elméletet, emlékeztetve a fajmegőrzési erőfeszítésekre. Thomas Brooks, a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) vezető kutatója nem tartja valószínűnek a folyamatot. Emlékeztetett arra, hogy más kutatások azt jelzik, éppen a nagytestű emlősök, mint az elefánt élveznek jobban védettséget a természetvédelmi területeken, és nem a kisebbek.

A szervezet vörös listáján például nem szerepel a veszélyeztetett fajok között a tehénhez hasonló méretű afrikai bivaly vagy a barnamedve.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MANUEL COHEN / MCOHEN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik