Tudomány zöldövezet

Tizenegy oroszlánt mérgezhettek meg Ugandában

A hatóságok arra gyanakodnak, hogy az Erzsébet Királynő Nemzeti Park területén elpusztult állatokkal mérgezés végzett. Az eset a helyi marhapásztorok és a nagymacskák közti konfliktus újabb fejezete lehet.

A tizenegy kölyök és három kifejlett példány maradványait egy halászfalu, Hamukungu közelében azonosították – számol be az IFLScience. Az egyedek egy olyan csoport tagjai voltak, melyhez további három kifejlett hím is tartozott.

Mérgezésre gyanakszunk. Információink szerint megtámadták valakinek a tehenét, azt azonban egyelőre nem tudtuk megállapítani, hogy kiét

 Bashir Hangi, az Ugandai Vadvédelmi Hatóság munkatársa.

 Jimmy Kisembo, a hatóság vadőre és a maradványokat azonosító csoport vezetője azt mondta, a helyszínre érve mindenkit elfogott a sírás. Mikor felfedezték a csontokat, azok nagy részét már megtisztították a hiénák.

Az 1978 négyzetkilométeres Erzsébet Királynő Nemzeti Park Nyugat-Ugandában fekszik. A térségben olyan ritka oroszlánok is élnek, melyek még rendszeresen másznak fára – napjainkra alig maradtak Afrikában ilyen oroszlánok. A közelmúltban elpusztított család is egy ilyen csoport volt.

Kép: Thinkstock

A ragadozók maradványait egy közeli városba szállították, hogy alaposabban is elemezzék. A szakértők arra gyanakodnak, hogy az állatok halálát egy rendkívül mérgező rovarirtószer, úgynevezett aldicarb okozta.

Nem ez lenne az első alkalom, amikor az afrikai gazdák és a nagymacskák közti konfliktusok miatt pusztulnának el oroszlánok. 2015-ben például a híres kenyai Marsh csorda három tagját ölték meg, miután azok több szarvasmarhát is elejtettek. A helyiek úgy végeztek a ragadozókkal, hogy megmérgezték az elpusztult tehenek húsát. A szennyezett tetemekből egyébként keselyűk is fogyasztottak.

Az ugandai hatóságok bejelentették, hogy folytatják a nyomozást, és a lehető legszigorúbban büntetik meg az elkövetőt. Arra is ígéretet tettek, hogy további intézkedéseket hoznak majd a nagymacskák védelmében.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik