Tudomány

Pontosan mérhető, mennyit árt Trump a Földnek

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump bejelentette: az USA felmondja a 2015-ös klímaegyezményt. Mivel az ország jelenleg Kína után a második legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátó, a döntés aggodalomra adhat okot.

2015 decemberében a Párizs elővárosában, Le Bourget-ban megrendezett 21. ENSZ klímacsúcson fogadták el a párizsi klímaegyezményként ismert megállapodást. Az egyezményhez csatlakozó országok elkötelezték magukat a drasztikus éghajlatváltozás megelőzése mellett.

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal adatai szerint az USA 2014-ben 6,870 millió tonna szén-dioxid-ekvivalens gázt juttatott a légkörbe. Az 1990-es mennyiséghez képest ez közel 7 százalékos növekedést jelent.

Ezzel az Egyesült Államok Kína után a világ második legnagyobb kibocsátója, egymaga megközelítőleg a teljes szén-dioxid emisszió több mint 15 százalékáért felelős. Az ország kilépése az egyezményből – melynek célja többek között a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése – drámai következményekkel járhat.

Forrás: Statista

A párizsi megállapodáshoz csatlakozók legfőbb feladata az, hogy 2100-ig az iparosodás előtti állapotokhoz képest lehetőleg 1,5 Celsius-fok alatt, maximum 2 Celsius-fokon tartsák az átlaghőmérséklet növekedését. Az aláíró országok maguk határozhatták meg, miként akarnak hozzájárulni a cél eléréséhez.

Mikor Barack Obama elnöksége alatt elfogadták az egyezményt, az USA azt vállalta, hogy 2025-re 26-28 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátását a 2005-ös mennyiséghez képest.

Mivel a Föld egyik legnagyobb szennyezőjéről van szó, ez a lépés nagy mértékben javíthatott volna a globális helyzeten.

Az USA vezetősége ráadásul azt is vállalta, hogy 3 milliárd dollárral támogatja a fejlődő országok emissziójának csökkentését.

Amerika sokat számít

A fentiek miatt jogos a kérdés, hogy az Egyesült Államok kilépése milyen hatással lesz a megállapodás megvalósítására?

Az USA kilépése egyrészt közvetett módon is befolyásolhatja az egyezmény sikerét. Ha Amerika valóban felmondja az egyezményt, annak komoly hatása lesz a fejlődő országok emissziójára.

Egy 2017 áprilisi elemzés szerint amennyiben az USA nem teljesíti a párizsi megállapodásban leírtakat, a 2016-os adatokkal számolva 2025-ben a világ éves üvegházhatású gázainak kibocsátása 55,8 gigatonna helyett 57,3 gigatonna lesz. Ez nagyjából 3 százalékos növekedést jelent, ami egyáltalán nem elhanyagolható.

Ha a párizsi egyezmény egyáltalán nem valósul meg, a számítások alapján 2100-ra 4,2 Celsius-fokkal növekedik majd az átlaghőmérséklet. Amennyiben az egyes országok teljesítik a megállapodásban vállaltakat, de további lépéseket nem tesznek, az emelkedés már csak 3,3 fokos lesz.

Abban az esetben, ha az USA egyáltalán nem vesz részt semmilyen kibocsátást csökkentő kezdeményezésben, az további 0,3 Celsius-fokos melegedést jelenthet.

Amennyiben a jövőben az egyes országok újabb és újabb csökkentéseket vállalnak, 2100-ig akár az 1,8 Celsius-fokos célt is elérhetnék. Ha viszont az USA egyáltalán nem tesz erőfeszítéseket az emissziójának mérséklése érdekében, az általa kiváltott plusz 0,3 fokos változással a világ épp átlépheti a párizsi egyezmény bűvös 2 fokos határát.

Melegszik a bolygó

Ami a globális felmelegedést illeti, elképesztő mennyiségű tény bizonyítja, hogy a probléma valóban létezik. Maga az elmélet egyébként nem állítja, hogy az éghajlat nem változik természetes módon. A gond az arányokkal van: az elmúlt bő száz év alatt elképesztő mértékben nőtt az átlaghőmérséklet.

Az átalakulások normál körülmények közt évezredek alatt válnak érzékelhetővé, az ipari forradalom kirobbanása óta azonban jelentős hőmérséklet-növekedés jelentkezett. Míg a 20. századot megelőző évezred alatt az átlaghőmérséklet 2-3 tized Celsius-fokkal csökkent, addig az elmúlt 100 évben nagyjából 1 Celsius-fokos melegedés volt megfigyelhető.

A Reális Zöldek Klub üdvözli a döntést

A kilépés hírére közleményben reagált a globális felmelegedést tagadó Reális Zöldek Klub. A szervezet elnöke szerint Donald Trump jó döntést hozott, hiszen, ahogy fogalmaztak, a globális felmelegedés hazugság, az éghajlat természetes okok miatt változik, a szén-dioxid pedig valójában igen hasznos, hiszen a növényeknek szüksége van az anyagra a fotoszintézishez.

Nem ez volt az első alkalom, amikor a csoport hasonló elképzelésekkel állt elő. A Reális Zöldek Klub által felhozott érvek egyébként gyakoriak a globális felmelegedést tagadók közt. Trump környezetében több kétkedő is dolgozik, igaz, az elnök a klímaegyezménnyel kapcsolatos beszédében maga is számtalan pontatlanságot fogalmazott meg.

Az átalakulás hátterében az az elképesztő mennyiségű üvegházhatást okozó gáz – legfőképp a szén-dioxid – áll, ami az iparosodás kezdete óta a légkörbe került. Ezen anyagok nem csupán a környezetre és az egészségre károsak, de az atmoszférában jelentősen erősítik azt a természetes üvegházhatást, amely segít melegen tartani a bolygót.

Az üvegházra nagy szüksége van a földi létformáknak, az azt felépítő gázok túlzott jelenléte viszont veszélyes felmelegedést eredményez. Az éghajlatváltozás pedig nem csupán az ökoszisztéma látványos átalakulásával, a kórokozók gyorsabb terjedésével és a táj megváltozásával jár. A melegben az állandó jégtakarók olvadása is felgyorsul, ez pedig a tengerek és óceánok vízszintjének emelkedését idézi elő.

Ha az emberiség nem tesz lépéseket a helyzet orvoslására, a globális felmelegedés hatásai óriási mértékben sújtják majd a bolygót, és így fajunkat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik