Tudomány

Nagy problémát okozhatnak a szúnyogok, ha tovább melegszik a bolygó

A Stanford Egyetem kutatói új analízisükkel azt próbálták kideríteni, hogy milyen hőmérséklet a legmegfelelőbb a szúnyogok által terjesztett betegségek, például a dengue-láz, a Chikungunya és a Zika terjedésének. Ennek felmérése kiemelten fontos a klímaváltozás korszakában.

Ahogy az átlaghőmérséklet emelkedik, világszerte egyre több helyen figyelhető meg a szúnyogszezon kitolódása. A jelenség felvet egy igen kényes kérdést: vajon milyen hatással lesz a felmelegedés a rovarok által generált járványokra?

PLoS Neglected Tropical Diseases folyóiratban megjelent új tanulmányban a Stanford Egyetem szakértői azt mutatják be, hogy a klímaváltozás miként befolyásolhatja a jövőben a szúnyogok viselkedését és a hozzájuk köthető kórokozók terjedését.

Erin Mordecai, a vizsgálat vezetője szerint a dengue-járványok száma az elmúlt évtizedek óta folyamatosan emelkedik. A szakértők régóta próbálják megérteni, hogy mi áll a probléma hátterében, ahogy azt is, mi a kapcsolat az éghajlat és a betegség továbbadása közt.

29 Celsius-foknál van a határ

A hőmérséklet számtalan olyan tényezőt befolyásol, melyek meghatározzák, hogy mennyi időre van szüksége egy vírusnak az emberi szervezet megfertőzésére, így például azt, hogy vérszívás közben mikor jut be a vírus a rovarba; hogy mikor adja tovább a kórokozót az élőlény; hogy menyi ideig él egy szúnyog; illetve, hogy milyen gyakran szív vért.

Mordecai szerint ezek a faktorok mind a hőmérséklettől függnek, igaz, bizonyos szint után a terjedés csökkenni kezd.

A csapat azt találta, hogy a betegség terjedésének kedvező szúnyog jellemzők akkor csúcsosodtak ki, amikor a hőmérséklet elérte a 29 Celsius-fokot, de alacsonyabbak voltak, amikor a hőmérséklet hűvösebb vagy melegebb volt

– állapította meg a szakértő.

Ez azt is jelenti, hogy a globális felmelegedéssel bizonyos területeken növekedhet a járványveszély, a kórokozók számára korábban optimális régiókban viszont éppenséggel csökkenhet a kockázat.

Mivel a dengue-láz, a Chikungunya és a Zika emberi transzmisszió-elemzésének eredményei összhangban voltak a kutatók által létrehozott modell jóslataival, a rendszer igen megbízhatónak tűnik.

A terjedés ideális hőmérsékletének megtalálása elengedhetetlen a jövő járványainak előrejelzéséhez.

Az új tanulmány elkészülte előtt már számtalan cikk született a témában, de egyik sem volt igazán pontos. A modellel remélhetőleg könnyebb lesz megállapítani, hogy a globális felmelegedéssel melyik régiók kerülhetnek veszélybe. Az efféle előrejelzések elsősorban azoknak az államoknak lesznek fontosak, melyeknek társadalmi és gazdasági helyzete kevésbé fejlett.

Mordecai elismerte, hogy a szúnyogok által terjesztett vírusok megértéséhez rengeteg munkára lesz még szükség. A kutatók ennek ellenére bízik benne, hogy modelljük sokat segíthet a betegségek elleni védekezésben.

(Stanford)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik