Gazdaság

Bloomberg: Trump döntése fellendítheti a szén-dioxid-intenzív iparágakat

24.hu
24.hu

2017. 06. 02. 12:06

Trump döntésének azonnali hatása, hogy az USA-ban fellendítheti a szén-dioxid-intenzív iparágakat, például szénbányászat, szénenergia, és csökkentheti a keresletet a megújuló energiaszektor iránt – írta a Bloomberg.

A klímaegyezményből való kilépés technikailag ugyanakkor nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, legalább három éves folyamatnak nézünk elébe, ami sok újabb érdekes kérdést is felvet. A téma valószínűleg kitüntetett helyet foglal majd el az Egyesült Államok 2020-as elnöki kampányában is, írták (a menetrend szerint 2020. november 4-re léphetne ki az USA egyezményből, miközben a következő amerikai elnökválasztás 2020. november 3-án lesz – a szerk.)

US President Donald Trump pauses while he announces the US will withdraw from the Paris accord in the Rose Garden of the White House June 1, 2017 in Washington, DC.
"As of today, the United States will cease all implementation of the non-binding Paris accord and the draconian financial and economic burdens the agreement imposes on our country," Trump said. / AFP PHOTO / Brendan Smialowski
A fél világ nekiment Trumpnak a döntése miatt
A vezető nagyhatalmak még hisznek a tudományban és együttes erővel lépnek fel a klímaváltozás ellen.

Megvédi a munkahelyeket

A lap szerint a klímaegyezményből való kilépés kevésbé érinti az amerikai gazdaságot, arra nagyobb hatással van Trump belföldi gazdaságpolitikája. Trump szerint megvédi az amerikai munkahelyeket, ha megszabadul az egyezmény jelentette szabályozási tehertől, csakhogy a Párizsi Klímaegyezmény nem tartalmaz semmilyen kényszerítő mechanizmust a vállalásaikat nem teljesítő országokkal szemben.

Másrészt, ha a szénkitermelés fokozódna is, az egyáltalán nem jelentené a munkahelyek számának bővülését, ugyanis a folyamatok ebben az ágazatban is egyre inkább automatizáltak. A környezetvédők ugyanakkor figyelmeztetnek: a klímaegyezmény felrúgása egyenesen kedvezőtlen hatással lesz az USA gazdaságára, tekintettel a tiszta energiaforrásokba való befektetések várható elmaradására, írta a lap.

Rezsicsökkenést kínál

Trump azt ígéri, csökkenni fog az amerikaiak villanyszámlája, ha visszalép a klímaegyezménytől. Ezzel kapcsolatban a lap két forrást idéz, az egyik szerint, ha az amerikaiak teljesítik a vállalásaikat, az önmagában a lakossági villanyszámla 13-20 százalékos emelkedését eredményezheti 2035-re. Egy másik forrás viszont azt találta, hogy a növekvő energiahatékonyság ellensúlyozná a növekvő költségeket, így a villanyszámlák a kezdeti emelkedést követően inkább csökkenhetnek, csökkenhettek volna abban az esetben, ha az USA a megállapodás részese marad.

A lap szerint nem valószínű, hogy az egyezmény elhagyása önmagában közvetlen, kedvező hatással járna az Államok polgárainak villanyszámláira. Megjegyzik: Trump érvelése és lépése azt a vitát is háttérbe szoríthatja, amely Trump azon kampányígéretével kapcsolatos, miszerint véget vet Obama megújuló energiával kapcsolatos zöld szabályainak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.