Tudomány
herd of young piglet on hay and straw at pig breeding farm

Disznóember hibridet tenyésztettek a tudósok

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 01. 26. 19:11

Korábban a témában:

Az embriót még azelőtt megsemmisítették, mielőtt a kiméra (kettőnél több ivarsejtből létrejövő élőlény) megszületett volna. Mindazonáltal tudományos áttörésről beszélhetünk, a laboratóriumi körülmények közt tenyésztett keresztezett embriók akár meg is születhetnének.

A tudósok most azt remélik, hogy a technológia által végre működőképes szerveket és szöveteket kaphatnak, melyeket fel lehet használni a transzplantációk esetén. A kimérákat drogteszteknél is be lehet vetni, mert ugyanúgy reagálnak, mint az emberi szervezet.

A szakértők a Cell magazinban publikált értékelésükben azt írják, sokkal nehezebb dolguk volt a disznóember embrió előállításában, mint gondolták. Évtizedek óta nehézséget okoz számukra az őssejtek petri csészében (mikrobiológiai sejtkultúrák tenyésztésére használt hengeres tál) való tenyésztése.

Ez pont olyan, mint mikor valaki megpróbál lemásolni egy kulcsot. Ránézésre ugyanúgy néz ki, de amikor hazaérsz, nem nyitja ki az ajtót. Mindig volt valami, amit rosszul csináltunk

– mondta Izpisua Belmonte vezető professzor.

Hozzátette, az alapvető kérdésre szerettek volna elsőként választ kapni, hogy egyáltalán lehetséges-e emberi sejtet állatba ültetni.

Most már tudjuk, hogy igen, a következő lépés pedig a hatékonyság javítása, hogy az emberi sejt meghatározott szervvé fejlődjön a malacokban.

A kutatók korábban patkánysejtet ültettek egerek embrióiba és hagyták azokat növekedni. 2010-ben sikerrel jártak, amikor egy egér hasnyálmirigyszövetei patkánysejtből fejlődtek ki.

(Independent)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.