Tudomány

Elvérzett a szabadság mártírja

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 04. 02. 14:00

Néma, méltóságteljes, de minden addiginál nagyobb Habsburg-ellenes tüntetés kezdődött Forinyák Géza 1860. április 2-ai halálhírére .

Korábban a témában:

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc után bevezetett önkény ellen az 1850-es évek végére már egyre többször és egyre hangosabban lépett fel a magyar ifjúság. Az olasz egységért folytatott harcokban a Habsburg Birodalom vesztésre állt, ami felerősítette a függetlenség iránti vágyat Magyarországon is. A pesti diákság 1860 tavaszán a forradalom méltó megünneplésére készült.

A sebesült állapota aggasztó

Forinyák Géza (1848-as forradalom és szabadságharc, )Résen volt persze a rendőrség is, és bár több szervezőt őrizetbe vett, a demonstrációt megakadályozni nem tudta. Március 15-én a nemzeti viseletet és gyászszalagot viselő egyetemisták gyászmisét akartak mondatni az elesett honvédekért, ám a rendőrség eláltta útjukat a belvárosi és a ferences rendi templom előtt is. A mai Kálvin téri református templomban gyűltek hát össze, majd a ferencvárosi temetőbe indultak, hogy megkoszorúzzák a vértanúk és az elesettek sírjait.

Százak csatlakoztak hozzájuk útközben, a temetőnél azonban rendőrök és szuronyt szegezett katonák várták a tömeget. Néhány embert elfogtak, majd – elkerülve a vérontást – a tömeg feloszlott és a Kerepesi temetőnél gyűlt össze újra.

“Miután a ferencvárosi temetőnél néhány elfogás történt, s ez itt is megismétlődött, s minthogy az ifjak szétoszlani nem akartak, sőt, állítólag erőszakkal, ki akarták szabadítani az elfogottakat, a fegyveres rendőrség előbb szuronyát használta, majd lőtt, minek következtében Forinyák Géza másodéves jogász térdén súlyosan, két másik könnyen megsebesült, s összesen tizennégy letartóztatás történt. Forinyákot a Rókus kórházban azonnal kezelésbe vette Kovács József főorvos,… ki a nagy vérveszteség miatt a sebesült állapotát már akkor aggasztónak nyilvánította… – írja Podmaniczky Frigyes.

Együtt volt a város dísze, virága

Kovács doktor nem tévedett: két hét szenvedés után Forinyák Géze április 2-án elhunyt. Már sebesülését óriási felzúdulás fogadta, az ifjúság találkozóhelyén, a Fillinger kávéháznál naponta százak tolongtak a Forinyák állapotáról szóló híreket várva. Temetése, április 4. volt a szabadságharc leverését követő legnagyobb tömegdemonstráció, történészek szerint mintegy 50 ezer ember vonult fel.

A Vasárnapi újság beszámolója: … A néptömeg lassankint beláthatlan sokasággá szaporodott, ugy hogy számát bízvást tehetjük 25—30 ezerre. Mindenki, akit csak elhárithatlan akadály nem gátolt, sietett a 19 éves korában elhunyt ifjúnak megadni a végtiszteletet; koporsója körül nagy számmai gyűltek össze főrangú hölgyeink és uraink, az egyetemi ifjúság, irók, művészek, ügyvédek s a főváros minden osztálya. … együtt volt itt a főváros dísze, virága, tetőtől talpig magyarosan öltözve nők ugy, mint férfiak. A hölgyek (többnyire főranguak) gyászba voltak öltözve.”

Forinyák Géza a szabadság mártírjává vált, neve közszájon forgott. Barabás Miklós litográfiát készített róla, amely csaknem minden magyar háztartásba eljutott. Sírjánál megemlékezéseket tartottak, és még egy verset is felvéstek: „Meghalni a honért szép dolog, bár volna ezer oly ifjú, mint te, akkor volna szép hazánk boldog. Itt volt egy hű honleány, Nagy Betti”. Forinyák Géza halála mégsem volt értelmetlen. A társadalmi felzúdulás – több más tényezővel együtt – hozzájárult a némi enyhülést hozó októberi diploma kiadásához.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

FORT LAUDERDALE, FL - FEBRUARY 17:  Reef Buehler,4, joins his parents and others after a school shooting that killed 17 to protest against guns on the steps of the Broward County Federal courthouse on February 17, 2018 in Fort Lauderdale, Florida. Earlier this week former student Nikolas Cruz opened fire with a AR-15 rifle at the Marjory Stoneman Douglas High School killing 17 people.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.