Tudomány

Így lett harc a forradalomból

Bihari Dániel
Bihari Dániel

újságíró. 2015. 03. 15. 15:00

A Habsburgok kényszerből szentesítették az 1848-as követeléseket, de ahogy eljött a kedvező alkalom, támadást indítottak a magyar "rebellió" leverésére.

Korábban a témában:

Az 1848-as magyar forradalom hamar diadalra jutott, napokon belül reményt keltő változások indultak el. Március 15. eseményeit mindenki kiválóan ismeri, aki mégis szeretné kissé felfrissíteni emlékeit a lélekemelő napról, kattintson ide. Itt és most arról lesz szó, hogyan vált a győztes forradalom véres szabadságharccá.

Március diadala

Az európai forradalmi megmozdulások, a bécsi, majd a pesti forradalom sarokba szorította a bécsi udvart. Máskülönben V. Ferdinánd semmiképp nem írta volna alá a pozsonyi országgyűlés korábban megfogalmazott követeléseit 1848. március 16-án. Ebben a rendek nem kevesebbet követeltek, mint népképviseleti parlamentet, független és felelős magyar nemzeti kormányt.

Az udvar tehát hozzájárult Batthyány Lajos miniszterelnöki kinevezéséhez, beleegyezett az önálló magyar kormány megalakulásába és megígérte, a király szentesíti a reformtörvényeket. Ezt a 31 cikkből álló törvénycsomagot nevezték később áprilisi törvényeknek, mivel Ferdinánd április 11-én adta rá áldását. Részéről persze csak taktika volt, időhúzás, Magyarországon viszont felhőtlen volt a boldogság.

1848 (március 15.)
Forradalmi tömeg a Nemzeti Múzeum előtt (Wikipedia)

Az áprilisi törvények gyakorlatilag felszámolták hazánkban a feudalizmust, biztosították a polgári demokratikus fejlődés kereteit, Magyarország parlamentális állammá vált. Fontos azonban megjegyezni, hogy ekkor még senki nem gondolt függetlenségre, a politikusok az ország jövőjét a Habsburg Monarchián belül képzelték el. Választásokat tartottak, megalakult az országgyűlés.

Jellasics “önként” jelentkezett

Nyáron azonban az itáliai győzelmek hatására Bécs magabiztossága visszatért, immár hozzáláthatott a belső rend megteremtésének. Közvetlen támadást nem indíthatott Magyarország ellen, hisz ott minden törvényesen, Ferdinánd király “szentesítésével” folyt. Amit az uralkodó tehetett, hogy augusztus 31-én az áprilisi törvények visszavonására szólította fel a magyar országgyűlést.

A többit Josip Jellasicsra bízták. A magyarellenes indulatairól ismert katonatisztet még márciusban nevezték ki horvát bánnak, ami egyesek szerint azt jelenti, a Habsburgok eleve kétkulacsos politikáját vittek. Jellasics mindent megtett a horvát-magyar viszony romlásáért, Bécs pedig előszeretettel támaszkodott a nemzetiségekre a magyar kormány ellenében.

Pákozdi csata (pákozdi csata)
A pákozdi csata (Wikipedia)

Nem ismerte el a magyar kormányt, a horvát rendi gyűlés az ő nyomására kimondta elszakadását a Szent Koronától, augusztus 31-én pedig elfoglalta a közvetlen pesti irányítás alá tartozó Fiumét. Végül szeptember 11-én egy 35 ezer fős sereg élén átlépte a Drávát, hogy a dinasztia megmentőjének szerepében tetszelegve eltávolítsa a “szakadár” magyar kormányt.

Jellasics akciójának végét ismerjük, Pákozdnál csúfos futásnak eredt a sebtében felállított honvédsereg elől. A Batthyány-kormány viszont benyújtotta lemondását, a hatalmat az Országos Honvédelmi Bizottmány vette át, és megkezdődött a magyar szabadságharc.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

In this photograph taken on February 3, 2017, Nepalese women Pabitra Giri (L) and Yum Kumari Giri (R) sit by a fire as they live in a Chhaupadi hut during their menstruation period in Surkhet District, some 520km west of Kathmandu. - The practice of banning women from the home when they are menstruating is linked to Hinduism and considers women untouchable at this time. They are banished from the home -- barred from touching food, religious icons, cattle and men -- and forced into a monthly exile sleeping in basic huts. Chhaupadi was banned a decade ago, but new legislation currently before parliament will criminalise the practice, making it a jailable offence to force a women to follow the ritual. (Photo by PRAKASH MATHEMA / AFP) / TO GO WITH AFP STORY: Nepal-women-religion-society, FEATURE by Annabel SYMINGTON
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.