Tudomány

Valóságos méregtartály az orosz Mars-szonda

Ha lezuhanna a Földre a bajba jutott Fobosz-Grunt űrszonda, előre megjósolhatatlan károkat okozhatna.

Már eleve rossz hír, hogy az orosz űrügynökség képtelen felvenni a kapcsolatot a Föld körül keringő szerkezettel, és az pár hónapon belül eléghet a légkörben és lezuhanhat. Az még rosszabb, hogy az egész szerkezet tizenhárom tonnát nyom, és ebből a tizenhárom tonnából tíz csak üzemanyag és oxidálószer.

A fedélzeten olyan rakéta-hajtóanyagok maradtak meg, mint aszimmetrikus dimetilhidrazin és nitrogén tetraoxid. Ezeken kívül kis mennyiségű radioaktív anyagot is tartalmaz, pontosan kobalt-57 izotópot, amelyre a tudományos kísérleteknél lett volna szükség.

Az orosz média a Fobosz-Gruntot a világ legmérgezőbb szondájának kiáltotta ki. Ha a Földbe csapódna, valamennyi méreg elpárologna a légkörbe érkezéskor, de a roncsok továbbra is veszélyesek lennének.

Kétségtelen, hogy az orosz küldetésvezérlők megpróbálják visszaszerezni az irányítást a jármű fölött, de az erőfeszítések egyre kétségbeesettek. Már a NASA – amerikai – és az ESA – európai űrhivatal felajánlotta segítségét az oroszoknak.

A Fobosz-Grunt szonda múlt hét kedden ragadt alacsony Föld körüli pályára, miután irányíthatatlanná vált a földi vezérlés számára. A szonda akkor indult volna tíz hónapos küldetésére a vörös bolygó Phobosz holdjára, talajminták gyűjtésére és tudományos kísérletek elvégzése. A szerkezeten küldött volna az emberiség először baktériumokat a Naprendszer egy másik égitestjére, majd vissza.

Úgy tűnik, a mérgező szerkezet – az űrkutatók legnagyobb bánatára – nem a “nagy szondák” útját választotta, hanem inkább űrszemétnek állt a Föld körül, és a következő hónapokban csatlakozhat a nemrég pánikot keltő UARS műholdhoz és a ROSAT űrteleszkóphoz, amelyek azzal váltak nevezetessé, hogy irányíthatatlanul zuhantak vissza a Földre. Egyikük a Csendes-óceánba, míg másikuk a Bengáli-öbölbe csapódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik