Tudomány

Önálló életre kelt az orosz Mars-szonda?

Egy orosz szakértő szerint a Fobosz-Grunt űrszonda, amelyet sikertelenül próbáltak meg kijelölt pályájára állítani, önállóan korrigálja Föld körüli pályáját.

Az orosz Űrkutatási hírek című lap főszerkesztője szerint a szonda Föld körüli – elliptikus – pályájának magasságát tekintve a szerkezet automatikája maga korrigálja a repülést.

Az utóbbi három napban ugyanis 6 és fél kilométert ereszkedett az űreszköz, így jelenleg 339,5 kilométeres magasságon van, viszont Föld közeli legkisebb magassága, amelynek csökkenni kellett volna, 208 kilométerrel nőtt.

Ez csak úgy lehetséges, hogy a szonda időről-időre önállóan bekapcsolja a hajtóműveit, azaz a Fobosz-Grunt úgymond önálló életet él, azaz műszakilag él, csak nem tud “beszélni” – véli Igor Liszov.

Az űrben repülő eszközök számára a 180 kilométeres magasság a kritikus szint, ha ezt elérik, onnan mindenképpen csak a zuhanás vár rájuk.

Az orosz űrszondát szerdán lőtték föl Bajkonurból Zenit típusú rakétával, amely Föld körüli pályára juttatta az űreszközt, de ezt követően a földi irányítás nem tudta felvenni vele a kapcsolatot, hogy bekapcsolja a manőverező egységet, így a szonda nem indult el a Mars felé.

Az orosz űrközpont szakemberei azóta sem hagytak fel a kapcsolatfelvételt célzó próbálkozásokkal, bár egy név nélkül nyilatkozó szakember szerint már igen kevés az esély arra, hogy “felélesszék” a szondát.

Ha lezuhanna a 13 tonnányi szerkezet, és elégne a Föld légkörében legalább olyan “nagy esemény lenne”, mint az utóbbi két hónapban a ROSAT űrteleszkóp és a UARS műhold “Földet érése”.

A szonda még két hónapot is keringhet a Föld körül. 1996 óta az orosz űrkutatás most először próbálkozott ismét űrszondát eljuttatni a Mars felé. Tizenöt évvel ezelőtt kudarccal végződött a kísérlet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik