Tudomány

Próbálják menteni az orosz Mars-szondát

Az oroszok versenyt futnak az idővel, hogy beindítsák annak az űrszondának a hajtóműveit, amely mintákat venne a Mars holdjának talajából.

Vlagyimir Popovkin, az orosz űrkutatási hivatal – a Roszkoszmosz – igazgatója szerint szakembereiknek három napjuk van arra, hogy megpróbálják beindítani a szonda hajtóművét – s ezzel útnak indítani a Fobosz-Gruntot a vörös bolygó felé -, mielőtt lemerülnének a szonda telepei.

A Fobosz-Grunt esetleges sikertelensége nagy csapás lenne az orosz űrügynökség önérzetére és távlataira, amelyet a Szovjetunió összeomlását követően nem került el a költségmegszorítás, a szakemberek elvándorlása, emellett számos, megalázó kudarc is érte idén az orosz űrprogramot.

Alekszandr Zaharov, az orosz Űrkutatási Intézet szakértője úgy fogalmazott: ez a következménye az emberhiánynak. Sok fiatal dolgozott a küldetésen. Nincs tapasztalatuk, gyakorlatilag a nulláról indultak. Sosem volt sikerük a Marssal. – tette hozzá.

A kudarcok miatt a mostani misszió egy teszt az orosz űripar számára. Amennyiben teljes egészében végrehajtja a kitűzött feladatokat, akkor ez lesz az első orosz szonda, amely sikert érhet el a Mars környékén.

Az Egyesült Államok Mars-járói már nyolc éve a vörös bolygón tartózkodnak, India és Kína pedig a Föld Holdjára küldött szondákat, míg Japán egy aszteroidára küldött űreszközt, amely talajmintákkal tért vissza.

Az orosz tudósok a szovjet űrkutatás 1960-as éveiben elért csúcspontja óta álmodoztak arról, hogy szondát küldenek a Mars mintegy 22 kilométer széles holdjára.

Eddig két Fobosz-küldetésük vallott kudarcot. Huszonhárom évvel ezelőtt, 1988-ban egy szonda méterekkel a felszínre érkezés előtt örökre elhallgatott. Egy másik 1996-ban ugyancsak sikertelenül járt. A Mars-96 nem jutott ki a bolygóközi térbe a hajtómű meghibásodása miatt.

A Föld körül keringő küldetéseken kívül, Moszkva legutóbb a Vega-1 és -2, a Vénuszhoz és a Halley üstököshöz küldött szondákkal ért el sikert az 1980-as évek közepén.

Oroszország ugyan folytatja űrhajósok küldését a Nemzetközi Űrállomásra – ISS -, de idén több, ember nélküli űrhajó indításának kudarca felszínre hozta űrprogramjának gyenge pontjait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik