Stephan Frings a Heidelbergi Egyetem szaglással és ízérzékeléssel foglalkozó kutatója állt elő az ötlettel: miért ne lehetne megmérni a proton ízét? Ahhoz persze, hogy érezzük a proton ízét, szubatomi részecskedetektorhoz hasonló nyelvvel kellene rendelkeznünk.
Azonban van egy módszer, mely képes kimutatni az hidrogénionok jelenlétét az élelmiszerben.
A hidrogénionról tudjuk, hogy nagyobb koncentrációban savasságot okoz oldatokban, tehát savanyú. Ha pedig már ismerjük a hidrogénionok ízét, belőlük következtethetünk egyetlen proton ízére is.
Vegyünk egy normál hidrogénatomot, melynek leggyakoribb izotópja csak egy protonból és egy elektronból áll. Ha ezt megfosztjuk az egy elektrontól, hidrogénion keletkezik, mely nem más, mint egyetlen proton. Ha egyetlen protonból áll a hidrogénion, akkor a protonnak is savanyúnak kell lennie.
Az elmélet szerint a nyelvünk lényegében egy hatalmas protondetektor, mely az étel pH-értékét érzékeli. Ha túl savanyúnak, túl savasnak találunk egy ételt, akkor az veszélyes lehet az emésztésünkre is. Óvakodjunk a protonban gazdag eledelektől!
AJÁNLOTT LINKEK:
Tanulmány a proton ízéről – angolul (PNAS)
Cikk a proton ízéről (io9)