Tudomány

Pisztáciatej és ultrahangos gomba

Seattle-ben egy elméleti fizikus azt állítja, tudja milyenek lesznek a jövő étkei.

A high-tech konyha Seattle-i tulajdonosa Dr. Nathan Myrhvold 2438 receptet tartalmazó kötetben írta le a jövő gasztronómiáját. A tudós Modernist Cuisine című szakácskönyve pedig nem egyszerűen csak leírásokat tartalmaz, hogy miként készíthetünk futurisztikus eledeleket, hanem az étel-előállítási folyamatokról, az ételek fizikájáról szól.

Fantasztikus ételeit egy húszezer négyzetméteres laboratóriumban laboráns segédekkel – finoman fogalmazva – is inkább gyártja, mint megfőzi. A tudós reggelije például egy zöldborsó vajas pirítós, amelyhez a krémet 13-szoros gravitációs erővel centrifugálja ki az apró, puha magokból.

A polcokon hidrokolloidok, emulgeálószerek, fagyasztva és fújva szárító és készülékek, akkumulátorok, keringetőszivattyúk, homogénezők, vákuum kamrák pihennek.

A tudós kezdetben csak a vákuum-csomagolt ételek tartósítása iránt érdeklődött, kiváncsisága azonban a mai napig nem csillapodott a jövő étkei iránt. Hosszú évek alatt egy hatalmas “vegypalotát” épített fel.

Myrhvold leghasznosabb találmánya egy leves, mely egy komplett reggelit helyettesít. A Stephen Hawkingnál doktorált tudós libamáj bonbonjairól is nevezetes. Ultrahanggal készíti elő a gombákat. A pisztáciákat utra-magas nyomáson homogenizálja, az így nyert olajat pedig desszertek alapanyagának használja tej helyett.

AJÁNLOTT LINKEK:

Futurisztikus szakácskönyv (Modernist Cuisine)

Galéria a tudós konyha-laborjáról (Popular Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik