Lesz még rosszabb? – Sok cigarettázó nem mer belegondolni mit szív

Az elmúlt évek krízisei - sok más terület mellett - a legális dohánypiacot is érintették; virágzik a feketekereskedelem. Érdemes tudni: aki dohánybolton kívül veszi a cigarettáját, azt jó eséllyel már a fizetés pillanatában becsapták.

Óriási üzlet a hamisítás

A dohányipari gyártók azzal támogatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hamisítók elleni tevékenységét, hogy a lefoglalt termékekről segítenek megállapítani származásukat. A minták többsége nem eredeti, több mint harmincféle hamis cigarettát fogyasztanak Magyarországon a becsapott fogyasztók.

A bűnözők leginkább az ismert márkákat hamisítják, de mára a feketepiacon elterjedt ukrán és fehérorosz termékek is a hamisítók célkeresztjébe kerültek. Mivel a hamis cigaretták ára nem tartalmazza a különböző adókat (jövedéki adó, áfa), járulékokat és egyéb közterheket, a hamisítók az oktatásra, nyugdíjakra szánt költségvetési forrásokat lopják meg.

Mi a legnagyobb probléma a hamis termékekkel?

A hamis termékek vásárlói magukat is veszélyeztetik, hiszen a hamisított cigaretta az eredetinél jóval nagyobb egészségügyi kockázatot rejt. Elég csak megnézni a NAV által közzétett, illegális gyárakról készült videókat, amelyek leleplezik, hogy ezekben a termékekben előfordulhatnak vegyszerek, nehézfémek, illetve szó szerint szinte bármi: akár állati ürülék, vagy rovartetem. Probléma esetén nincs semminemű lehetőség minőségi kifogásra., ezáltal kimondható, hogy a hamis termékek fogyasztása fokozott kockázattal jár.

Egy másik fontos kérdés, hogy a gyártással, forgalmazással tevékenykedő elkövetők mihez kezdenek a hozzájuk befolyt eladási összegekkel? Ez a pénz jellemzően embercsempészettel, drogterjesztéssel feketemunka, illetve prostitúció elősegítésével foglalkozó szervezett bűnözői csoportoknál, vagy terrorszervezeteknél köt ki.

Képünk illusztráció / Fotó: Getty Images

A hamisítók lemásolták az elterjedtebb cigarettagyártógépsor-típusokat. Részekre szerelve nehéz felismerni egy ilyen gépet, ez gyakran nehezíti az ellenőrző hatóságok munkáját. Ezek a „klónok” hellyel-közzel ugyanazt tudják, mint az eredeti gépek, kicsit lassabb tempóban. Üzemeltető ”szakembereket” is találnak a bűnbandák, akik általában a gyártás zaját elrejtő, hangszigetelt, ablaknélküli, bentlakásos titkos telepeken dolgoznak az eszközökön. A lefülelt gyárakról készült videókban jól látszik, hogy a bűnszervezetek nem csak az adókon, de a minőségellenőrökön, a takarításon, a munkavédelmi szakembereken és a laborvizsgálatokon is spórolnak, így a minőségi problémák mellett az előállításban résztvevők kizsákmányolása is jelentős problémA NAV az elmúlt időszakban több illegális gyárra is lecsapott, de az adatok alapján úgy tűnik, a feketepiaci termékekhez még mindig könnyen és olcsón hozzá lehet jutni. A hamis termékek mára olcsóbbak lettek, mint az eredeti csempészáru, nem is beszélve persze a legális termékekhez mért óriási árelőnyről.

A NAV az elmúlt időszakban több illegális gyárra is lecsapott, de az adatok alapján úgy tűnik, a feketepiaci termékekhez még mindig könnyen és olcsón hozzá lehet jutni. A hamis termékek mára olcsóbbak lettek, mint az eredeti csempészáru, nem is beszélve persze a legális termékekhez mért óriási árelőnyről.

Fontos megvizsgálni, hogy egy hosszabb időszak után, amikor a magyarországi cigarettapiacon a feketekereskedelem aránya az európai átlag alatt volt, mely okok vezettek az arányok megemelkedéséig. Egy biztos: az érdekelteknek, köztük a valós hatást gyakorolni képes jogalkotóknak, a jogszabályok betartása felett őrködő hatóságoknak, és a cigarettapiac valamennyi szegmensét ismerő dohányipari szereplőknek együtt kell működnie a hamisítás visszaszorítása érdekében.

A cikk társadalmi célú reklám, mely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Illegális Dohány Elle-ni Munkacsoportjának céljaival összhangban, azok támogatására a Philip Morris Ma-gyarország Kft. megrendelésére készült.