Tech

Jogellenes adatgyűjtés miatt indítottak pert a Google ellen

Omer Taha Cetin/Anadolu via Getty Images
Omer Taha Cetin/Anadolu via Getty Images

Kellemetlen napokat él meg a Google, ugyanis miután az amerikai Igazságügyi Minisztérium (DOJ) kimondta, hogy a cég monopóliumot alakított ki a böngészési és a hirdetési piacon – melynek értelmében a cég feldarabolása sem kizárt –, illetve az Epic Games-per miatt a Google Play Áruház átalakítására fogják kötelezni, egy régebbi ügyet is újranyitottak a vállalat ellen – írja a Verge.

A keresőóriás ellen 2020-ban nyújtottak be egy csoportos keresetet, amelyben azt állították, a Google adatokat gyűjtött a Chrome-felhasználóktól – függetlenül attól, hogy engedélyezték-e a Chrome szinkronizálását. Ez a funkció elmenti a könyvjelzőket, jelszavakat, megnyitott lapokat és számos egyéb adatot a felhasználó Google-fiókjába, így könnyen hozzáférhet ezekhez, ha több eszközön is be van jelentkezve a Chrome-ba.

A keresetet ugyan 2022-ben lesöpörték az asztalról, augusztus 20-án a szövetségi fellebbviteli bíróság újranyitotta az ügyet, mondván az előző döntés során fontos részleteket hagytak figyelmen kívül.

A felperesek azt állították, hogy a Chrome „szándékosan és jogellenesen” küldött tovább a Google-nek böngészési előzményeket, IP-címeket és egyedi böngészési azonosítókat, a felhasználók engedélye nélkül. A Google korábban azzal érvelt, hogy a felhasználók beleegyeztek ezekbe a vállalat adatvédelmi szabályzatának elfogadásával, Milan D. Smith Jr. bíró szerint azonban azt nem vették figyelembe azt a kérdést, hogy a felhasználók valóban megértették-e a megállapodás részleteit.

A Google egy teljesen általános adatvédelmi nyilatkozatot adott a felhasználóknak, a Chrome-ot mégis azzal népszerűsítette, hogy bizonyos információkat nem küld tovább a Google-nek, ha a felhasználó nem kapcsolja be a szinkronizálást

– jelentette ki a bíró, amely döntés értelmében az ügy újbóli elbírálás céljából visszakerül az alsóbb fokú bíróságokhoz.

José Castañeda, a Google szóvivője jelezte, nem értenek egyet az ítélettel, és biztosak abban, hogy a tények az ő oldalukon állnak. Amikor arról kérdezték, hogy a vállalat azon gyakorlata, miszerint hamarosan nem kell engedélyezni a felhasználóknak a Chrome-szinkronizálást, hogy hozzáférjenek a mentett adatokhoz, a szóvivő azt mondta, ez nem kapcsolódik a per tárgyához.

Kapcsolódó
Mi lesz most, hogy kimondták a Google monopóliumát?
Jogi értelemben nem kizárt, hogy feldarabolják az Alphabet cégbirodalmát, de közel sem ez a legvalószínűbb opció.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik