Tech hardverteszt

Ez a hordozható aksi minden igényünket kielégítette

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
A már-már követhetetlen kínálat miatt manapság már nemcsak egy mobiltelefon, egy fülhallgató, esetleg egy mosógép megvásárlása igényel komolyabb utánajárást, de már egy powerbank kiválasztása is. Amíg néhány éve csak a minél nagyobb kapacitás számított, addig manapság már rengeteg egyéb specifikációra is érdemes odafigyelni. Csatlakozók száma és típusa, mekkora a leadott és felvett teljesítmény, vagy éppen mely portokon keresztül lehet visszatölteni. Mi most egy olyan modellt próbáltunk ki, ami a legtöbb manapság felmerülő igényt kiszolgálja.

A dán Sandberg nem tartozik a legismertebb márkák közé, de a gyártót ez nem akadályozza meg abban, hogy folyamatosan dobja piacra a termékeit, amik főleg a PC-s kiegészítők kategóriáját fedik le. A cég ugyanakkor foglalkozik hordozható akkumulátorokkal is, melyek közül az egyik legújabb variánst, a Sandberg Powerbank 30000 AlwaysOn DC+PD modellt próbáltuk ki. A név fantáziadúsnak ugyan nem nevezhető, de annyi előnye mindenképpen van, hogy hozzáértők már ez alapján tudhatják, mire számíthatnak ettől a terméktől. Mindenki másnak pedig itt ez a cikk.

Adrián Zoltán / 24.hu Nem az volt az elsődleges szempont, hogy szép legyen.

Nem kicsi

Hordozható akkumulátorról lévén szó, nyilván nem a dizájn volt az elsődleges szempont a tervezésnél. Ennek megfelelően kapunk egy fekete, az alján és a tetején bordázott, 3 cm magas, 8,6 cm széles, 18,5 cm mély és 770 grammos téglatestet. Nem kicsi és nem is könnyű, cserébe 30 000 milliamperóra (mAh) a névleges kapacitása, aminek hála egy átlagos telefon ötször, egy laptop pedig akár kétszer is feltölthető vele. Sőt, ez az eszköz egyszerre akár két gépet is el tud látni energiával.

Adrián Zoltán / 24.hu

A powerbank felső „élén” találjuk a csatlakozókat, összesen hármat: egy USB-C, egy USB-A, illetve egy DC (azaz egyenáramú) portot, és ezek mellé került még egy apró, de színes kijelző, amiről minden fontos adat azonnal leolvasható. A téglatest oldalán található továbbá a bekapcsoló gomb (amivel az extra funkciók közt is válthatunk), illetve két másik kapcsoló, amivel a DC port kimeneti feszültsége állítható.

Utóbbi megoldás elég ritka, egyben tesztalanyunk legnagyobb különlegessége, lévén ennek hála olyan hordozható gépek is gond nélkül elláthatók energiával, amiken még nem kapott helyet töltésre alkalmas USB-C port. Ezen a ponton persze sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mindez miképp lehetséges, hiszen a legtöbb márka (ami még nem USB-C portot használ a töltéshez) eltérő csatlakozóval dobja piacra a gépeit.

A Sandberg megoldása erre, hogy az aksi dobozában egy USB-C/USB-C kábel mellett helyet kapott egy, a DC portba helyezhető vezeték is, illetve egy 12 darabot számláló töltőfej-összeállítás, amivel a forgalomban lévő gépek nagy részét lefedték.

Farkas Norbert / 24.hu

Az egyetlen dolog, amire itt figyelni kell, hogy amennyiben a DC porton keresztül töltjük a laptopunkat, akkor keressük meg az ott feltüntetett bemeneti feszültséget, majd ennek megfelelően állítsuk be a hordozható aksink DC portjának kimeneti feszültségét. Ehhez nem kell mást tenni, mint nyomva tartani a power gombot nagyjából 3 másodpercig, ekkor pirosra vált a kis kijelzőn látható DC port mutató, majd a nyíl alakú gombokkal szabályozható a kimeneti feszültség (3V/5A és 24V/5A között), méghozzá tizedes egységekként – természetesen ez is nyomon követhető a kis kijelzőn.

Ha megvan a megfelelő érték, akkor csak újra nyomva kell tartani a bekapcsoló gombot, erre a DC port visszavált szürkére a kijelzőn, ami azt jelzi, hogy az eszköz eltárolta a memóriájába a kiválasztott értéket, és onnantól ennek megfelelően tölt a csatlakozón keresztül. Ezt követően már csak arra kell ügyelni, hogy ezt minden alkalommal eljátsszuk, ha más eszközt töltenénk ezzel a megoldással – ha erre nem figyelünk, annak könnyen a töltött gép aksija láthatja kárát.

Akár két laptop egyszerre

Szerencsére manapság egyre több gép tölthető olyan USB-C porton keresztül, amik tudják a power delivery (PD) funkciót, azaz maga az eszköz szabályozza a töltést, így nekünk csak azzal kell foglalkoznunk, hogy levegyük a külső aksiról a telefont, kézikonzolt, laptopot vagy fülest, mikor feltöltődött a bennük lévő telep. Mi a teszt alatt egy 2020-as M1-es MacBook Airt, egy Xiaomi 13 és egy Motorola Edge 40-et töltöttünk rendszeresen a Sandberg telepéről az USB-C porton keresztül.

A laptopot kétszer sikerült feltölteni, míg a 4400 milliamperórás teleppel szerelt Motorola telefont ötször sikerült nulláról maximumra feltornázni, mielőtt a powerbank teljesen „kiürült” volna.

Amit érdemes még tudni, hogy a DC porton keresztül 120 watt a maximum töltési sebesség, amit elérhetünk, az USB-C porton keresztül 100, míg az USB-A csatlakozónál 18 watt a plafon. Utóbbi porttal kapcsolatban érdemes tudni azt is, hogy megkapta az AlwaysOn funkciót, tehát a powerbank akkor sem kapcsol ki magától 30 perc után, ha olyan eszközt kötünk az aksira, ami nagyon kevés energiát vesz fel, vagy olyan megoldással látták el, hogy alkalmanként teljesen kikapcsolja az energiafelvételt. Amit érdemes tudni, hogy ez a funkció nem automatikus, külön kell bekapcsolni, méghozzá a Power gomb egymás után kétszeri megnyomásával – ilyenkor a kijelző USB-A felülete szürkéről zöldre vált, jelezve, hogy be van kapcsolva az AlwaysOn lehetőség.

Fontos továbbá, hogy a Sandberg telepe tölthető az USB-C és a DC porton keresztül is (akár másfél óra alatt 0-ról 100-ra állítható az aksi), és az sem okoz gondot neki, hogy egyszerre két gépet és egy telefont töltsön. Ez a gyakorlatban nálunk úgy nézett ki, hogy az USB-C csatlakozón át töltöttünk a MacBookot, a DC-n keresztül egy Lenovo gépet, míg az USB-A portra egy Xiaomi 13 volt rákötve a megfelelő kábellel.

Az eszköz ilyenkor maximum 200 wattot képes leadni a három csatlakozón keresztül (bele is melegszik rendesen), de a kapacitása természetesen nem volt elég arra, hogy mind a három kütyüt maximumra töltse mielőtt teljesen lemerült volna.

Adrián Zoltán / 24.hu Nincs többé olyan, hogy útközben lemerül a laptop.

A fenti felhasználási mód amúgy elég extrémnek mondható, mi csak a próba kedvéért éltünk vele, de egy nyaraláson például simán előfordulhat, hogy egyszerre több eszközt kell a powerbankre kötni – a Sandberg megoldása ezt a próbát is kiállja. Ha viszont csak egyedül használjuk, akkor egy 2-3 napos útra elegendő energiát biztosíthat egy telefonnak és egy hordozható gépnek, ha pedig éjszaka mindig fel tudjuk tölteni, akkor sosem kell aggódnunk amiatt, hogy napközben olyan helyzetbe kerülünk, hogy kifogyunk a kütyüink számára nélkülözhetetlen energiából.

Kapcsolódó
Ez most az egyik legjobb középkategóriás okostelefon
A Motorola Edge 40 jelenleg az egyik legjobb ár/érték arányú mobil a piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik