Tech hardverteszt

Pénztárcabarát és kifejezetten praktikus a SteelSeries új fülese

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Ha valaki olyan fejhallgatót keres, ami kompatibilis szinte minden létező eszközzel (PC, Mac, konzol, mobil), rendelkezik mikrofonnal, és a gamer-funkciók sem hiányoznak belőle, annak érdemes egy pillantást vetnie a SteelSeries egyik legújabb modelljére. Az Arctis Nova 4 Wireless-re keresztelt füles ezek közül az igények közül mindegyiket kipipálja, emellé kényelmes, és a képességeihez mérten még az ára is a barátibb kategóriába tartozik.

A dán SteelSeries kifejezetten gamereknek szánt fejhallgatói közül már volt szerencsém néhányhoz, elég jó véleménnyel voltam az Arctis Nova Pro Wireless és az Arctis 7P+ Wireless modellről is, bár az ár mindkettő esetében magasnak bizonyult. Ezen a területen a jelenlegi tesztalanyom, az Arctis Nove 4 Wireless máris jobb helyzetből indul, hiszen a május végén debütált eszköz 40-45 ezer forint körüli összegért vihető haza, és ezért a pénzért egy kifejezetten kompetens, és jó pár eszközzel kompatibilis, abszolút multifunkciós fülest kapunk.

Mohos Márton / 24.hu

SteelSeries Arctis Nova 4 Wireless

A Nova 4 egyik legjobb tulajdonsága, hogy elég jól megdizájnolták, nem feltétlenül emlékeztet egy átlag gamer fülesre, így nem túl nagy, nincsenek rajta LED-ek, és az amúgy kihúzható mikrofon is szépen belesimul a bal kagyló burkolatába. Magyarán egy olyan eszközről van szó, ami nemcsak otthon, játék közben használható, de sima utcai viseletként is megállja a helyét.

Ebben közrejátszik a jól sikerült kialakítás is.

A kagylók például 90 fokban beforgathatók, felvéve körülölelik a fület, a rajtuk lévő szivacs pedig kellemesen puha szövetborítást kapott – így nincs felrepedő, majd hullani kezdő műbőr. A jobb és bal részt összekötő ívelt pánt a kagylókból kihúzva a fejméretünkhöz állítható, alatta pedig egy rugalmas, gumírozott, a kényelemért szintén több fokozatban módosítható szövet kiegészítő található, ami egyrészt stabilan a fejünkön tartja az eszközt, másrészt akár órákon át kényelmes viseletet biztosít, hiszen nem nyomja a fejünk tetejét. Ami az anyaghasználatot illeti, a puhább részeket leszámítva minden műanyag, de abból legalább a minőségibb fajta, ráadásul matt kivitelben, így a fejhallgató nem gyűjti az ujjlenyomatokat, nem kell folyton suvickolni.

Mohos Márton / 24.hu

A jobb kagylón a bekapcsoló gomb és a beépített (nem cserélhető) akkumulátor töltésére szolgáló USB-C port kapott helyet, míg a balon a mikrofon némító kapcsolója található, egy görgős hangerőszabályzó, és az említett mikrofon társaságában. Utóbbi maximum 13 centiméterre húzható ki a foglalatból, és a flexibilis szárnak köszönhetően kényelmesen a szánk elé igazítható. Az eszköz dobozában a füles mellett két kábelt (USB-C/USB-A és egy USB-A/USB-C adapter), illetve egy USB-C bemenetű adaptert találunk. Utóbbi nélkülözhetetlen a használathoz, és igazából ez az egyetlen olyan része az Arctis Nova 4-nek, amibe komolyabban bele lehet kötni.

Ezen a ponton talán már sejthető, de a fejhallgatóból teljesen kimaradt a Bluetooth-támogatás, ennek megfelelően a 37 milliméter széles és a (csatlakozóval együtt) 23 milliméter mély adapterre mindig szükségünk lesz, ha használni szeretnénk az eszközt. Ez sokaknak vízválasztó lehet, hiszen például a mobilos zenehallgatás esetén a Bluetooth hiánya azért fájó, ugyanakkor tény, hogy az adaptert az androidos telefonunkba dugva tökéletesen működik a füles.

A kiegészítővel használható továbbá PC-vel (ha nincs rajta USB-C, akkor ott a mellékelt adapterkábel), Apple gépekkel, konzolokkal (Nintendo Switch, PS4, PS5) és USB-C-s táblagépekkel is. Az adapter és a füles 2.4 GHz-en kommunikálnak egymással, és tapasztalatunk szerint párosításra már az első bekapcsoláskor sincs szükség, az adó és a vevő azonnal megtalálták egymást. Bár a Bluetooth hiányát a magam részéről gyorsan megszoktam, azt a teszt során végig nehezményeztem, hogy az adapternek nem sikerült valamilyen szállításra alkalmas foglalatot építeni a fejhallgató burkolatába – ahogy azt például már rengeteg egér esetében megszokhattuk.

Mohos Márton / 24.hu

Amit még érdemes tudni, hogy az elődeihez hasonlóan a sima Nova 4 sem kompatibilis az Xbox Series-konzolokkal: hiába dugjuk be az ottani USB-C portokba az adaptert és jön létre a kapcsolat, hang nem érkezik a gépből. Nem úgy a hasonló árú Nova 4X esetében, aminél már a Microsoft konzolja is megtalálható a támogatott eszközök között – itt még egy extra tekerős gombot is kapunk, amivel a chat mix állítható manuálisan. Sőt, létezik egy Nova 4P modell is, ami kifejezetten a PlayStation-konzolokhoz készült, de a kékre színezett fejpántot (ami az X-nél zöld) leszámítva látszólag semmiben nem különbözik a sima Arctis Nova 4-től.

Használat közben

Konzolon, mobilon és tableten tényleg semmit nem kell tenni, csak bedugni az adaptert a helyére, pár másodperc után egy pittyenés jelzi, ha létrejött a kapcsolat és már használható is füles a rendeltetésének megfelelően. PlayStation 5 esetén még adott az a bónusz is, hogy a Nova 4 támogatja a rendszer Tempest 3D Audio kodekjét, tehát a fejhallgatón keresztül adott a virtuális térhatás élménye is. A hatás nem olyan kézzel fogható, mint a Sony saját gyártású fülesénél, de egy teljesen átlagos fejhallgatóhoz mérve érezhető a különbség, és tényleg hozzáad valamennyit a játékélményhez, és a kompetitív meccsek során is jól jöhet, hogy térben halljuk a hangokat.

Mohos Márton / 24.hu

Ha PC-re vagy Mac-re csatlakoztatjuk a fülest, akkor kicsit kitágul a világ, hiszen itt megkapjuk SteelSeries GG szoftvert, aminek az Engine menüpontja alatt mi magunk is kalibrálhatjuk a dolgokat: az equalizer segítségével testre szabhatjuk a hangzást (de kapunk előre elmentett mintákat is), illetve a mikrofon beállításain is módosíthatunk. Még arra is adott a lehetőség, hogy különböző konfigurációkat mentsünk el (például külön-külön eltérő játékokhoz), amelyek között aztán bármikor válthatunk. Emellett az is megszabhaó, mennyire világítson a mikrofon végén lévő LED, ha a hangvevő némítva van, illetve az is kiválasztható, hogy az energiatakarékosság jegyében mennyi idő után kapcsoljon ki magától a használaton kívüli fejhallgató.

Windows alatt támogatott továbbá a Microsoft Spatial Sound, és megkapjuk a 360 Spatial Audio funkciót is, aminek köszönhetően itt is elérhető a virtuális térhatású hangzás, és a SteelSeries szoftver Sonar menüpontja alatt egy újabb equalizer segítségével az is testre szabható, hogy milyen hanghatásokat emeljen ki a fülesünk játék közben.

Ami a hangzást illeti, arra alapvetően nem lehet panasz. A 40 milliméteres meghajtók játék és zenehallgatás közben is megfelelő teljesítményt nyújtanak, nem torzítanak, egész szépen szólnak, az Arctis Nova 4 kifejezetten jónak mondható a magas hangok megszólaltatásában, ugyanakkor a basszus lehetne egy kicsit erősebb. Ettől függetlenül az összkép több mint korrekt, volt már a fejemen ennél drágább eszköz, ami ennél rosszabb hangzásvilágot nyújtott.

A mikrofon ugyanakkor más kérdés. Játék közben, a barátainkkal, csapattársainkkal beszélgetve megállja a helyét, még zajszűrést is kapott, hogy a külvilág ne hallatszódjon be használat közben, a közvetített hang ugyanakkor leginkább közepesnek mondható. Amire kitalálták, arra megfelel, de ha valaki mondjuk streamelni szeretne, méghozzá mikrofon helyett headsettel, annak ennél komolyabb megoldást kell választania, mert élő műsorokhoz az itteni mikrofon kevés lesz.

Mohos Márton / 24.hu

Vezetéknélküli megoldásról lévén szó, az energiaellátásról egy akkumulátor gondoskodik, ami maximumra töltve nagyjából 35 óra üzemidőt biztosít, és rendelkezik gyorstöltés funkcióval is, ami annyit tesz, hogy 15 percig töltve hat órára elegendő energia jut át a telepbe. Azzal ugyanakkor érdemes tisztában lenni, hogy sok más modellel ellentétben az Arctis Nova 4 vezetékkel egyáltalán nem használható, magyarán, ha lemerült, akkor egyáltalán nem vesszük hasznát.

Jó vétel

Bár a Bluetooth-kapcsolat hiányzó funkció, azért lehet élni nélküle, és minden más téren jól vizsgázott az Arctis Nova 4 – a 40 ezer körüli árért cserébe egy jól összerakott, minőségi fülest kapunk, ami ráadásul top platformon is jól használható. És mondjuk a Sony kifejezetten PS5-höz készült fejhallgatójával ellentétben még akkor is hasznát vesszük, ha nem játszunk, hanem, mondjuk, zenét hallgatunk, akár otthon, akár útközben, akár a melóban.

A mikrofonnak köszönhetően az eszköz ráadásul még headsetként is használható, a megfelelő gombot lenyomva fogadhatunk vele hívást, de akkor is jól jön, ha be kell ülni vele egy online értekezletre. Ha tehát olyan fülest keresünk, ami a videójátékos igényeink mellett a hétköznapok során is hasznos, akkor a tesztalanyunkat érdemes feltenni a lehetséges jelöltek listájára.

Kapcsolódó
Van értelme közel 120 ezret fizetni egy fülhallgatóért?
Bár a Technics újdonsága kiváló fülhallgató, a meglehetősen magas árcédulát nehéz megmagyarázni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik