Tech hardverteszt

Van értelme közel 120 ezret fizetni egy fülhallgatóért?

A Panasonic hangcuccokra specializálódott almárkája, a Technics május 18-án jelentette be legújabb fülhallgatóit, köztük a csúcskategóriás EAH-AZ80 modellt, ami már a leleplezés előtt megérkezett szerkesztőségünkbe. Tesztünkben arra keressük a választ, pontosan mit tud egy ilyen eszköz 118 ezer forintért, és egyáltalán mennyire van értelme kifizetni érte ekkora összeget.

A Technics már több, mint 55 éve gyárt mindenféle hangeszközöket, köztük fülhallgatókat, elég megbízható szereplőnek számít a piacon, és a manapság divatos True Wireless (TWS), tehát abszolút vezeték nélküli megoldások terén is tett már le jól sikerült terméket az asztalra.

A gyártó a napokban leplezte le az EAH-AZ60M2 és EAH-AZ80 kódnevű újdonságait, amik prémium kategóriás termékek, ennek megfelelő árcédulával. Az előbbi 89 999, míg az utóbbi 117 999 forint, tehát a japán cég még a konkurens, szintén nem szégyenlős Sonynál is bátrabban árazta termékeit. Én az utóbbit tudtam kipróbálni, és bár túlzás nélkül egy kiválóan összerakott fülesről van szó, azért kérdéses, hogy kinek érhet meg ennyi pénzt.

Varga Jennifer / 24.hu

Technics EAH-AZ80 fülhallgató

Bár a magas ár alapján feltételezhetnénk, de a Technics nem találta fel a spanyolviaszt, az eszköz nem vonultat fel forradalmi újdonságot, viszont szépen kipipál mindent, amire manapság szükség van, és mindezt megfejeli olyan szoftveres és hardveres megoldásokkal, amik kiemelik az amúgy rengeteg versenyzőt felvonultató mezőnyből.

Adott a töltőként is funkcionáló bölcső, ami USB-C porton és vezeték nélkül is tölthető, van zajszűrés, kétféle ambient mód, érintésérzékeny vezérlés, jól használható mobilalkalmazás, testreszabhatóság, beszédhang-kiemelés telefonáláshoz és értekezletekhez, aktív zajszűrés, és nem maradt ki az IPX4 szabvány szerinti cseppvédelem sem, szóval a füles akár még sportoláshoz is viselhető, nem kell aggódnunk az izzadtság miatt.

Varga Jennifer / 24.hu A fülesek kicsit dundibbak egy átlagos megoldásnál.

Ami a kialakítást illeti, a Technics folytatta azt a vonalat, amit a korábban tesztelt EAH-AZ40 variánsnál megismerhettünk: a fülesnek nincs Apple AirPods szerű szára, helyette dugószerű kialakítást kapott, ami a burkolat alá zsúfolt technika okán vastagabb az elődjénél. A viselése ettől még kényelmes, az egységek mindössze 7 grammosak, a forma pedig úgy lett kialakítva, hogy a fül több pontja megtámasztja az eszközt, nyomás kifejtése nélkül, stabil pozíciót biztosítva.

Erőteljes fejrázás vagy folyamatos futás sem billentette ki a helyéről.

Az egyetlen gond, hogy az eszköz olyan benyomást kelt, mintha két kupak lógna ki a fülünkből. Vízszintesen az átlagnál nagyobb kiterjedést kapunk, a fülesek nem simulnak úgy be a „helyükre”, mint például egy Galaxy Buds2 Pro, így az összhatás messze nem tökéletes, főleg, ha a szürke variánst választjuk. Ennek ugyanis a külső része ezüstösen csillogó burkolatú, ami még jobban kiemeli, hogy az átlagnál nagyobb eszköz van a fülünkben. Persze a fekete változat sem kisebb, de ott legalább nem vonzza extrán a figyelmet a Technics logóval ellátott érintésérzékeny felület.

Varga Jennifer / 24.hu Ebből a szögből tényleg egy kupakra emlékeztet.

A méret oka, hogy – ellentétben az olcsóbb modellel – az EAH-AZ80 új meghajtót kapott, egy 10 mm-es alumínium membránnal, aminek hála a magas- és középtartományok, illetve az énekhangok az átlagnál sokkal tisztábban szólalnak meg. Egyes esetekben olyan részleteket hozva elő, amik máshol simán elvesznének. A szépen elkülönülő tartományok mellett ráadásul még „térhatás” is érezhető, a finom részleteknél konkrétan hallani, hogyan épülnek egymásra a különböző rétegek – az énekhang „mögött” kivehetők a különböző hangszeres finomságok.

Ez főleg a sok hangszeres jazz, klasszikus- vagy filmzenéknél érezhető igazán, és itt érdemes megjegyezni, hogy basszusban nem erős az eszköz, nem kapunk kiemelkedő mély hangzást, így, ha valakinek ez a legfontosabb, nem itt fogja megtalálni a számításait. Fontos továbbá, hogy az összképet új szintre emelő finom részleteket is csak akkor fogjuk megtapasztalni, ha megfelelő forrásból, megfelelő minőségben játsszuk le a zenéket.

Utóbbival kapcsolatban jó hír, hogy a Technics újdonsága képes kezelni a nagy felbontást, és támogatja a Sony-féle LDAC-formátumot, így akár 96 kHz/24 bit minőségben is hallgathatjuk kedvenceinket. És itt érdemes elkanyarodni a bevezetőben felvetett dilemmához, miszerint van-e értelme kifizetni közel 120 ezer forintot egy fülhallgatóért. Amennyiben nem használunk olyan szolgáltatást (pl. Tidal), ami képes veszteségmentes minőséget biztosítani, továbbá nem tudjuk mi a FLAC vagy épp az LDAC, és tényleg csak arra keresünk eszközt, hogy vezeték nélküli fülesen hallgathassuk a kedvenceinket a Spotifyról, annak a Technics újdonsága nemcsak az ára miatt túlzás, de azért is, mert nem használná ki azon képességeket, amiért ennyire vastag az árcédula.

Tényleg mindent tud, amit kell

Az EAH-AZ80 átlagon felüli hangminőséget biztosít, és emellé tényleg bevet mindent, hogy racionalizálja a magas árcédulát. Az aktív zajszűrés például van olyan jó, mint a területen piacvezetőnek számító Sony esetében: zenehallgatás közben szinte teljes egészében kizárható így a külvilág, az utcán, a tömegközlekedésen és egy irodában is, és az eszköz akkor is kiválóan teljesít, ha egyszerűen csak betesszük a fülünkbe, hogy jobban tudjunk koncentrálni.

Elnyomja a gépelés zaját, a beszélgetéseket, a tévét, a rádiót, tényleg egy láthatatlan burkot képez az ember feje körül.

Hasonlóan jól működik a JustMyVoice funkció, ami hanghívások vagy értekezletek közben a fülesek fejenként négy mikrofonját arra használja, hogy kiszűrje a külvilág zajait, a hangunkat pedig a lehető legtisztábban közvetítse a másik fél számára. Ez a megoldás még az utcán sétálva, szeles időben is olyan hangminőséget biztosít, ami megkímél minket attól, hogy ismételgetni kelljen a mondandónkat. Az Androidra és az iOS-re egyaránt elérhető Technics Audio Connect appban akár tesztelhető is a technológia működése, és érdemes próbálgatni eltérő környezetben, ugyanis tényleg egész lenyűgöző, hogy a fülhallgatók ilyen szempontból mennyire jó munkát végeznek.

24.hu A kapcsolódó app jól átlátható és könnyen kezelhető.

Az üzemidőt illetően sem lehet okunk panaszra, ami többek között annak is köszönhető, hogy a Technics EAH-AZ80 már a kellően energiatakarékos Bluetooth 5.3 szabvánnyal érkezik. A fülesekből „kinyerhető” órák száma ugyan függ attól is, hogy mire és milyen hangerőn használjuk, de az LDAC formátumot bekapcsolva, nagyjából 60 százalék hangerőn simán összehozható 6-7 óra egyetlen töltéssel. Ha emellé bekapcsoljuk a zajszűrést, illetve rendszeresen telefonálunk az aktív JustMyVoice funkcióval, akkor viszont az üzemidő lemehet akár 5 órára is – ami figyelembe véve az ANC minőségét, egyáltalán nem rossz eredmény. A teli töltött bölcső minimum kettő, de inkább három újratöltést biztosít, és vezetéken adott a gyorstöltés funkció, ami azt jelenti, hogy 10 percnyi energiabevitellel 70 percnyi energia pumpálható a tokba helyezett fülhallgatókba.

Ami a vezeték nélküli töltést illeti, az meglehetősen lassú (mindössze 10 watt), és bár a gyártó szerint az eszköz támogatja a Qi-szabványt, azért ezen a területen felfedeztünk anomáliákat. A bölcső például érzékelte (felvillant a LED rajta) az IKEA és a Xiaomi kompatibilis eszközeit, de töltés nem történt, míg például a gamer asztalomba épített szintén Qi-szabvány szerinti megoldásnál minden rendben volt. A töltésről úgy bizonyosodhatunk meg, hogy ilyenkor folyamatosan pulzál az apró, burkolatba épített LED.

Varga Jennifer / 24.hu

Egy szűk rétegnek

Az erősebb basszus hiányát és a vezeték nélküli töltés furcsaságát leszámítva a Technics újdonságába nehéz belekötni – a dizájnt semmiképp nem venném ide, annak a megítélése ugyanis abszolút szubjektív. Remek hangzás, kiváló zajszűrés, teljesen korrekt üzemidő, alapvetően kényelmes viselet.

Az egyetlen igazán nagy probléma az ár, amit még a pozitívumok fényében is nehéz racionalizálni. Az EAH-AZ80 tényleg csak azoknak lehet jó választás, akiknek mindennél fontosabb a hangminőség, de egyben megszabadulnának a vezetékektől is. Ha valaki csak egy átlagos fülesre vágyik, ami még zajszűrésre is képes, az a tesztalanyunk árának negyedéért is talál olyan megoldást, amivel tökéletesen meg lesz elégedve.

Kapcsolódó
A legjobb kütyük, amik kényelmesebbé tették az életünket
Az okostelefon teljesen átalakította a mindennapjainkat, de nem ez az egyetlen meghatározó kütyü, ami kényelmesebbé tette az életünket. Mutatjuk a kedvenceinket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik