Tech

Föld-szerű bolygókat találtak a közelben, víz is lehet rajtuk

Egy új tanulmány alapján két Föld-tömegű bolygóra bukkantak egy vörös törpe lakható zónájában – írja a ScienceAlert. A GJ 1002 jelű csillag kozmológiai szempontból igen közel, mintegy 15,8 fényévre fekszik.

A lakható zóna azt a régiót jelöli egy csillag körül, ahol elvileg fennmaradhat az általunk ismert élet számára elengedhetetlen folyékony víz. Az ideális elhelyezkedés természetesen még nem biztosíték az életre: többek között a Mars is a Nap lakható zónájában található, jelenlegi tudásunk alapján azonban nincsenek rajta létformák.

Vera María Passenger, a Kanári-szigeteki Csillagászati Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint a GJ 1002 alig egynyolcad naptömegű. „Egy elég hűvös, halvány csillag. Ez azt jelenti, hogy lakható zónája nagyon közel van a csillaghoz” – tette hozzá.

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images Illusztráció.

A szakértők az ESPRESSO (Echelle SPectrograph for Rocky Exoplanets and Stable Spectroscopic Observations) és a CARMENES (Calar Alto high-Resolution search for M dwarfs with Exoearths with Near-infrared and optical Echelle Spectrographs) nevű eszközökkel folytattak megfigyeléseket 2017 és 2021 között. A GJ 1002b és a GJ 1002c jelű bolygókról egyelőre nem sokat tudni, az egyik 10, a másik 20 nap alatt kerüli meg csillagát.

Közelségük miatt a kutatók hamarosan még többet kideríthetnek az égitestekről, még légkörüket is megvizsgálhatják.

A szakértők már mintegy 5000 Naprendszeren kívüli bolygót, azaz exobolygót ismernek. A technológia fejlődésének köszönhetően egyre részletesebben tudják megismerni az objektumokat, asztrobiológiai szempontból a közeli, Föld-szerű, lakható zónában fekvő égitestek különösen érdekesek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik