Tech

Ezek voltak a legnagyobb bejelentések a videojátékos Oscaron

Respawn Entertainment
Respawn Entertainment

Magyar idő szerint péntek hajnalban lezajlott az idei Game Awards videojátékos díjátadó rendezvény, ahol szokás szerint rengeteg kategóriában jutalmazták az idei megjelenéseket. Fény derült tehát az év videojátékára, a legjobb filmes vagy sorozatos adaptációra, de még a legkiemelkedőbb telefonos szoftvert is díjazták. A gála azzal együtt is rövidebb volt, mint szokott – mindössze három óráig tartott -, hogy a 2023-ban megjelenő rengeteg játékhoz is megannyi kedvcsinálót levetítettek a rendezők.

Az idei év legjobb játékának az Elden Ringet választották, olyan neveket utasítva maga mögé, mint a God of War: Ragnarök, Horizon Forbidden West, vagy épp a mindenki szívét meghódító cicás játék, a Stray. A FromSoftware fejlesztőcég alkotása emellett a legjobb játékrendezést is megnyerte, meglepetésre azonban a legjobb történet nem a Trónok harca írója, George R. R. Martin által is megtámogatott játékhoz, hanem az új God of Warhoz került.

Nem túlzás állítani, hogy ez a két játék dominálta a díjátadót: az Elden Ring összesen 4, a God of War: Ragnarök pedig 5 díjat húzott be.

A Stray két független tervezőknek járó díjat vihetett haza a videojátékok Oscarjáról, ahol a Marvel Snap az év mobiljátéka, a Gran Turismo 7 pedig legjobb versenyzős játék díjat zsebelte be.

Nagy bejelentések is voltak

A díjátadó összesen közel 40, jövőre megjelenő játékhoz mutattak kedvcsinálót vagy előzetest, soknál ezek közül pedig a megjelenési dátumról is lerántották a leplet. Az összes megtekintéséhez ajánljuk a gála megtekintését. Az első igazán nagy bejelentés a Ghost Story csapatának Judas címmel készülő játéka volt. Ezt azért fontos kiemelni, mert az egyelőre pontos megjelenés nélküli játékot Ken Levine, a BioShock atyja jegyzi, ami már új szoftvere trailerén is érződik. A játék PC-re és újgenerációs konzolokra fog megjelenni.

Ezután jött a szívszorító pillanat, amikor új előzetest mutattak a Suicide Squad: Kill the Justice League című, 2023. május 26-án megjelenő játékhoz. A Rocksteady által készített játéban Batmant a nemrég elhunyt Kevin Conroy szólaltatja meg, vagyis ez lesz Bruce Wayne legismertebb hangjának utolsó alakítása. A játéknak úgy tűnik, csak úgy mint a filmeknek, jó sötét humora lesz, bár furcsa is lenne enélkül elképzelni Harley Quinn, vagy Bumeráng Kapitány karakterét. A Sony frontján az is kiderült, hogy a felújított The Last of Us Part 1 2023. március 3-én fog megjelenni PC-re.

Hatalmas üdvrivalgás fogadta a Star Wars Jedi: Survivor előzetesét, amelyben a játékmenetbe is alapos betekintést nyerhettek a nézők. A Cameron Monaghan által alakított főszereplő a jelek szerint újabb bolygókra vándorol majd el, miközben a Birodalom és az általa fizetett fejvadászok folyamatosan a nyomában járnak. Végre a dupla fénykard is feltűnik a sokáig rejtőzködő jedinél, így bizonyára sokan veszik majd kezükbe a kontrollert a játék március 17-i megjelenésekor.

Új előzetest kapott emellett Kojima Hideo titkos projektje is, ami mint kiderült, az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű játéka, a Death Stranding folytatása lesz. A játékban olyan színészek tűnnek majd fel, mint Léa Seydoux, Shioli Kutsuna, valamint Elle Fanning, de persze Norman Reedus és Troy Baker is visszatért a fejlesztők kedvéért. A játék kapcsán egyelőre csak PlayStation 5-ös megjelenésről tudni.

Ha mindez nem lenne elég, érkezik még 2023-ban képregény stílusú Hellboy-játék, valamint a Crash-széria is újabb folytatást kap. A verekedős játékok szerelmeseinek érdemes lehet figyelni a Street Fighter 6 június 2-i megjelenésére, emellett a Tekken 8 megjelenésére sem kell már sokat várniuk. És persze ott van a Diablo IV bejelentése is, amiről az alábbi cikkben írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik