Tech mobilteszt

Még mindig menő a Nokia kihajthatós mobilja, de nem biztos, hogy megéri az árát

A Nokia márkanevet birtokló HMD Global jó ideje lelkesen követi azt a stratégiát, hogy a nosztalgia jegyében klasszikus készülékeket támaszt fel moder formában. Az egész a Nokia 3310-zel kezdődött, majd jött a Nokia 8110-es banántelefon, most pedig új készülékkel bővült a Nokia Originals termékcsalád: itt a Nokia 2720 Flip, a felcsapható kijelzőjű marokkészülék reinkarnációja.

A Nokia Originals szériában a gyártó a régi modelleket olyan megoldásokkal ötvözi, mint a 4G, vagy a Facebook app támogatása. A készüléket szeptemberben rövid időre ugyan már megtapogathattuk, de az elmúlt hetekben közelebbi kapcsolatot is kialakítottunk vele, választ keresve azon kérdésekre, hogy mire elég manapság egy ilyen feature telefon és kinek érheti meg beszerezni egyet?

Mi az a feature telefon?

A feature phone olyan belépőszintű mobil, ami ugyan tud csatlakozni internetre és alkalmazások is futtathatók rajta, de nem annyira fejlett, hogy okostelefonnak lehessen nevezni – nincsen például érintőkijelzője, fizikai gombok vannak rajta, és jellemzően gyengék a fotós képességei.

Vissza a palatáblához

Az új Nokia 2720-as a régi szétnyithatós modell meghatározó dizájnelemeit másolja modernebb köntösben. A kagylóhéj kialakítás manapság már megmosolyogtató lehet, de ennek ellenére még mindig imádnivaló. A legfőbb előny, hogy a mai tepsimobiloktól eltérően egy valóban pici készüléket kapunk, ami kényelmesen elfér a zsebben. A fekete és szürke színekben választható mobil mindössze 118 grammot nyom, ami főleg olcsó hatású műanyag érdeme. Az előlap (a kijelző kivétel) és a készülékház matt borítású, a hátlap viszont fényes, ahogy a külső kijelző is, úgyhogy gyűjtik is szépen az ujjlenyomatokat.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Összehajtott állapotban a mobil felső részén egy 1,3 hüvelykes, 240 x 240 pixel felbontású külső kijelzőt látunk, ami csak a legalapvetőbb információkról tájékoztat: mennyi az idő, jött-e értesítés, ki hív éppen. Minden más funkciót a belső 2,8 hüvelykes QVGA+ képernyő jelenít meg, amiről azt is fontos tudni, hogy nem érintésérzékeny. A beviteli eszközünk a régimódi számjegyes billentyűzet,

tehát még QWERTY gombkiosztást sem kapunk.

Az első pár nap legnagyobb kihívása az volt, hogy az ujjaimat és az agyamat átállítsam a T9-es, prediktív szövegbevitelre – ami annak idején megfelelt, az 2019-ben egyszerűen már lassú, főleg ha instant csevegőben zajló beszélgetésről van szó. A billentyűzet kialakítása szerencsére kényelmes: lapos, jó tapintású és nagy fizikai gombokat kapunk, amik csak minimálisan emelkednek ki a síkból – igaz, ez nem segít túl sokat a kényelmetlenül lassú gépelésben.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Egy ilyen készüléknél persze ennél jóval több kompromisszumot kell kötnünk. A mai kameraháborúban, mikor már 108 megapixeles szenzorokat raknak a mobilokra, a Nokia 2720 Flip fotós képességei megmosolyogtatók, szóval ne várjuk ultraszéles-látószögű kamerát, ez a készülék nem instagramozásra való, hanem főleg telefonálásra. A hátlapon egy 2 megapixeles szenzor kapott helyet egy ledes villanó társaságában, és ez alapján már sejthető, hogy mit várhatunk: kis felbontású, elmosódott, zajos felvételeket, amiket a kameraszoftver is lassan készít el.

És hogy mekkora a szelfikamera? Nos, az egyáltalán nincs, de még a bénácska hátlapi kameránál is indokolatlanabb alkatrész lenne, hiszen ki akarna a mai, filteres világban ódivatú profilképeket lőni?

Tényleg KaiOS, ami itt van

A Nokia mobilján a feature telefonokra fejlesztett KaiOS operációs rendszer fut, ennek köszönhetően olyan funkciók is használhatók, amiket egy klasszikus kagylóhéjtól nem szoktunk meg. Adott a Google Assistant támogatás, az előre telepített Facebook, WhatsApp, Google Maps, YouTube, és van app áruház is. Kapunk még zenelejátszót, böngészőt, mértékegységátváltót, és pár játékot is, természetesen Snake is van. De nagy reményeket senki ne fűzzön ahhoz, hogy ezeket értelmesen lehet használni: a kijelző egyrészt túl pici ahhoz, hogy egy YouTube-videót élvezhető minőségben tekintsünk meg, és

a kezelés is túlságosan lassú és körülményes.

Mivel nincs érintőkijelző, ezért a böngészőben a billentyűzet felső részén található főgombbal tudjuk irányítani a megjelenő kurzort, ami nem egyszerű feladat, főleg egy zsúfoltabb alkalmazásban. A rendszer erre úgy próbál rásegíteni, hogy automatikusan az ikonok felé igazítja a kurzort, ha érzékeli, hogy mit szeretnénk. A használat viszont még így is kínkeserves: mire kiguglizunk valamit, addigra megőszültünk, a facebookozás is idegtépő, így sokan csak akkor fogják hazsnálni ezeket az appokat, ha nagyon muszáj. Szerencsére a Google Asszisztens a folyamaton tud némileg gyorsítani, főleg keresésnél hasznos.

A folyamat ugyan kevésbé frusztráló a vezérlés begyakorlását követően, de gyorsabb sosem lesz, hiszen a rendszer is lassan dolgozik. Végül arra jutottam, hogy csak akkor használnám a közösségi médiát erről a mobilról, ha egy fesztiválon lemerülne a normális telefonom, és sürgősen információra lenne szükségem – egyébként kizárt, hogy bármit is intézni akarnák egy ilyen telefonon a hétköznapokban.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Csak az üzemidő

Hardver terén szintén nincs eleresztve a készülék, de nagy előnye, hogy akár a 4G-t is lehet vele használni. Támogatott az LTE Cat.4, aminek köszönhetően 150 Mbps letöltési és 50 Mbps feltöltési sebességet lehet elérni hálózattól függően, emellett a Nokia 2720 Flip akár wifi hotspottá is alakítható. Belső tárhelynek 4 GB-ot kapunk, ami microSD-vel bővíthető, így akár 32 GB-ra is feltornázható a megtölthető hely. Adott továbbá a 3,5 millis jackaljzat, és duál-SIM-es változatot is választhatunk.

A készülék legnagyobb erénye egyértelműen az 1500 milliamperórás aksi, ami kiemelkedő üzemidőt biztosít, és cserélhető is. A mobil a hivatalos adatok szerint akár 28 napot kibír készenléti üzemmódban, így ha netán hetekre ott felejtjük a fiókban, akkor sem egy lemerült telefon fogad minket. Ebből adódóan a Nokia 2720 vészhelyzetekre kiváló tartalék eszköz, ráadásul az oldalán egy dedikált gyorshívó gomb is helyet kapott, amihez hozzárendelhetünk sürgősségi kontaktokat a névjegyzékből. Egyszerre öt ilyen hívószámot is megadhatunk, és a gomb lenyomásával mindenkit értesít a készülék, hogy baj történt.

A remek üzemidőt jól mutatja, hogy két hétig használtam úgy a telefont, hogy a YouTube-ot és a Facebookot csak alkalmanként nyitottam meg, egyébiránt telefonáltam vele, és néha rákerestem információkra a neten, ellenőriztem az időt, alkalomadtán olvasgattam a villamoson. A teljesen feltöltött készülék még a második hét végén is 32 százalékon állt, ami nagyon korrekt, főleg úgy, hogy feltételezéseim szerint nem ez lesz az a mobil, amin bárki hosszú órákon át netezne, videózgatna.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A Nokia 2720 Flip itthon 35 ezer forintért kapható. A hosszú üzemidő és nosztalgikus forma mellett más előnyt nehéz kiemelni, hiszen egyáltalán nem kiemelkedő a készülék, és valljuk be, nem is annak készült. Az persze vitathatatlan, hogy 2019-ben felfigyelünk arra, ha valaki egy ilyen készüléket pattint ki a zsebéből, és ideig-óráig jópofának tűnhet a használata, de a telefonáláson, üzenetküldésen és szükséghelyzetben facebookozáson, böngészésen túl többet nem nyújt ez a mobil, az árát növelő, kényelmetlenül használható appok nem teszik jó befektetéssé.

Ennek fényében a 35 ezer forint kissé húzós, hiszen ennyi pénzért már egy belépőszintű androidos mobilt is vehetünk, amennyiben az okosfunkciókat hiányoljuk, de az üzemidőt beáldoznánk. Vagy vehetünk ennél jóval olcsóbb, tényleg csak telefonálásra használható, de szintén sokáig üzemelő butamobilt. Mert a tesztünk alapján ez a középutas megoldás nem igazán működik.

Nokia 2720 Flip specifikációk

  • Méret: 54,5 mm x 104,8 mm x 18,7 mm (csukva); 54,5 mm x 192,7 mm x 11,6 mm (nyitva)
  • Kijelző: 2,8 hüvelykes QVGA + 1,3 hüvelykes, 240 x 240 felbontású külső kijelző
  • Hálózat: GSM, LTE, WDCMA, VoWiFi, VoLTE
  • Processzor: Qualcomm 205 Mobile Platform
  • Memória: 512 MB
  • Tárhely: 4GB (mikroSD-vel bővíthető 32 GB-ig)
  • Kamera: 2 megapixeles hátlapi
  • Csatlakozás: GPS/AGPS + GLONASS
  • Akkumulátor: kivehető, 1500 milliamperóra
  • SIM: nano
  • Egyéb: 3,5 milliméteres jack-aljzat, FM, Google Assistant / Vészhívó gomb
  • Rendszer: KaiOS
  • Színek: fekete, szürke
  • Ár: 35 ezer forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik