Itt az első Cat strapatelefon, ami nemcsak mindenálló, de jól is néz ki

Végre egy mobil, ami nemcsak bírja az extrém helyzeteket, de még jól is néz ki.

Cat telefonokat 2013 óta találhatunk a boltokban, de a mobilokat nem a munkagépeket (is) gyártó cég dobja piacra, hanem licencek alapján a Bullit Group, és a vállalat az elmúlt években legalább egy tucat készülékkel állt elő az úgynevezett strapatelefon kategóriában. Ezen kütyük legfontosabb jellemzője, hogy Androidot futtatnak, és úgy vannak kialakítva, hogy lehetőleg ellenálljanak még a legextrémebb körülményeknek is, legyen szó akár időjárásról, akár arról, hogy zuhannak mondjuk egy emeletet.

Bemutatkozik a Cat S52

Ebből következik, hogy egyik Cat telefon sem volt kifejezetten szép, ugyanakkor a kategóriájukon belül kifejezetten megbízható és jó készüléknek számítottak. A Cat S52 névre keresztelt modell a külcsín tekintetében hoz változást, és a Bullit nem titkolt célja, hogy a már meglévő vásárlóikon túl elérjenek egy olyan réteget, akiknek nemcsak az fontos, hogy a telefonjuk mindenálló legyen, de adnak a külalakra is.

Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A Cat S52 persze még mindig nem olyan dizájntermék, mint a Samsung, az Apple vagy a Huawei legújabb készülékei, de az előrelépés szemmel látható: az új strapatelefon úgy néz ki, mintha az iPhone korai generációinak páncélozott változata lenne. 210 gramm, ugyan még mindig méretesek a kávák, de a mobil alig vastagabb (9,69 mm), mint egy Samsung Galaxy S10+, ráadásul a széleken végigfutó alumínium keret kifejezetten jól néz ki, még a szívósságot jelző, elmaradhatatlan csavarokkal is.

A kijelző 5,7 hüvelykes, Gorilla Glass 6 védelemmel, ezen még van egy extra védőréteg, és a kijelző simán kezelhető kesztyűben vagy nedves kézzel is. A telefon természetesen iP68 szabvány szerint víz- és porálló, de emellé megfelel a MIL SPEC 810G katonai szabványnak is, így nemcsak extrém körülmények között bírja ki a telefon, de például az sem kottyan meg neki, ha másfél méterről a betonra ejtjük.

Operációs rendszerként Android 9-et kapunk, de érkezik az Android 10 is, hardver szempontjából pedig egy 2,3 GHz-es, nyolcmagos Mediatek Helio P35 MT 6765 processzorral, 4 GB RAM-mal, 64 GB tárhellyel gazdálkodhatunk – utóbbi természetesen SD kártyával tovább bővíthető. Ezek a specifikációk ugyan nem a legerősebbek a piacon, de bőven elégségesek arra, hogy kielégítsék egy átlagos felhasználó igényeit, a 3100 mAh-ás akkumulátorral pedig akár másfél napig is kibírja a telefon töltés nélkül.

Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu

Bírja a strapát, és fotózni is lehet vele

Gyorstöltés ugyan nincs, de a készülék USB-C portot kapott, van benne BFC, Bluetooth 5, megkapjuk az összes fontos szenzort (proximity, gyro, iránytű), két SIM-kártyát is fogad, és nem maradt le róla a 3,5 mm-es jack csatlakozó sem. Újdonság továbbá, hogy a hátlapon helyet kapott egy ujjlenyomat olvasó, sőt végre normális képek is készíthetők egy Cat telefonnal.

Elöl egy 8 megapixeles egység várja a felhasználókat, hátul pedig egy 12 megapixeles Sony szenzoros kamerával lőhetjük a képeket. Ez a kombó ugyan nem ér az új iPhone vagy Huawei telefonok nyomába, de végre nem olyan, mintha egy kaputelefonnal fotóznánk, teljesen jó minőségű képeket készíthetünk sőt a hátsó szenzor még kevésbé ideális fényviszonyok között, tehát este is megállja a helyét.

Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A készülék a saját kategóriáján belül olcsónak ugyan egyáltalán nem mondható, hiszen itthon 179 990 forintot kérnek majd érte a novemberi megjelenéskor, de a telefon jó eséllyel bekerül néhány hazai szolgáltató kínálatába is, így előfizetéses konstrukcióban valószínűleg olcsóbban is elérhető lesz, ráadásul ezért az árért cserébe a szolgáltató 2 éves garanciát biztosít, még arra is, ha valakinek mondjuk a masszív védelem ellenére is sikerül összetörnie a kijelzőt.