Tech

Ezzel az űrhajóval fogjuk meghódítani a Naprendszert

Elon Musk, a SpaceX alapítója szombaton újabb részleteket árult el a Starshipnevű űrhajóról, amely a tervek szerint nagy létszámú, akár százfős legénységet és jelentős utánpótlást szállíthat majd a Holdra és a Marsra. Musk egy élőben közvetített eseményen, a texasi SpaceX-bázison mutatta be a projekt legújabb fejleményeit, és arról beszélt, hogy a többször használható űrhajó a Naprendszer más égitesteire is eljuthat majd.

Musk szerint a Starship várhatóan egy-két hónapon belül teszi meg első útját, amely során 19 800 méter magasra száll, mielőtt visszatérne a Földre.

A Starship egy 2018-as terven – Kép: Wikimedia Commons/Space Exploration Technologies Corp/CC0

A vállalkozó úgy becsülte, hogy ha az űrhajót az elkövetkező félévben sikerül orbitális pályára állítani, jövőre már embert is szállíthat.

Úgy tűnik, hogy a tudatosság nagyon ritka és értékes dolog, és minden lehetséges lépést meg kell tennünk a tudat fényének megőrzése érdekében”

– mondta Musk hozzátéve, hogy nyitott a lehetőség, hogy több bolygón élő civilizációvá váljunk.


A Starship segítségével Musk szerint lehetővé válik bázisok létrehozása a Holdon és a Marson. A vállalkozó már korábban felvetette a Mars benépesítésének ötletét, 2016-ban ismertetett elképzelése szerint az első emberek már 2025-ben elindulhatnak a vörös bolygóra. A NASA-nál ezzel szemben úgy vélik, hogy az emberes Mars-missziók csak a 2030-as években jöhetnek létre.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Space Exploration Technologies Corp/CC0

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik