Tech apollo50

Az űrkutatás még a cipőinket is megváltoztatta

A NASA működése nemcsak az űr megismeréséhez, hanem a mindennapok fejlődéséhez is nagyban hozzájárult. Manapság rengeteg olyan tárgyat használunk, amiket az űrhivatal eredetileg a saját missziói sikeres teljesítéséhez fejlesztett ki. A cipőipar egyik különleges alapanyaga, a memóriahab például meg sem születhetett volna az Apollo-program nélkül.

Charles Yost, a North American Aviation mérnöke 1962-ben részt vett a Holdra szállás céljával létrehozott Apollo-program parancsnoki moduljának tervezésében, tapasztalatai pedig sokat segítettek, amikor négy évvel később felkérték a NASA repülőüléseinek fejlesztésére. Feladata az volt, hogy növelje az ütközés és rezgés elleni védelmet, illetve energiaelnyelő technikákat alkosson. Yost egy nyitott cellás, hőre érzékeny szilárd struktúrát hozott létre, ami reagált a nyomásra, de csak lassan állt vissza eredeti formájába.

Ez volt a lassú rugós hab, ami később a nagyvilág számára emlékező- vagy memóriahab néven vált ismerté.

Az anyag nemcsak baleset és rázkódás esetén nyújtott védelmet, hanem a testhez idomulva az ülést is kényelmesebbé tette, így a NASA hamar használni kezdte új gépjeiben. A sikeren felbuzdulva Yost létrehozta Dynamic Systems nevű vállalatát. Bár 1974-ben áruba bocsátották a szabadalmi jogokat, később a vállalat visszatért a piacra az újabb generációs, hőre kevésbé érzékeny és környezetbarátabb verziókkal. A Dynamic Systemsnél arra is rájöttek, hogy az anyag nem csupán a légi közlekedésben és az űrutazások során hasznos, de a gyógyászatban is. A memóriahabot többek közt ortopéd ülőlapokhoz, matracokhoz, illetve mozgássérültek számára létrehozott egyedi ülésekhez használták fel.

Fotó: iStockphoto

A Dynamic Systems idővel már nem egyetlen típust gyártott, a különböző igényeknek megfelelően eltérő tulajdonságú termékeket árult. Csak idő kérdése volt, hogy az orvostudomány után újabb területeket hódítson meg az emlékezőhab. A rezgéscsillapító, kényelmes ülések a ló-, autó- és motorsportban is megjelentek, a versenyzők, akik korábban egy-egy futam után valósággal kifacsarva érezték magukat, immár sokkal jobban viselték a rázós versenyeket. Emellett a hab már a divatban is kezdett utat törni magának, a futurisztikus, ruganyos anyag sok tervező érdeklődését felkeltette. Végül az anyag a kereskedelmi légi közlekedés, a matracok és a cipők piacára is betört.

Az űrkutatás tényleg ott van a cipőnkben

Manapság a memóriahab meglehetősen gyakori alapanyagnak számít a cipőgyártásban. A struktúra egyedi szerkezetének köszönhetően támasztékot ad, növeli az egyensúlyt és a kényelmet, illetve elnyeli a sarkat érő ütéseket. Az emlékezőhab eloszlatja a lábbelire nehezedő tömeget, így a nyomás nem koncentrálódik a cipő egyetlen részére sem. Mivel az anyag csökkenti a lábfejet érő nyomást és a dörzsölődés mértékét, a hólyagok kialakulása ellen is védelmet biztosíthat.

A memóriahab főként futás közben hasznos, ekkor ugyanis jóval nagyobb nyomás érheti a talpat. Igaz, a terhelés csökkenését már séta, illetve tartós ácsorgás közben is észlelni lehet.

Fotó: iStockphoto

Az anyag hőmegtartó képessége egyszerre előny és hátrány. Hidegben például kellemes a melegebb cipő, a nyári forróságban viszont sokaknak kényelmetlenséget okozhat, és azt is érdemes észben tartani, hogy a memóriahabbal ellátott cipőket különleges anyaguk miatt használat után mindig ajánlott szellőztetni.

Az emlékezőhabos cipők sokak, főleg a rendszeres futók számára lehetnek rendkívül előnyösek, de akadnak olyanok is, akiknek lábuk felépítése miatt nincs is igazán szükségük efféle lábbelikre. Éppen ezért érdemes átgondolni a vásárlást, akár szakértői véleményt is kikérni.

Kiemelt kép: NASA / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik