Tudomány a világ egy fura hely

Ezek a legfurcsább dolgok, amiket a Holdon hagytunk

A hat küldetés során nemcsak néhány járművet, cipőlenyomatokat és az amerikai zászlót hagyták az űrhajósok a Holdon, hanem sokszor olyan furcsa tárgyakat is, mint egy családi fotó.

Az Elesett Űrhajós

Fallen_AstronautFotó: Wikimedia Commons

Az Apollo-15 által elhelyezett, alig nyolc és fél centiméteres alumíniumszobor Paul Van Hoeydonck 1971-es munkája, mely a mellette lévő, tizennégy nevet tartalmazó plakettel együtt a halott űrhajósoknak állít emléket.

Közülük heten – hárman az Apollo-1 egyik földi tesztje során keletkezett tűzben, négyen pedig a Szojuz-11 visszatérésekor elszökő levegő miatt – vesztették életüket űrjárműben, öten repülőszerencsétlenség áldozatai lettek, egy űrhajós autóbalesetben, egy pedig betegsége következtében halt meg.

Alan Bean ezüst űrhajósjelvénye

nasa-astronaut-gold-lapel-pin

Fotó: USSKIDD

Az Apollo-12 holdkompjának pilótája saját jelvényét hagyta a Hold porában.

Két golflabdashe0-021

Fotó: Iconic Photos

Alan Shepard, az Apollo-14 parancsnoka a Holdról való visszatérés előtt két golflabdát ütött el, amelyek azóta is ott várnak, várva, hogy egy újabb űrhajós folytassa vele a játékot.

Fényképezőgépek

hasselblad_lg

Fotó: Lunar and Planetary Institute

Az Apollo-17 parancsnoka, Eugene Cernan, aki negyvenhárom évvel ezelőtt utoljára állt a hozzánk legközelebbi égitesten, a küldetés során használt egyik Hasselblad fényképezőgépet a zenit felé fordítva a Holdon hagyta, hogy a következő, arra járó expedíció begyűjthesse a gépet, és elemezhesse a kozmikus sugárzás lencsére gyakorolt hatását.

Nem ő volt egyébként az egyetlen, aki nem hozta vissza a Földre a fényképezőgépét, korábban például az első holdraszállást 1969 júliusában végrehajtó Neil Armstrong és Buzz Aldrin is így tett.

Tizenkét pár csizma

AS11-40-5880HR

Fotó: NASA

Az Apollo-11 rengeteg tárgyat hagyott hátra, amire a hazaút során már nem volt szüségük – többek közt Neil Armstrong és Buzz Aldrin csizmáját is, de később több űrhajós is bővítette ezek számát.

Vizelet és ürülék

Vizelettartó zsák
Vizelettartó zsák
Fotó: Popular Science

Az Apollo-küldetések során kilencvenhat apró zsáknyi végterméket helyeztek el az űrhajósok, leszámítva persze azt, ami egyenesen az űrbe került:

Családi fotó

DUKE
Fotó: Wikimedia Commons

Charles Duke, az Apollo-16 holdkompjának pilótája, a legfiatalabb ember, aki valaha a Holdon járt – 37 évesen –, családja fotóját hagyta a porban.

Egy sólyom tolla

Az Apollo-15 holdsétájának végén a parancsnok, David Scott a kamerák előtt is bebizonyította, hogy vákuumban a különböző súlyú tárgyak ugyanolyan sebességgel esnek.Apollo_15_F&H

Fotó: Wikimedia Commons

A kísérlethez egy körülbelül százhatvan centiméterről leejtett geológiai kalapácsot (1,32 kg) és egy, a Légierő Akadémiájának kabalaállatától, egy sólyomtól beszerzett tollat (30 gramm) használt, de utóbbit a kísérlet végeztével a helyén hagyta.

Egy vörös bőrbe kötött BibliaAS15-88-11901HR

Fotó: NASA

Dave Scott, az Apollo-15 űrhajósa a holdjáró vezérlőjén hagyott egy apró Bibliát.

Olajág, aranybólGPN-2002-000070

Fotó: Great Images in NASA

Az Apollo-11 által elhelyezett tárgyak talán legfurcsább darabja ez a tíz centinél alig hosszabb, olajágat formázó alkotás, mellyel az űrhajósok a világbéke fontosságára hívták fel a figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik