Tech

Meglepő, mit mutatott a Facebook képek helyett

Aki látta már a Mátrix-ot, emlékezhet arra a jelenetre, amikor Neo számára a valóság zöld kódokban jelent meg. Ilyen elemi erővel hathatott a felismerés a szerda délután kezdődött, körülbelül hajnalig tartó képfeltöltési akadozás idején a Facebookon is, amikor pár órára elhúzódott a digitális függöny, hogy apró rálátást nyújtson a háttérben húzódó rendszerbe.

Ahogy mi is írtuk, a Messengerben küldött képek helyett szürke téglalapokat lehetett csak látni, és a közösségi oldalon sem töltődtek be a feltöltött fotók. Akik asztali böngészőből neteztek, azok számára feltűnhetett, hogy a képek helyén angol nyelvű címkék jelentek meg, amiket a cég gépi látásos rendszere használ a képeken látható tartalmak kategorizálásához.

Macskás fotók helyett például annyit lehetett csak olvasni, hogy „image may contain: cat”, míg a mosolygós csoportképekhez az „image may contain: people smiling, people dancing, wedding and indoor” jelent meg.

Ugyanez volt a helyzet Instagramon, ahol szintén a környezetről és a tárgyakról szóló leírást töltött csak be az oldal, azzal együtt, hogy ki szerepelhet a képen. A cég 2016 április óta használ gépi tanulásos algoritmusokat arra, hogy felismerje a fotók tartalmát, de sokakat csak most döbbentette meg, mennyire hatékonyan látnak a gépek.

Arról nincsenek információk, hogy a cég a hirdetések célzásához is felhasználja-e ezeket az információkat, lévén sokkal több adatot tudnak összekalapozni a felhasználók életével kapcsolatban máshonnan is arról, hogy van-e háziállatuk, mi a hobbijuk, vagy hogy éppen hova járnak nyaralni.

2017-ben egy fejlesztő szemléltetésként egy Chrome böngészőbe telepíthető kiegészítőt is készített, ami felfedte ezeket a címkéket. „Úgy gondolom, sok internetezőben nem is tudatosul, mennyi információt lehet kinyerni a feltöltött képeikből.” – írta akkor a beépülővel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik