Tech útitárs
People group having addicted fun together using smartphones - Detail of hands sharing content on social network with mobile smart phones - Technology concept with millennials online with cellphones

Akár 500 megabit is lehet a mobilnet a Balatonnál

A nyári szezonban átlagban öt-hétszeresére, de a legnépszerűbb helyeken akár tízszeresére nőhet a Balatonnál mobilozók száma. Ilyenkor az országos mobilforgalom több mint 10%-a ebben a térségben keletkezik, ezért a Balaton és környéke a nyári hónapokban nem csupán turisztikai, hanem távközlési szempontból is kiemelt fontosságú terület. A minden évben kihívást jelentő növekedésre idén a Telenor 13 új bázisállomással, illetve frekvenciasávok összefogásával készült.
Korábban a témában:

A Balaton parti településeken élő közel 140 ezer ember számára a Telenor 96%-os mobilhálózati lefedettséget biztosít, viszont a „magyar tengernél” júniustól augusztus végéig egy zsúfolt napon átlagosan öt-hétszeresére nő a mobilhálózati forgalom egy átlagos, téli naphoz képest. Az adatforgalmi szezonalitás szempontjából kiemelkedő települések közül a sokak által kedvelt Csopakon például tizenötször annyi adat megy át a cég hálózatán a nyári szezon egy napján, mint egy februári hétköznapon.

Zamárdi, 2017. július 7.
Fiatalok a Balaton Sound fesztiválon Zamárdiban 2017. július 7-én.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
Nyáron, főleg a fesztiválok idején akár a tízszeresere is nőhet a mobilozók száma a Balatonon. Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Magyarország egyetlen térségében sem mérhető ilyen mértékű forgalomnövekedés; a három hónap alatt a balatoni régió a teljes országos forgalom több mint 10%-át generálja. A felhasználók ilyenkor a balatoni településeken közel 20 terabájt adatot forgalmaznak, és százezres nagyságrendben küldenek és fogadnak SMS-t . Ez a szezonális terhelés évről évre növekszik, akár a duplájára, és a Telenor idén 90%-os kapacitásbővítéssel készült a nyárra – ez nem könnyű feladat, és nem csak azért, mert ideiglenesen, három hónapig kell biztosítani a megfelelő kapacitást.

A domborzati viszonyok, természetvédelmi területek, védett épületek és a toronyépítést szigorú feltételekhez kötő Balaton-törvény szabályai miatt a tó körüli terület hálózatbővítés szempontjából különlegesnek számít, ráadásul a terület szezonális jellege miatt (az érintettek jelentős része mindössze három hónapot tölt egy évből itt) azok a fejlesztések, amik máshol mindössze pár hónapot vesznek igénybe, azok a Balatonnál akár évekig is elhúzódhatnak.

Akár 500 megabittel is hasíthat a mobilnet

Ennek ellenére, a fokozatosan növekvő igények kiszolgálása érdekében a szolgáltató az elmúlt évben 13 új bázisállomást telepített a tó vonzáskörzetében, és több mint 50 cella esetében frekvenciasávok összefogásával 4G-ről 4G+ technológiára bővítve kínálja mobilinternet- és 4G-hangszolgáltatását. A frekvenciasáv-összefogással felkészített településeken a hatalmas forgalmat bonyolító szezon előtti időszakban akár 500+ Mbps sebesség is mérhető sima lakossági hozzáféréssel.

És ez nem csupán ütős marketingszöveg vagy laborkörülmények között elért sebesség, hiszen Fonyódon a saját szemünkkel láthattuk, ahogy a sebességtesztek során 500 Mbps felé szökik a mutató a helyi strand közvetlen közelében.

Fontos ugyanakkor tisztában lenni azzal, hogy ez az érték tényleg a szezon előtti időszakban érhető el (és akkor is csak a több vivőfrekvenciát kezelő legújabb csúcsmobilokon), egy tömött strandon senki nem fog ilyen értéket elérni. Amikor megtelnek a települések és az üdülők az emberekkel, akkor ez a sebesség az emberek között megosztva biztosítja azt a minőséget, amit a felhasználók az év korábbi részében már megszoktak az ország más részein – ne feledjük, videók 1080p-ben történő zavartalan lejátszásához már bőven elég 2-4 Mbps sebesség is.

A Telenor ugyanakkor nemcsak 13 új bázisállomást telepített, hanem további 45 állomáson a vezérlőmodulok legmodernebb, leggyorsabb modellre való frissítésével bővítette a kapacitásokat. A bővítést a legnagyobb mértékben Csopak, Fonyód, Balatonlelle, Balatonboglár, Balatonvilágos és Vonyarcvashegy, illetve Siófok, Balatonszemes, és Balatonfenyves környékén tapasztalhatók idén nyáron.

A minőségi szolgáltatást ugyanakkor segítik az úgynevezett ideiglenes tornyok is, amik pontosan azt a célt szolgálják, amire a nevük utal. A szolgáltató a balatoni szezon idejére telepíti őket a környéken – idén összesen hatot. A 18 méteres, pár óra alatt felállítható tornyoknak csak áramra van szükségük, és egyetlen nap leforgása alatt ráköthetők az országos hálózatra.

hdrpl
Ideiglenes torony a Balaton mellett. Fotó: Birkás Péter / 24.hu

„Ügyfeleink a minőségi szolgáltatást – a jól megszokott lefedettséget és sávszélességet -időszaktól függetlenül, így a nyári szezonban is ugyanúgy igénylik. Folyamatosan követjük a visszajelzéseket, és törekszünk arra, hogy az igényeknek megfelelően fejlesszük a balatoni kapacitásunkat is. Az idei modernizáció számos településen hoz érezhető fejlődést. A hálózatbővítések egyértelmű hatása, hogy a hálózatra a korábbinál több felhasználó tud nagyobb sávszélességgel csatlakozni, az eddiginél nagyobb lefedettségi területen” – mondta Koller György, a Telenor műszaki vezérigazgató-helyettese.

A Telenor viszont nem csak arra összpontosít, hogy a strandokon és a településeken legyen kielégítő a mobilnet minsőége. A nyáron nagy mértékben igénybe vett útvonalakon (mint az M7-es autópálya és a 7-es főút) a nyári időszakban – amikor egy fesztiválhoz hasonlóan sokan gyűlnek egy időben egy területre -, a gyakoribb torlódásoknak köszönhetően a területen elérhető mobilhálózatot is nagyobb igénynek teszik ki. Az ilyen esetekre is felkészülve a szolgáltató a nyári szezon kezdetéig bővítést hajtott végre Martonvásár, Velence, Székesfehérvár és Polgárdi térségében. Az érintett állomásokon a szolgáltató megduplázta a sávszélességet, valamint két új állomást is üzembe helyezett.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Creative Worker. Listen Music. Working. Ideas. Light Bulb. Glasses. Laptop. Comfortable. Project. Sit. Brainstorm. Young Guy. Businessman. Work. Office. Businesspeople. Workplace. Inspiration.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.