Egyetlen telefonhívástól vírus kerülhetett a telefonunkra

A Whatsappban volt a hiba, de viszonylag hamar megoldották.
Kapcsolódó cikkek

Május elején komoly biztonsági rést fedeztek fel a Facebook egyik üzenetküldő appjában, a Whatsappban: egyetlen hívás képes volt vírust rakni a telefonra még akkor is, ha nem vettük fel a hívást, ami később meg sem jelent a híváslistában, írja a Mashable. A kémprogramot a The Financial Times szerint az izraeli hírszerzőcég, az NSO Group fejlesztette. A problémát a Whatsapp viszonylag hamar megoldotta, most már nem kell ilyen hívásokra számítani.

Az üzenetküldő app elmondta, hogy emberijogi csoportokat is értesített a helyzetről, valamint kérte az Egyesült Államok bűnüldözését, hogy segítsék a nyomozást.

Arra kérnek mindenkit, hogy frissítsék az appot a biztonsági problémák elhárításához.

A szóban forgó, NSO Group által legyártott program egyébként a Pegasus, amelynek célja, hogy távolról irányíthassa a vírusos telefonokat, használja a kamerát és a mikrofont, valamint személyes információkat gyűjtsön.

Fotó: Thinkstock

Az NSO kijelentette, hogy vizsgálja az ügyet, és biztosította a Whatsappot afelől, hogy nem engedélyeztek ilyen tevékenységet a Pegasusszal kapcsolatban. A vállalat azért működik, hogy Izraelt segítse a terrorizmus elleni harcban, mondták, nem azért, hogy civileken kémkedjenek, így minden szükséges intézkedést megtesznek, akár az egész rendszert is leállítják, ha kell.