Tech

Ha ilyen üzenetet kap, semmiképp ne kattintson rá

A WhatsApp Gold a hagyományos üzenetküldő továbbfejlesztett változataként reklámozza magát, de valójában egy hamisítvány, ami ráadásul káros is lehet a telefonjára. A vírus 2016-ban már futott egy kört, akkor több millióan letöltötték, most sokkal veszélyesebb, mint három éve volt.

A WhatsAppnak megint borsot törnek az orra alá: az egyik legnépszerűbb üzenetküldő applikációnak ismét meg kell küzdenie a WhatsApp Gold néven futó hamisítvánnyal, ami a WhatsApp továbbfejlesztett változatának adja ki magát. A program először 2016-ban jelent meg a piacon, és több mint egymilliószor letöltötték, ami szép szám ahhoz képest, hogy egy használhatatlan vírusmágnesről van szó.

A mostani verzió  még veszélyesebb, mint a korábbi: ezúttal a hagyományos WhatsApp applikációban jelenik meg egy videó, ami azt ígéri, hogy ha rákattintunk, frissítést kaphatunk. Valójában persze semmiféle titkos frissítés nem létezik, a link egy vírust tölt le a telefonunkra, amitől aztán nagyjából lehetetlen megszabadulni. A vírus a személyes információkra pályázik, így kifejezetten érdemes elővigyázatosnak lenni.


2016-ban kicsit más taktikát választottak a hackerek arra, hogy vírust varázsoljanak a felhasználók telefonjára: három éve egy olyan WhatsApp változatot ajánlottak, amit csak celebek használnak, és ami csak néhány szerencsés kiválasztottnak lehet elérhető egy speciális linken keresztül. Természetesen a link szintén vírust töltött le a telefonra.

Érdemes tudni, hogy a WhatsApp frissítések szinte kizárólag automatikusan történnek, így ha valaki hasonló célból linkeket küldözget, valószínűleg vírusról van szó. Igaz ez minden más applikációra is: ha a kiírás nyelvtanilag hibás, nagyon gyanúsan exkluzív szolgáltatást kínál, vagy egyszerűen olyan feladótól érkezik, akit nem ismerünk, érdemes figyelmen kívül hagyni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik