Tech

Amerika azt kéri, mások se használják a Huawei eszközeit

Ugyan a kínai Huawei elképesztően gyors növekedést produkál az okostelefonok piacán, az Egyesült Államokkal való kapcsolata nem zökkenőmentes, Washington jórészt elzárta piacát a gyártó elől nemzetbiztonsági aggodalmak miatt. Februárban a hat legnagyobb amerikai titkosszolgálat, köztük a központi hírszerző ügynökség (CIA)és a szövetségi nyomozóiroda (FBI) közölte a szenátus hírszerzési bizottságával, hogy az amerikai állampolgároknak nem kéne használniuk a kínai Huawei és a ZTE termékeit.

Senkinek nem kéne a Huawei mobiljait használnia az amerikai titkosszolgálatok szerint
Attól félnek, hogy a kínai kormány kémkedhet az eszközökön keresztül.

Az amerikai kormány most szövetségeseit is megkérte arra, hogy kerüljék a Huawei eszközeinek használatát – írja a Wall Street Journal. Az USA fenyegetésként tekint a kínai gyártó eszközeire az olyan országokban, ahol katonai bázisai vannak, például Németországban, Olaszországban és Japánban. Az USA kiberbiztonsági kockázatként tekint a cégre, attól tartanak, hogy a kínaiak amerikai állampolgárok után kémkedhetnek kártékony kódokkal. Amennyiben a szövetségesek megfontolják a kormány intelmét, az nagy érvágás lehet a Huawei-nek üzleti szempontból.

Augusztusban az ausztrál kormány tiltotta meg, hogy a Huawei beszállítóként részt vegyen az országos 5G mobilhálózat kiépítésében. Hasonló döntés született egy másik kínai cég, a ZTE kapcsán is, ők sem építhetnek ki országos mobilhálózatot.

Újabb országban csaptak oda a népszerű kínai gyártónak
Az ausztrálok eltiltják a kínaiakat az 5G-s mobilhálózat építésétől.

A HUAWEI ÁLLÁSFOGLALÁSA:

„A Huawei Technologies továbbra is visszautasít minden olyan feltételezést, amely szerint veszélyt jelentene bármely ország nemzetbiztonságára. A megbízhatóság mindig is elsődleges fontosságú volt a vállalat számára, és számos igazoltan biztonságos terméket és megoldást nyújtottunk világszerte több százmillió fogyasztónknak. A Huawei a világ 170 országában már elnyerte a kormányzatok és a végfelhasználók bizalmát: vállalatunk termékeit és megoldásait a legnagyobb hálózati szolgáltatók, a Fortune 500 lista vállalatai használják. Amennyiben bármilyen nemzetbiztonsági, kiberbiztonsági vagy információbiztonsági veszélyt jelentenénk számukra, nem dolgoznának velünk ennyien. A következő, ötödik generációs mobilhálózatok építését is sokan bízták már ránk: eddig 22 távközlési szolgáltatóval kötöttünk szerződést világszerte, s iparági partnerekkel közösen azon dolgozunk, hogy biztonságos és megbízható 5G hálózatokat létesíthessünk.

Továbbá a Huawei nem jelent nagyobb kiberbiztonsági kockázatot bármely másik olyan, – akár amerikai – infokommunikációs szolgáltatónál, amely vállalatunkhoz hasonlóan részt vesz a globális ellátási lánc és termelés nyújtotta előnyökben. A Huawei Kína legnagyobb, 100 százalékban magántulajdonban lévő vállalata, amely saját munkavállalói kezében van, a vállalat forgalmazott eszközeinek 70 százaléka Kínán kívüli beszállítók komponenseiből származik.

A Huawei álláspontja szerint a Wall Street Journalben megjelent cikk, valamint az Egyesült Államok kormányzatának a kínai vállalatok ellen irányuló korábbi lépései mind ugyanannak a kereskedelmi háborúnak a részét képezik, amelyek az amerikai termékek piacának biztosítását és egyben a kínai telekommunikációs vállalatok kiszorítását célozzák az amerikai és a nyugat-európai piacokról.

A Huaweit sokkolja az amerikai kormány magatartása, és hisz abban, hogy az ügyfelei alapos mérlegelést és a Huawei-jel kapcsolatos eddigi tapasztalataikat követően helyes döntéseket hoznak. A Huawei változatlanul szolgálni fogja a globális piacot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik