Tech

Meghalt az ember, aki nélkül ma nem lenne számítógépünk

A Microsoft társalapítója, Paul Allen magyar idő szerint hétfőn este hunyt el, 65 éves korában. Bár neve kevésbé csenghet annyira ismerősen, mint Bill Gates-é, érdemei cseppet sem kisebbek, mint társáé, még a Microsoft vállalat elnevezése is tőle származott. Miután fény derült rákbetegségére, már a jótékonykodásnak, a kultúrának és a kutatások segítésének élt.

Az 1953-ban, Seattle-ben született Paul Gardner Allen a Microsoft korai történetének meghatározó szereplője volt. Az volt az az időszak, amikor sikerült elérni, hogy a személyi számítógép már ne kevesek kiváltsága legyen, beköltözzön a munkahelyekre, az otthonokba is. Allen és Bill Gates egyedi és hatékony párost alkotott, gyerekkori barátságukból született meg a Microsoft, ami alapjában formálta át a számítástechnika világát.

Allen és Gates iskolatársak voltak, közös érdeklődési körükbe tartozott az informatika. Az egyetemen egy időre szétváltak: Allen Washingtonba, míg Gates a Harvardra ment, mindketten programozást tanultak. Később Albuquerque-ben találkoztak útjaik, ott működött  a MITS nevű startup, amely az első személyi számítógépet akarta elkészíteni, ám a szoftveres résszel nehézségeik akadtak. Erre született meg válaszként a Microsoft Basic programnyelv, amit az Allen, Gates páros készített el, ezzel pedig útjára indulhatott a sikertörténet, aminek első szakaszában a PC-k elterjedése volt a fő cél.

Az 1975-ben alapított Microsoft névadásakor is az volt a fő koncepció, hogy a vállalat neve tükrözze azt, hogy az akkor még bődületes számítógépek helyett jönnek a kicsi gépek: ekkor még a Micro-Soft elnevezéssel jegyezték be a céget. Allen akkor 22, Gates pedig mindössze 19 éves volt.

Paul Allen (balra) egy sporteseményen Bill Gates (középen) társaságában – Fotó: GEORGE FREY / AFP

A nagy dobást az jelentette, hogy az informatikai óriás IBM számára saját operációs rendszert készíthettek 1980-ban. Ez lett a Microsoft Disk Operating System, azaz az MS-DOS.

Később pedig jött a manapság alapvetőnek számító Windows, amit már kifejezetten arra terveztek, hogy egérrel vezérelhető kezelőfelületet kapjon, és hogy az átlagfelhasználók parancsikonok segítségével végezhessék el feladataikat, ne kelljen parancssorba bepötyögni a szövegeket, mint a DOS esetében.

Mindkét szakember remek programozó volt, és kiegészítették egymást: Gates volt a rámenősebb üzletember, míg Allen a békefenntartó és tárgyaló típus. Bill Gates hétfőn este közleményben búcsúztatta barátját:

Összetört a szívem. Egyik legrégebbi és legkedvesebb barátom, Paul Allen eltávozásának hírére. Igazi társ és drága barát volt. A személyi számítógépek nélküle nem jöhettek volna létre.

A jótékony beteg

Allennél 1982-ben állapítottak meg Hodgkin-limfómát, ami egy nyirokcsomókat érintő daganatos betegség. Pár hónappal később ugyan az orvos szerint sikerült legyőznie betegségét, az később kiújult. 2009-ben ismét harcot kellett vívnia, amit újra sikerült megnyerni, ám hétfői halála előtt pár nappal ismét arról beszélt: megint beteg. Ezt már nem sikerült túlélnie.

Az első diagnózis után sem volt már semmi a régi: Allen 1983-ban visszavonult Microsofttól, de továbbra is részesedése volt a cégben. 2000-ben már igazgatótanácsi tagságról is lemondott, más dolgokra fókuszált.

Mivel a Microsoft idővel a világ legerősebb személyi számítógépes cégévé vált, hatalmas vagyonra tett szert, halála előtt a 44. leggazdagabb milliárdosnak számított 21,7 milliárd dolláros (mintegy 6000 milliárd forint) vagyonával a Forbes listája szerint. 1990-ben, 37 éves korára lett milliárdos.

Imádta a rockot, az Underthinkers zenekarban játszott is– Fotó: AFP /Dan LEVINE

Miután távozott a Microsofttól, visszavonult életet élt. Ezért is ismerik kevesebben a nevét, mint Gates-ét. Vagyonát főleg jótékonykodásra fordította, de jelentős pénzeket fektetett sportba, fejlesztésbe, kutatásba, így szerette volna jobbá tenni a világot. 2008-ra már több mint egymilliárd dollárt költött el jótékonykodásra.

1986-ban létrehozta a Vulcan Inc. befektetési vállalatot, amin belül több mint 50 céget támogatott fejlesztés, szórakoztatóipar, kutatások terén. Alapított három kutatóintézetet is, melyek közül az egyik agykutatással, a másik sejtkutatással, a harmadik pedig a mesterséges intelligenciával foglalkozik. Említésre méltó vásárlásai közt van még a londoni St. Paul kórház, és részesedést vásárolt a Dreamworks filmes cégben.

Lokálpatriótaként lelkesen támogatta a sportot, főleg szülővárosának, Seattle-nek a csapatait. Övé volt az NFL-ben szereplő Seattle Seahawks, az NBA-s Portland Trail Blazers, továbbá társtulajdonosa volt az amerikai labdarúgó-bajnokságban játszó Seattle Soundersnek. Seattle-ben megalakította a Popkulturális Múzeumot is.

Fotó: AFP PHOTO / Stratolaunch Systems Corp/ April Keller

Legutolsó nagyszabású vállalkozása a Stratolaunch System nevű vállalat volt, amivel a világ legnagyobb repülőgépének megépítése volt a célja. A Stratolaunch nevű, 117 méter szárnyfesztávú monstrum a levegőből működő rakétakilövő állomásnak készül. A rakéták űrbe juttatása jelentős mennyiségű üzemanyagot igényel, amit a Stratolaunch használatával lehet kiküszöbölni, hiszen a gépnek hála a rakéták már eleve a levegőből indulhatnának.

A Microsoft jelenlegi vezérigazgatója, Satya Nadella szintén közleményben méltatta az elhunytat. „Nyugalmat árasztó és állhatatos” embernek nevezte őt, aki

mágikus termékeket, megoldásokat és intézményeket hívott életre, és ezzel megváltoztatta a világot.

Allen hagyományát továbbra is cége, a Vulcan Inc. viszi tovább, de a célok az alapító nélkül sem változnak: ez a kultúra, a sport és a tudomány támogatása.

Bevándorlóból lett a világ egyik legfontosabb vállalatának vezére
Elolvastuk a Microsoft-vezér Satya Nadella önéletrajzi könyvét, ami nemcsak a redmondi vállalat jövőjéről mesél, de a miénkről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik