Tech
SEATTLE, WA - DECEMBER 14: Seattle Seahawks team owner, philanthropist, investor, innovator and Microsoft co-founder Paul Allen attends the FAM 1st FAMILY FOUNDATION Charity Event at The Edgewater Hotel on December 14, 2014 in Seattle, Washington.   Mat Hayward/Getty Images for 1st Family Foundation/AFP

Meghalt az ember, aki nélkül ma nem lenne számítógépünk

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 10. 16. 18:09

A Microsoft társalapítója, Paul Allen magyar idő szerint hétfőn este hunyt el, 65 éves korában. Bár neve kevésbé csenghet annyira ismerősen, mint Bill Gates-é, érdemei cseppet sem kisebbek, mint társáé, még a Microsoft vállalat elnevezése is tőle származott. Miután fény derült rákbetegségére, már a jótékonykodásnak, a kultúrának és a kutatások segítésének élt.
Korábban a témában:

Az 1953-ban, Seattle-ben született Paul Gardner Allen a Microsoft korai történetének meghatározó szereplője volt. Az volt az az időszak, amikor sikerült elérni, hogy a személyi számítógép már ne kevesek kiváltsága legyen, beköltözzön a munkahelyekre, az otthonokba is. Allen és Bill Gates egyedi és hatékony párost alkotott, gyerekkori barátságukból született meg a Microsoft, ami alapjában formálta át a számítástechnika világát.

Allen és Gates iskolatársak voltak, közös érdeklődési körükbe tartozott az informatika. Az egyetemen egy időre szétváltak: Allen Washingtonba, míg Gates a Harvardra ment, mindketten programozást tanultak. Később Albuquerque-ben találkoztak útjaik, ott működött  a MITS nevű startup, amely az első személyi számítógépet akarta elkészíteni, ám a szoftveres résszel nehézségeik akadtak. Erre született meg válaszként a Microsoft Basic programnyelv, amit az Allen, Gates páros készített el, ezzel pedig útjára indulhatott a sikertörténet, aminek első szakaszában a PC-k elterjedése volt a fő cél.

Az 1975-ben alapított Microsoft névadásakor is az volt a fő koncepció, hogy a vállalat neve tükrözze azt, hogy az akkor még bődületes számítógépek helyett jönnek a kicsi gépek: ekkor még a Micro-Soft elnevezéssel jegyezték be a céget. Allen akkor 22, Gates pedig mindössze 19 éves volt.

(FILES) Dated May 26, 2000 filed photo shows Microsoft co-founders Bill Gates (C) and Paul Allen (L) watches the third game of the Western Conference Finals between the Los Angeles Lakers and the Portland Trail Blazers in Portland, Oregon. Billionaire Paul Allen, who founded US software giant Microsoft with Bill Gates in 1975, has been diagnosed with cancer, technology blogs reported on November 16, 2009. AFP PHOTO GEORGE FREY/hmb (Photo by GEORGE FREY / AFP)
Paul Allen (balra) egy sporteseményen Bill Gates (középen) társaságában – Fotó: GEORGE FREY / AFP

A nagy dobást az jelentette, hogy az informatikai óriás IBM számára saját operációs rendszert készíthettek 1980-ban. Ez lett a Microsoft Disk Operating System, azaz az MS-DOS.

Később pedig jött a manapság alapvetőnek számító Windows, amit már kifejezetten arra terveztek, hogy egérrel vezérelhető kezelőfelületet kapjon, és hogy az átlagfelhasználók parancsikonok segítségével végezhessék el feladataikat, ne kelljen parancssorba bepötyögni a szövegeket, mint a DOS esetében.

Mindkét szakember remek programozó volt, és kiegészítették egymást: Gates volt a rámenősebb üzletember, míg Allen a békefenntartó és tárgyaló típus. Bill Gates hétfőn este közleményben búcsúztatta barátját:

Összetört a szívem. Egyik legrégebbi és legkedvesebb barátom, Paul Allen eltávozásának hírére. Igazi társ és drága barát volt. A személyi számítógépek nélküle nem jöhettek volna létre.

A jótékony beteg

Allennél 1982-ben állapítottak meg Hodgkin-limfómát, ami egy nyirokcsomókat érintő daganatos betegség. Pár hónappal később ugyan az orvos szerint sikerült legyőznie betegségét, az később kiújult. 2009-ben ismét harcot kellett vívnia, amit újra sikerült megnyerni, ám hétfői halála előtt pár nappal ismét arról beszélt: megint beteg. Ezt már nem sikerült túlélnie.

Az első diagnózis után sem volt már semmi a régi: Allen 1983-ban visszavonult Microsofttól, de továbbra is részesedése volt a cégben. 2000-ben már igazgatótanácsi tagságról is lemondott, más dolgokra fókuszált.

Mivel a Microsoft idővel a világ legerősebb személyi számítógépes cégévé vált, hatalmas vagyonra tett szert, halála előtt a 44. leggazdagabb milliárdosnak számított 21,7 milliárd dolláros (mintegy 6000 milliárd forint) vagyonával a Forbes listája szerint. 1990-ben, 37 éves korára lett milliárdos.

Microsoft co-founder Paul Allen christens his Experience Music Project museum by smashing a glass guitar during its grand opening, 23 June 2000 in Seattle, Washington. The museum features interactive exhibits and musical dedications to artists including blues, rock and roll and heavy metal genres.   AFP PHOTO/Dan LEVINE (Photo by DAN LEVINE / AFP)
Imádta a rockot, az Underthinkers zenekarban játszott is– Fotó: AFP /Dan LEVINE

Miután távozott a Microsofttól, visszavonult életet élt. Ezért is ismerik kevesebben a nevét, mint Gates-ét. Vagyonát főleg jótékonykodásra fordította, de jelentős pénzeket fektetett sportba, fejlesztésbe, kutatásba, így szerette volna jobbá tenni a világot. 2008-ra már több mint egymilliárd dollárt költött el jótékonykodásra.

1986-ban létrehozta a Vulcan Inc. befektetési vállalatot, amin belül több mint 50 céget támogatott fejlesztés, szórakoztatóipar, kutatások terén. Alapított három kutatóintézetet is, melyek közül az egyik agykutatással, a másik sejtkutatással, a harmadik pedig a mesterséges intelligenciával foglalkozik. Említésre méltó vásárlásai közt van még a londoni St. Paul kórház, és részesedést vásárolt a Dreamworks filmes cégben.

Lokálpatriótaként lelkesen támogatta a sportot, főleg szülővárosának, Seattle-nek a csapatait. Övé volt az NFL-ben szereplő Seattle Seahawks, az NBA-s Portland Trail Blazers, továbbá társtulajdonosa volt az amerikai labdarúgó-bajnokságban játszó Seattle Soundersnek. Seattle-ben megalakította a Popkulturális Múzeumot is.

The Stratolaunch plane is pushed out of the hanger for the first time in the Mojave desert, California on May 31, 2017. - A colossal rocket-launching plane touted as the future of space travel is closer to testing, having been rolled out of a hangar in the desert, its creators said. The project backed by billionaire Microsoft co-founder Paul Allen has been proceeding for about six years and was on track for its first launch demonstration as early at 2019, Stratolaunch Systems Corporation chief executive Jean Floyd said in a blog post. (Photo by April Keller / Stratolaunch Systems Corp / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Stratolaunch Systems Corp/ April Keller" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP PHOTO / Stratolaunch Systems Corp/ April Keller

Legutolsó nagyszabású vállalkozása a Stratolaunch System nevű vállalat volt, amivel a világ legnagyobb repülőgépének megépítése volt a célja. A Stratolaunch nevű, 117 méter szárnyfesztávú monstrum a levegőből működő rakétakilövő állomásnak készül. A rakéták űrbe juttatása jelentős mennyiségű üzemanyagot igényel, amit a Stratolaunch használatával lehet kiküszöbölni, hiszen a gépnek hála a rakéták már eleve a levegőből indulhatnának.

A Microsoft jelenlegi vezérigazgatója, Satya Nadella szintén közleményben méltatta az elhunytat. „Nyugalmat árasztó és állhatatos” embernek nevezte őt, aki

mágikus termékeket, megoldásokat és intézményeket hívott életre, és ezzel megváltoztatta a világot.

Allen hagyományát továbbra is cége, a Vulcan Inc. viszi tovább, de a célok az alapító nélkül sem változnak: ez a kultúra, a sport és a tudomány támogatása.

Microsoft CEO Satya Nadella speaks during the annual Microsoft shareholders meeting in Bellevue, Washington on November 29, 2017.  / AFP PHOTO / Jason Redmond
Bevándorlóból lett a világ egyik legfontosabb vállalatának vezére
Elolvastuk a Microsoft-vezér Satya Nadella önéletrajzi könyvét, ami nemcsak a redmondi vállalat jövőjéről mesél, de a miénkről is.
Dömös Zsuzsanna korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Kommentek

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.