Tech

Meghalt Paul Allen

65 éves korában elhunyt Paul Allen, a Microsoft egyik társalapítója, aki gyerekkori barátjával, Bill Gates-szel közösen hozta létre napjaink egyik legismertebb vállalatát. Allen családja magyar idő szerint hétfő este az általa alapított Vulcan cég közleményében tudatta a hírt, külön kitérve arra, hogy a férfi halálát Non-Hodgkin limfóma, illetve annak szövődményei okozták.

Allen a Microsoft 1975-ös megalapításától egészen 1982-ig tevékenykedett a vállalatnál elnök-vezérigazgatóként, majd 2000 novemberéig volt a Microsoft igazgatósági tagja, azt követően stratégiai tanácsadóként tevékenykedett. 1982-ben diagnosztizáltak nála rákot, amit évekig sikerült kordában tartani, de idén ismét erőre kapott a betegség.

Paul Allen (balra) egy sporteseményen Bill Gates (középen) társaságában – Fotó: GEORGE FREY / AFP

Halála előtt a világ 46. leggazdagabb embereként tartották számon, köszönhetően 20,2 milliárd dolláros vagyonának, amiből lokálpatriótaként lelkesen támogatta a sportot, főleg szülővárosának, Seattle-nek a csapatait. Övé volt az NFL-ben szereplő Seattle Seahawks, az NBA-s Portland Trail Blazers, továbbá társtulajdonosa volt az amerikai labdarúgó bajnokságban játszó Seattle Soundersnek.

Allen a Microsoft elhagyása után sem tétlenkedett: megalapította például a Stratolaunch System nevű vállalatot, ami megépítette a világ legnagyobb repülőgépét, a Stratolaunch nevű, 117 méter szárnyfesztávú monstrumot, ami levegőből működő rakétakilövő állomásnak készült. A rakéták űrbe juttatása jelentős mennyiségű üzemanyagot igényel, amit a Stratolaunch használatával lehet kiküszöbölni, hiszen a gépnek hála a rakéták már eleve a levegőből indulhatnának.

Stratolaunch – Fotó: AFP PHOTO / Stratolaunch Systems Corp/ April Keller

Nyitókép: AFP PHOTO / Mark Wilson / Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik