Tech

Ebben a városban lehetetlen füldugó nélkül aludni

A Samsung augusztus 9-én rántja le hivatalosan a leplet a Galaxy Note 9 okostelefonról, a bemutatón pedig ott lesz a 24.hu is, hogy azonnal beszámolhassunk a tapasztalatainkról. Az eseménynek New York, azon belül is a brooklyni Barclays Center ad otthont, úgyhogy már mi is itt vagyunk a Nagy Almában, ami tényleg egy egészen különleges hely – nem is olyan rég egy kolléga fejtette ki bővebben, hogy miért.

Hat dolog, ami meglepett New Yorkban
Ne higgyünk például annak, aki azt mondja, úgyis mindenhol van wifi.

A cikkből természetesen az sem maradt ki, hogy a párás, állott levegőjű betondzsungelben – itt nyer igazán értelmet ez a kifejezés – sokkal nehezebb elviselni az otthon is uralkodó 30-34 fokot, viszont arról egyáltalán nem esett szó, hogy ezen a helyen egészen elképesztő a zajszennyezés.

Napközben ugyan minden város zajos, például Budapest is, ahol éjszaka az erkélyre kiállva is hallható egyfajta sosem múló zümmögés, de az otthoni neszezés tényleg semmi ahhoz képest, ami New Yorkban fogadja az embert. Hatalmas közhely, de igaz: ez a város soha nem alszik, olyan, mintha egy hatalmas gépezetben lennénk, ami folyamatosan zúg –

ezt úgy kell elképzelni, mint amikor a légkondicionáló komoly teljesítményen pörögve igyekszik lehűteni egy nagyobb helyiséget.

A folyamatos moraj ugyanakkor részben pont a rengeteg légkondi miatt lehet, lévén az Egyesült Államokban, így a keleti parton is mindenhol veszettül nyomják a klímát. A hotelszobában például nem is lehet 24 fok fölé csavarni a hőmérsékletet, egy üzletbe/étterembe belépve pedig az európai ember első gondolata még nyáron is rögtön az, hogy hozni kellett volna egy pulóvert.

Peter Birkas (@geeklifemoments) által megosztott bejegyzés, Aug 7., 2018, időpont: 3:07 (PDT időzóna szerint)

A rengeteg, folyamatosan dolgozó masina zúgása egybeolvad a metropolisz többi zajával, ami monoton, és egész hangos morajlássá áll össze – a várost sokadszorra megjáró tapasztaltabb kollégák szerint egyedül a Central Parkban lehet elmenekülni előle. Napközben mindez nem kelti fel az ember figyelmét, a késő esti órákban, 10-11 felé viszont már egészen furcsa, hogy a város nem akar kikapcsolni.

Zavaróvá pedig akkor válik, mikor az ember megpróbál pihenni: a nap végén a hotelba visszaérve először azt hittem, hogy a klíma zakatol, de aztán rájöttem, hogy azt már korábban lekapcsoltam, és valójában az ablakon keresztül is a várost hallom. A lenti felvétel nem adja vissza a valódi „élményt”, mert a telefon mikrofonja tompítja a zúgást, de Manhattan alsó csücskében, nem messze a Wall Streettől, egy utcára néző szobában ennél nagyobb csend sosem lesz.

Persze biztos sok múlik a szigetelésen, illetve az utca, továbbá a szemben lévő épület közelségén, de Újpestről érkezve, ahol simán lehet nyitott ablaknál aludni, egészen kellemetlen élmény, hogy New Yorkban lehetetlen füldugó nélkül pihenni. Persze mint mindenhez, bizonyára ehhez is hozzá lehet szokni, és félreértés ne essék, nem panaszkodom, csak jó, ha mindenki tudja, hogy ha valaha New Yorkba veti a sors, és szeretne egy közepesen jót aludni, akkor semmiképp ne hagyja otthon az apró szilikondugókat.

Nyitó illusztráció: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik