Tech

Otthon erről csak álmodhatunk

Aki Budapesten lakik, vagy töltött már huzamosabb időt a fővárosban, az pontosan tudja, hogy nyilvános mellékhelyiségek tekintetében nem állunk túl jól, sőt azt sem túlzás állítani, hogy a helyzet katasztrofális. Nincs ez másképp a metróban sem, ahol csak néhány kapcsolódó aluljáróban lehet WC-t találni, persze fizetőset, sokszor olyan minőségben, hogy nincs az a pénz, hogy oda még egyszer bemenjünk.

Jutott ez most eszembe arról, hogy kinn vagyok a tajvani Tajpejben, ahol javában zajlik a Computex (lásd a fenti videónkat), a világ harmadik legnagyobb kütyüexpója, méghozzá több helyszínen,

amik között metróval lehet a legegyszerűbben közlekedni.

Talán mondanom sem kell, hogy a tajpeji tömegközlekedés, azon belül is a metró fényévekre van a budapesten tapasztalható állapotoktól (elektromos jegyrendszer, ingyenes wifi, légkondicionált vagonok, mindenhol liftek, tisztaság, sehol nem ázik be), és a tajvaniak természetesen az illemhelyek kérdésében is előttünk járnak – nem túlzás azt állítani, hogy otthon ilyesmiről, csak álmodhatunk.

Minden állomáson van WC (sok megállóban még pelenkázó is), ingyenesek, teljesen tiszták, rendszeresen takarítják őket, a fülkékből nem hiányzik a papír, és még fertőtlenítő is akad mindenhol, éppen ezért, ha úgy hozza a szükség, akkor aggodalom nélkül be lehet térni egy ilyen helyre – jegy sem kell, hisz a legtöbb illemhely a kapukon kívülre került, így az utcáról is be lehet sétálni, ha használnánk őket.

Van fertőtlenítő, és nem is üres – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

És a legjobb: a WC-k bejáratánál van egy panel, ami még azt is megmutatja, hogy hány szabad fülke van odabenn. Ez nyilván főleg a nők esetében fontos, de ugyanúgy megtalálható a férfiak részénél is.

Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Habár a 3-as metrót épp felújítják, ami nagyjából annyit tesz, hogy visszaállítják a 90-es évek még újnak számító állapotait, így hasonló megoldásokra aligha számíthatunk, az pedig már kész science fictionnek tűnik, hogy megjelenjenek olyan kis fal melletti asztalok, mint Tajpejben, ahol meg lehet állni várakozni, és mondjuk tölteni a telefonunkat az ott elhelyezett USB-portok segítségével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik