Tech

Kipróbáltuk a legütősebb 2015-ös tévéket

A frankfurti Panasonic Convention rendezvényen járva meglestük a japán gyártó legfrissebb tévés fejlesztéseit.

A Panasonic minden esztendő első negyedévében összecsődíti a nemzetközi újságírók színe-javát, hogy felfedje előttük az elkövetkezendő hónapokban piacra kerülő legfrissebb termékeit és technológiáit. Míg tavaly Amszterdamban, addig idén Frankfurtban rendezték meg a rangos összejövetelt, ahol a legújabb epilátoroktól kezdve a legmodernebb fényképezőgépeken át a legfrissebb televíziós készülékekig lényegében a gyártó komplett vadonatúj termékskálája megtekinthető. Mi most először ez utóbbi témakört jártjuk egy kicsit körbe: elöljáróban csak annyit, hogy itt a 4K Pro és a HDR, valamint a Firefox OS, a Panasonic OLED tévékre azonban még egy kicsit várnunk kell.

4K Pro
A Panasonic legnagyobb 2015-ös tévés durranása a 4K Pro nevű új technológia, amely az ultra finom képfelbontásra szolgáló, csúcsminőségű modern 4K Studio Master processzor, valamint a Digital Cinema Initiative (DCI) standard szerint a színskála 98%-át lefedő Wide Colour Phosphor panelek kombinációja. A Panasonic esetében maga a 4K felbontás csak a csúcsminőségű kép egyik összetevője. A 4K Studio Master processzor a fejlesztés kezdetétől a végéig a Panasonic műhelyéből származik, és azzal a céllal jött létre, hogy a kép minősége a lehető legnagyobb mértékben megközelíthesse a profi filmesek elképzeléseit. Az Accurate Colour Drive technológiának köszönhetően először válnak a széles fogyasztói rétegek számára készülő tévékészülékek részévé a Panasonic haladó színfeldolgozási technológiái, például a korábban csak professzionális monitorokból ismert 3D Lookup Tables. A 3D Lookup Tables rendszer a színtér volumetrikus feldolgozását alkalmazza – ha a belépő oldalon megváltozik egyetlen szín, az az összes szín megváltozását eredményezi az adott táblázat kimeneténél. Az eredmény az egyes színárnyalatoknak a korábbiaknál határozottan pontosabb visszaadása.

 

Színvarázs
A 3D Lookup Table rendszerrel napjainkban csak a piacon jelenlévő tévékészülékek kis része rendelkezik, s mi több, ezek a feldolgozást többnyire csak a három alap színcsatornában – vörös, zöld és kék – kínálják. Ezzel szemben a Panasonic CR850 és CX800 termékcsaládok modelljei az azúrkék, bíbor és sárga csatornát is használják, aminek köszönhetően 8000 referenciapontot dolgoznak fel (a standard érték mindeközben 100 pont). A színpontosság ennek köszönhetően a filmrendezők által a vágótermekben használt professzionális színvonalnak megfelelő. A hagyományos LCD tévékészülékek esetében a háttérvilágítás és tónustelítettség értékek külön-külön kerülnek beállításra 8 bites mélységben, ami a szürke 256 árnyalatát jelenti. A 4K Studio Master Processor technológia azonban e két paramétert együtt dolgozza fel, ami az aktuális fényerő függvényében pontosabb tónus-beállítási lehetőségeket jelent. Ezenkívül a rendszer 10 bites mélységben dolgozik, így a szürke 1024 árnyalattal rendelkezik. A gyakorlatban ez a kép szempontjából a részletek jelentősen jobb kirajzolását jelenti az árnyékos részeknél, valamint szubtilisabb, pontosabb színátmeneteket a kép sötétebb részein. Nem fenyegetnek tehát a hagyományos LCD tévékészülékekre jellemző uniform, rajzolat nélküli árnyékok.

 

 

HDR
A 4K Studio Master processzor támogatja a nagy dinamikai tartományú (HDR) képet, amelynek sugárzására azt követően kerül sor, hogy a részvevő felek megállapodnak a vonatkozó standardok definitív változatai tekintetében. Az említett új technológia keretén belül az új képernyők gazdag szín- és tónustartományukkal a speciálisan létrehozott tartalmat jóval nagyobb fényerő- és árnyéktartománnyal jelenítik majd meg, mint a hagyományos tévékészülékek. A felhasználók tehát várakozással tekinthetnek a határozottabb kontrasztok, teltebb színek, és jóval finomabban kirajzolódó részletek elé. A 4K Pro rendszer második alapköve a Panasonic CR850 és CX800 termékcsaládjai esetében a  4K Studio Master processzorral elérendő tökéletes szimbiózis érdekében méretre készülő, Wide Colour Phosphor technológiával rendelkező új LED panelek. A Wide Colour Phosphor technológiának köszönhetően e panelek a Digital Cinema Initiative (DCI) standard szerinti színtér 98%-át lefedik. A látható színek jelentősen nagyobb tartományát jeleníti meg, ami a bőr egyes színárnyalatai közötti harmonikusabb és finomabb átmenetet jelent. Ez különösen érvényes a vörös vagy zöld tónusok által dominált területek esetén. Az új technológia nem csak élénkebb színeket jelent, hanem határozottan tisztább képet, és egyben takarékosabb üzemet is. Például a hagyományos Quantum Dot panellel összehasonlítva jelen esetben azonos fényerőhöz csak fele annyi energiára van szükség, aminek köszönhetően a Panasonic új technológiája kitűnően alkalmas HDR tartalmak lejátszásához.

 

 

Termékcsalád
A 2015-ös 4K felbontású modellkínálat tetején található új zászlóshajó a CX800 modellcsalád, azaz négy csúcstelevízió ultramagas felbontással, LED háttérvilágítással, 1600 Hz-es Backlight Motion Rate (BMR) technológiával, 40, 50, 55 és 65 colos képátlóval. Az új portfolió részét képezi továbbá a CX750 modellcsalád (1000 Hz BMR, méretek: 43, 49, 55 és 60 col), valamint a CX700 (800 Hz BMR, 40, 50, 55 és 65 col), CX680 (200 Hz BMR, 40, 50 és 55 col) és az alap CX400 (40, 48, 55 és 65 col) modellcsaládok. Ezenkívül a 4K LED VIERA televíziók új portfoliójában néhány ívelt modell is felfedezhető. Az ívben hajlított képernyőjű modellek zászlóshajója a CR850 modellcsalád 4K felbontással, LED háttérvilágítással és 1600 Hz-es technológiával, 55 és 65 colos méretben. A kínálat részét ezenkívül a CR730 (4K felbontás, LED háttérvilágítás, 1000 Hz technológia, 55 és 65 col), valamint a CR430 (4K, LED, 400 Hz BMR, 55 col) modellcsaládok képezik.

 

Hatalmas kontraszt
A felsőkategóriás CR850 és CX800 modellek Local Dimming Pro technológiával rendelkeznek, amely lehetővé teszi a kép intelligens algoritmusok segítségével végzett elemzését, és a fényerő önálló beállítását a LED háttérvilágítás különböző szegmenseiben, azaz nem csak oldalról vagy a képernyő mögött, ahogyan a standard LED modellek esetében szokás. E technológiának köszönhetően a nézők kiváló fekete visszaadást, valóban sötét árnyékokat és finom színátmeneteket várhatnak. Ezen túlmenően az CX800 és CR850 modellcsaládok új Super Bright Panel képernyőtípussal rendelkeznek, amelynek alapját vadonatúj és különlegesen nagy fényerejű LCD cellák alkotják. Ennek köszönhetően a képernyőt határozottan intenzívebb fényerő jellemzi az energiafogyasztás jelentős megnövekedése nélküli. A CX750 modellcsalád modelljei ugyanakkor a kivételes fényerőt és kontrasztot, minőségi színvisszaadást és széles látószöget kínáló Super Bright IPS panellel rendelkeznek. A CX800 és CR850 modellcsaládok Dynamic Range Remaster kompatibilisek, amely megoldás célja a forgatáskori tömörítés során elveszett képadatok helyettesítése a felvétel legvilágosabb részeiben. Az említett technológia az elveszett képinformációkat anélkül újítja meg, hogy közben csökkentené a színvisszaadás minőségét, felerősítve ezzel a kép dinamikáját.

 

 

Tűzróka
A CR850, CX800, CR730, CX750, CX700 és CX680 modellcsaládok képviselői Firefox operációs rendszerrel rendelkeznek, amire a gyártó a rendkívül egyszerű felépítésű Home Screen 2.0 felhasználói interfészt húzta rá. Alapértelmezett esetben ezekből három áll rendelkezésre – Live TV vagyis Élő TV közvetítés, Apps (Alkalmazások) és Devices (Egyéb készülékek). Az alapképernyőt a felhasználó a saját elképzeléseihez és ízléséhez igazíthatja azzal, hogy elhelyezzük rajta a kedvenc alkalmazásokra és tartalmakra mutató ikonokat, ugyanúgy, mint a számítógép asztalán. Javított felhasználói interfészt kínál az új keresőeszköz is, melynek segítségével könnyen megtalálható a legkülönbözőbb programok vagy Web szolgáltatások között, illetve a csatlakoztatott készülékek memóriájában a kívánt film vagy TV műsor. A Firefox OS ezenkívül jelentős mértékben bővíti az új tévékészülékek konnektivitási lehetőségeit is, mivel nyílt internetes standardokra épül, és így független alkalmazások kifejlesztésére nyílik lehetőség, akárcsak a számítógépes vagy mobil verzió esetében.

 

 

Tévé mindenhol
A CX800, CR850, CR730, CX750, CX700 és CX680 típusszámú tévék In-house TV Streaming funkcióval rendelkeznek, amely lehetővé teszi az adás egyszerű és folyamatos megosztását a fő tévékészülékből a másik helyiségben található tartalék készülékben, vagy akár okostelefonra vagy táblagépre is. A CX800, CR850 és CX750 modellcsalád készülékei ezenkívül két-két HD tunert tartalmaznak, így a felhasználó a fő tévén egy programot nézhet, míg a másik berendezésbe egy másik csatorna programját oszthatja meg. A TV Anywhere technológiának és az új Panasonic Media Center alkalmazásnak köszönhetően a CR850, CX800, CR730, CX750, CX700 és CX680 modellek tulajdonosai az USB porton keresztül csatlakoztatott TV tuner vagy külső merevlemez segítségével élő tévéadást oszthatnak meg a világban bárhol található táblagépükre vagy okostelefonjukra. A TV Anywhere technológiának köszönhetően így a felhasználó például induláskor félbehagyhatja film vagy műsor nézését, elindulás előtt elindíthatja a felvételrögzítést, és az irodába vagy szállodába érkezést követően onnan folytathatja a nézést, ahol abbahagyta.

 

Kipróbáltuk többek közt a Panasonic Info Frame funkciót is, amelynek köszönhetően egyetlen ablakban rengeteg hasznos információ jelentethető meg a TV programtól az ajánlott műsorokkal a helyi időjárás-előrejelzésen át egészen a kedvenc weboldalak előnézeteiig. A Voice Assistant  funkció lehetővé teszi a készülék hangvezérlését, a Swipe and Share technológia pedig jelentősen megkönnyíti a mobil eszközök legkülönbözőbb multimédiás tartalmának megjelenítését. Az intelligens My Stream funkció a felhasználó saját preferenciái és addigi tapasztalatai alapján választja ki és ajánlja az internetes videókölcsönzők kínálatából a TV programokat, filmeket, vagy más az internet kínálat anyagokat. Az Ultra HD felbontású új VIERA tévékészülékek mellett a Panasonic a 2015-ös évre készült kollekció keretén belül további három Full HD felbontású modellcsaláddal is jelentkezik. Ezek a CS600 Full HD LED (400 Hz BMR), a CS500 Full HD LED (200 Hz BMR) és a C300 Full HD LED (400 Hz RMR) készülékek. A renedzvényen megtekinthető volt továbbá a Panasonic legnagyobb tudású, immár 4K támogatással rendelkező Blu-ray lejátszója is, illetve néhány 4K felbontású OLED tévé prototípus is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik