Tech

Rossz nyelvtan, jó ‘lyelszó’

hacker(960x640)(1).jpg (hacker, számítógép, jelszó, )
hacker(960x640)(1).jpg (hacker, számítógép, jelszó, )

Életünk fontos dátumai és a háziállatok nevei mellett még egy dologgal bővült az adatvédelmi tabuk listája: a helyesírás.

Ugyanis a Carnegie Mellon Egyetem munkatársai olyan algoritmust fejlesztettek ki, amely könnyedén elbánik a roppant hosszú, de nyelvileg értelmes jelszavakkal – értsd: ha az ember úgy pakol egymás mögé szavakat, hogy azok mondatot alkotnak.

Persze létezik már olyan szoftver, ami képes nemcsak szavakkal, hanem szavak kombinációjával is próbálkozni – például: macska, macskamacska vagy macskaakscam -, azonban ez az első, amely figyelembe veszi azon gyengeségünket, hogy hosszú jelszavak esetén szeretjük, ha azok értelmesek, könnyen megjegyezhetőek. Az algoritmus újdonsága épp abban áll, hogy egyszerű kifejezések mellett teljes mondatokban “gondolkodik”, még akkor is, ha a jelszó számokkal és szimbólumokkal tarkított – például: van3macskám.

A módszer tesztelése során a kutatócsoport elégedetten nyugtázta, hogy a feltörni kívánt hosszú jelszavak tizedével kizárólag az ő szoftverük volt képes elbánni. Mivel a szoftver nyelvtannal dolgozik, egyelőre megoldást kínálhat a rossz nyelvhelyesség, azonban manapság egyre olcsóbbak az egyre gyorsabb számítógépek, ezért egyre nehezebbé válik megfelelően hosszú, s mégis könnyen megjegyezhető jelszót választani.

Lehet, hogy tényleg érdemes lenne az adatvédelmet a tudatalattinkra bízni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik