Ellopták a mobilját a londoni éjszakában, de a készülék egy hónappal később már Kínában volt

Lassan fél év is eltelt már az incidens óta, de a brit férfi azóta is tehetetlenül áll a helyzet előtt.

Egy áprilisi szombat hajnalon egy Londonban élő fiatal férfi, Akara Etteh az egyik metróállomásról kifelé jövet ránézett a telefonjára, amit egy hátulról támadó, elektromos kerékpárral közlekedő tolvaj egyszer csak váratlanul kikapott a kezéből. Etteh természetesen nem hagyta annyiban a dolgot – hiszen egy újonnan jelenleg is több mint 200 ezer forintot érő készüléke volt, egy iPhone 13 – és a tolvaj után eredt. De sajnos már nem tudta utolérni.

Azonban az Apple elhagyott vagy ellopott okoseszközök megtalálását segítő programja, a Find My iPhone segítségével még több mint egy hónapig nyomon tudta követni a telefonja útját, ami legnagyobb meglepetésére pár nap Londonban való bolyongás után Kínában kötött ki.

Történetünk főszereplője nagyjából egy órával a bűncselekmény után érhetett haza azon az ominózus hajnalon, és rögtön be is állította az otthoni számítógépéről, hogy elhagyta a telefonját – így a tolvajok nem tudtak hozzáférni a készülék tartalmához –, és a laptopon a Find My iPhone funkciót is aktiválta a mobiljához.

Így az elkövetkezendő napokban a brit főváros különböző részein is látta felbukkanni a telefonját, amik közül több helyet is felkeresett, de végül egyik alkalommal sem mert akcióba lépni, hanem inkább egyszerűen csak lelépett anélkül, hogy megpróbálta volna visszaszerezni a mobilt.

„Elég kockázatos volt. Az adrenalin és a düh hajtott” – nyilatkozta a BBC-nek a férfi, aki azóta újraértékelte a történteket, és senki számára sem ajánlaná, hogy hasonlóan cselekedjen.

Nagyon dühös vagyok. A telefon drága. Keményen dolgozunk, hogy megkeressük azt a pénzt, hogy meg tudjuk venni a telefont, és valaki más azt mondja, hogy »csessze meg«

– folytatta csalódottan. Aztán májusban, alig több mint egy hónappal a lopás után ismét megnézte a Find My iPhone-t, és a telefonja már a világ másik felén, a Kína délkeleti partjainál fekvő metropoliszban, Sencsenben volt.

A történet azonban olyan szempontból nem túl meglepő, hogy a Kína gazdasági központjának számító 17 milliós nagyvárost egyben az ország Szilícium-völgyeként is emlegetik.

És rengeteg olyan, eredeti gazdája által letiltott telefon köt itt ki, amit másra már nem lehetne felhasználni, csak alkatrésznek, miután szétszerelik.

A rendőrök tehetetlenek

A brit közmédia hasonló eseteket bemutató cikke szerint egyébként a hasonló lopások és rablások annyira elharapóztak az utóbbi időben, hogy a március előtti egy évben a hatóságok összesen 78 ezer ilyen ügyet regisztráltak. A bűncselekményekkel kapcsolatos vádemelési arány viszont nagyon alacsony.

A rendőrség azzal magyarázza a jelenséget, hogy ők hiába tartóztatnak le rengeteg elkövetőt, a techvállalatok nem tesznek eleget a probléma orvoslására.

Természetesen a telefonját egy hónap után Kínában felfedező londoni férfi is a rendőrökhöz fordult, de nem tudtak neki sem érdemben segíteni. Először az incidens után közvetlenül szólított le két járőrt, akik azt mondták neki, hogy tudnak róla, hogy a környéken telefontolvajok garázdálkodnak, és arra bíztatták, hogy online tegyen bejelentést az ügyről.

Néhány nappal később azonban a bejelentésére érkezett válaszemailben a londoni rendőrség azt közölte vele, hogy az ügyet lezárták, mert „nem valószínű, hogy azonosítani tudják a felelősöket”.

Etteh ezután még elküldte nekik a képeket és az információkat, amiket az ekkor még vélhetően Londonban lévő telefonjáról gyűjtött, de a hatóságok nem tettek semmilyen további lépést.A konkrét ügyet ugyan nem kívánta kommentálni a rendőrség, azt viszont közölték, hogy

A forrásokat az olyan kiemelt területekre irányítják, mint Westminster, Lambeth és Newham, ahol fokozott járőrözést és civil ruhás rendőröket alkalmaznak, amivel egyrészt elrettentik a bűnözőket, másrészt a rendőrök láthatóbbá válnak a közösség tagjai számára.