Szórakozás

Scarlett Johansson beperli a képmásával visszaélő mesterséges intelligencia alkalmazást

ANGELA WEISS / AFP
ANGELA WEISS / AFP
A hollywoodi sztár képmásával és hangjával is visszaéltek az app legújabb reklámjában.

Scarlett Johansson jogi lépéseket tesz egy mesterséges intelligencia (MI) alkalmazás ellen, amely az engedélye nélkül használta fel a nevét és a mesterségesen generált képmását az új reklámjában – írja a Guardian.

A 22 másodperces reklámban, amelyet a Lisa AI: 90’s Yearbook & Avatar nevű képgeneráló alkalmazás tett közzé a korábban Twitter néven ismert X-en, olyan hamis képeket és videókat használtak fel Johanssonról, amiket valódi felvételek alapján hozott létre a reklámozott alkalmazás.

A 38 éves színésznő képviselői azt nyilatkozták a Variety-nek, hogy nem ő a cég szóvivője, és hogy a hirdetés október 28-i felfedezése óta a szükséges jogi lépéseket is megtették az ügyben. „Nem vesszük félvállról az ilyen dolgokat. Szokásos eljárásunk szerint ilyen körülmények között minden jogorvoslati lehetőségünket számításba vesszük” – mondta a sztár ügyvédje, Kevin Yorn.

A hirdetés azóta elérhetetlenné is vált.

A Variety szerint a videó egy Johanssonról készült kulisszák mögötti klippel indít a Fekete özvegy című Marvel-film forgatásáról. „Mi a helyzet srácok? Scarlett vagyok, és szeretném, ha velem jönnétek” – kezdődik a reklám felvezetése, majd, a képernyő átvált a MI által generált, színésznőre hasonlító fotókra. A színésznő hangját imitáló hang pedig így folytatja az alkalmazás népszerűsítését:

Nem csak avatarokra korlátozódik. Szöveggel ellátott képeket, sőt, akár a saját, mesterséges intelligenciával készített videóidat is legyárthatod vele. Szerintem nem szabad kihagyni.

Arra viszont csak a reklám apróbetűs részében hívták fel a figyelmet, hogy a képeket a Lisa AI készítette, és a színésznőnek semmi köze nem volt a hirdetéshez. (Mármint azon kívül, hogy lenyúlták hozzá a képmását és a hangját.)

Nem Johansson az egyetlen színész, aki nyilvánosan felszólalt a neve és képmása mesterséges intelligenciához való felhasználása ellen. Múlt hónapban Tom Hanks az Instagramon figyelmeztette rajongóit egy fogászati kezelés hirdetése miatt, amiben az ő MI által generált képét használták fel engedély nélkül.

Több szerző, köztük George R R. Martin, a Trónok harca megalkotója pedig az OpenAI és a Facebook anyavállalata, a Meta által kifejlesztett ChatGPT-t perelte be szerzői jogok megsértése miatt, mivel azt állítják, hogy az alkalmazás tanításához az ő munkáikat is felhasználták, méghozzá engedély nélkül.

Scarlett Johansson egyébként nem először tapasztalja meg, hogy milyen, ha a képét a beleegyezése nélkül használják fel. A színésznő 2018-ban a Washington Postnak beszélt arról, hogy képmását számítógépes különböző deepfake alkalmazások hirdetéséhez használják, amelyekben pornográf videókhoz mesterségesen adják hozzá a nők arcát.  „Semmi sem akadályozhat meg valakit abban, hogy az én képem, vagy bárki más képét kivágja és beillessze egy másik testre, és olyan hátborzongatóan valósághűvé tegye, amilyennek csak akarja” – mondta akkor a színésznő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik