Kultúra

AI-generálta kamu-Tom Hanksszel hirdetnek egy fogászati kezelést

Daniele Cifalà / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Daniele Cifalà / NurPhoto / NurPhoto via AFP
De az igazi figyelmeztet, hogy semmi köze a reklámhoz.

Vigyázat! Kering egy videó, amiben az AI-verzióm reklámoz valamilyen fogászati kezelést. Semmi közöm hozzá

– írta az Instagramján Tom Hanks, megosztva egy képet is az említett hirdetésből. Ő amúgy már hónapokkal korábban is figyelmeztetett arra, hogy ez egyre nagyobb problémákat fog okozni a szakmában.

Ez régóta lógott a levegőben. Az első filmet, amelynek forgatása során rengeteg rólunk szóló adatot bevittünk egy számítógépbe, Polar Expressznek hívták

mondta egy májusi interjúban a 66 éves színész, aki főszereplője volt Robert Zemeckis 2004-es, úttörú animációs filmjének, amely elsőként készült teljes egészében a digitális motion capture technológiával. Szerinte már akkor látszott, hogy egyre inkább képesek leszünk a számítógép segítségével nullákból és egyesekből emberi arcokat és karaktereket létrehozni. Mint mondta, ez a képességünk azóta milliárdszorosára nőtt, és az életünk minden szegletében jelen van.

Tavasszal arról beszélt, hogy hollywoodi szakszervezeti körökben és jogi irodákban rengeteg vita tárgya mostanság, hogy lehetne megvédeni a színészeket és más alkotókat a mesterséges intelligencia hatásaitól, és megőrizni az emberek arcmásukhoz fűződő jogait. Szerinte abszolút lehetséges volna, hogy elkezdjen házalni olyan filmötletekkel, amelyekben a 32 éves önmaga a főszereplő, és ezek az idők végezetéig folytatódhatnának..

Az MI és a deep fake technológia segítségével bárki újraalkothatja magát bármilyen életkorban. Elüthetne holnap a busz, de a velem készült filmek ugyanúgy mehetenének tovább és tovább és tovább. Az MI és a deep fake-technológia megértésén túl semmi sem árulná el, hogy ez nem én magam vagyok. Ez nagyon élethű lesz, ami rejt magában művészi és jogi kihívásokat egyaránt

– mondta akkor Hanks, hozzátéve, hogy sokakat az sem zavarna a filmek élvezetében, ha közben tudnák, hogy nem ő, csak egy AI-generálta hasonmása látható benne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik