Kultúra

A Trónok harca-alapkönyvek szerzője több kollégájával összefogva perli a ChatGPT-t

Jon Kopaloff / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Jon Kopaloff / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Több író összefogásával indul per az OpenAI ChatGPT-je ellen: a szerzők szerint a cég illegálisan használja jogdíjas szövegeiket a mesterséges intelligencia okítására. Az Authors Guild nevű, New York-i székhelyű írószakszervezet fogja össze a pert, tizenhát szerző részvételével, köztük George R. R. Martin (A tűz és jég dala-regények), John Grisham (A Cég, A Pelikán ügyirat, Ha ölni kell), Jodi Picoult (A nővérem húga, Tizenkilenc perc, Apró csodák), George Saunders (Lincoln és a bardó) és Jonathan Franzen (Keresztutak I-II., Javítások).

A per célja, hogy blokkolják a szerzők szövegeinek használatát a ChatGPT tanításához, valamint az eddigi használatból adódó pénzügyi károkat is megtéríttetnék a céggel. Az OpenAI szóvivője úgy nyilatkozott az AP-nek: hisz benne, hogy megtalálják a módját a minden fél számára előnyös együttműködésnek. A felpereseket képviselő Maya Shanbhag Lang úgy fogalmazott, harcolni fognak, és nem veszik félvállról az ügyet. A beadvány szerint az OpenAI illegális kalózoldalakról töltötte le a ChatGPT tréningezéséhez használt könyveket, illetve felhoznak olyan példákat is, amikor valós szerzők könyveit – például épp a Trónok harca alapjául szolgáló A tűz és jég dala-regényeket – íratták tovább a mesterséges intelligenciával, és úgy próbálták eladni azokat, mint valódi emberek által írt könyveket.

A per nem az első: idén júliusban Sarah Silverman és két másik szerző a Metát és az OpenAI-t vádolta meg műveik illegális felhasználásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik