Szórakozás

Túl sokat ivott a mikronéziai teaszeánszon Ausztrália volt miniszterelnök-helyettese – kórházi látogatás lett a diplomáciai útból

„Keresztbe álltak a szemeim” – mondta a csendes-óceáni szigetvilágban tradícionálisnak számító, ám pszichedelikus hatású kávagyökérből elkészített főzet elfogyasztásáról a mikronéziai diplomáciai kalandból mikrotripet kerekítő Michael McCormack.

Michael McCormack volt ausztrál miniszterelnök-helyettes a saját bőrén tapasztalta meg, hogy az udvariasság veszélyes lehet az egészségre, amikor egy diplomáciai út résztvevőjeként véletlenül egy egész kókuszhéjnyi pszichedelikus hatóanyagokat is tartalmazó, kávagyökérből készített, sakau nevű főzetet megivott Pohnpei szigetén, a Mikronéziai Szövetségi Államokban tett hivatalos látogatásán.

Ausztrália Nemzeti Pártjának jelenleg ellenzékben lévő parlamenti képviselője egy kétpárti ausztrál parlamenti küldöttség tagja volt, amely a csendes-óceáni térségben tett körutat a héten. A résztvevők a kétoldalú kapcsolatok 35. évfordulójának megünneplése alkalmából indultak útnak, Pohnpei szigetén pedig egy rövid, mindössze hatórás – sakau-szertartással és rituális táncokkal tarkított – látogatást tettek.

Azonban McCormack ahelyett, hogy csak belekortyolt volna az erős – vallási szertartások során a múltban a látomások előidézését is használt, de egyébként gyógyhatású – főzetbe, amit körbeadva szokás elkortyolgatni, megitta húzóra a kezébe adott kókuszdióhéjban található ital minden cseppjét.

Olyan szempontból nem járt annyira messze az igazságtól, hogy a csendes-óceáni szigetvilágban a kávagyökérből készített rituális főzetet – mely megfelelően adagolva a szorongás leküzdésében és a fájdalomcsillapításban is segíthet – nem mindenhol kortyolgatva isszák, a történetet bemutató Guardian szerint a Fidzsi-szigeteken például kevésbé erős főzetet készítenek a növényből, amit húzóra szoktak meginni. Mondjuk, ezt már csak a kórházban tudta meg, ahol az eset után kiszáradás miatt kezelték.

McCormack pénteken kifejezetten jó hangulatú nyilatkozatott tett a lapnak, és azt mondta, hogy az ominózus sakau-szeánsz előtti napon öt kókuszhéjnyi kávafőzetet is megivott Vanuatu egyik szigetén, ezért nem számított rá, hogy ilyen keményen fog hatni a bajt okozó ital.

„Próbáltam tisztelettudó lenni” – mondta a politikus, aki saját bevallása szerint csak az ausztrál delegáció érdekében akart egy kedves gesztust tenni, amikor lehúzta az italt.

Az orrunk előtt csinálták meg, kipréselték a levét ezekből a hatalmas fák gyökereiből, egyszerűen csak teljesen kipréselték őket. Volt egy borsos esszenciája, és 10-15 percig rendben voltam. (…) Ránéztem Penny Wong külügyminiszterre, és azt motyogtam: »Nem vagyok jól«. Keresztbe álltak a szemeim. Tényleg

– emlékezett vissza a rosszullét első pillanataiban vödröt kérő, majd a vödröt fel is használó ausztrál honatya, akit az ausztrál küldöttség tagjai legyezgettek és pátyolgattak egy darabig. Később pedig autóba ültették, és elvitték a helyi kórházba, ahol megfigyelés alatt tartották, illetve kiszáradás miatt kezelték, mielőtt kiengedték volna.

14 órát aludtam. (…) A kórházból rögtön az ausztrál nagykövet házába mentem, és körülbelül hét órát aludtam, majd arra ébredtem, hogy  nagyköveta felesége sms-t küldött, és megkérdezte, hogy jól vagyok-e. Üzengettünk egy kicsit oda-vissza, aztán aludtam még hat-hét órát. Egész parlamenti pályafutásom alatt nem aludtam még ekkorát. Azt hiszem, tinédzserkorom óta nem aludtam ilyen nagyot

– folytatta az élménybeszámolót Michael McCormack, akinek a fiaskó miatt a körút utolsó állomásait ki is kellett hagynia.

Bár a politikus azt mondta, nem szeretné, ha a balesete elvonná a figyelmet a diplomáciai körútról, azért ő maga is megosztott egy videót a Twitteren arról, ahogy a sakau hatása alatt szenved.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik