Szórakozás

Kihagyta a csokit az adventi kalendáriumból a cég, hogy felhívja a figyelmet a világ egyenlőtlenségeire

Valamelyik ablak alatt nincs csoki, valamelyik alatt kettő is akad. Várható volt, hogy sokan kiakadnak majd.

Forradalmi hangulat tört ki a tengerentúlon egy adventi kalendárium, egészen pontosan annak szokatlan felépítése miatt.

A Ladbible tolmácsolása szerint  a Tony Chocolonely nevezetű gyártónak december 8-án azzal kellett szembesülnie, hogy ellepték a virtuális levelesládáikat a panaszlevelek. Történt ugyanis, hogy a cég adventi kalendáriumaiban a 8-as ablakocska mögött nem volt csoki. Egészen hamar kiderült, hogy nem csak úgy kimaradt egy-egy termékből, szó sem volt emberi mulasztásról.

A gyártónál szinte már várhatták a felháborodott reakciókat, mert szinte azonnal reagáltak, lerántva a leplet a saját edukatív szándékukról. Az egyenlőtlenül elosztott csokoládékkal a világban uralkodó egyenlőtlenségekre és igazságtalanságokra akarták ugyanis felhívni a figyelmet.

Boldog nyolcadikát! Észrevettétek, hogy valami ma nem stimmel a naptárral? Igen, üres.. És miért? Mert meg akarjuk mutatni, hogyan működik a csokoládéipar – ami egy megosztott és egyenlőtlenséggel teli iparág.

– olvasható a cég Twitterén.

Később részletezni kezdik, hogy Ghánában és Elefántcsonparton legkevesebb 1,5 millió gyerek dolgozik illegális keretek között, mert túl kevés pénzt fizetnek az importőrök a kakaóért, és ez szerintük nagyon nincs rendben. Ezt akarták szimbolizálni azzal, hogy a szokásostól eltérően egyenlőtlenül osztják el a csokoládékat a kalendáriumban. Így maradt üresen a nyolcadika, miközben a kilences ablak alatt például két csokoládé is található, hasonlóan a huszonnégyessel.

Hiába azonban a jó szándék, nem mindenki tetszését nyerte el a tanmese. Több szülő is írta, hogy ez mind szép és jó, de ez még nem teszi meg nem történtté a gyerekek kiakadását, egy nő például azt írta, az ADHD-s gyereke sírva fakadt, amikor nem talált csokit a naptárban. A cég itt is reagált, elnézést kértek a családtól, kifejtve, hogy talán tényleg nem a legkörültekintőbben jártak el, nem gondoltak például arra, miként reagálhatnak a speciális nevelési igényű gyerekek.

Mindenesetre a cég őszinte, emberközpontú hozzáállása sokak rokonszenvét elnyerte, így többen a kezdeti harag után könnyen túlléptek azon, hogy nem volt csoki a naptárban december 8-án.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik