Szórakozás

Közellenség lett Kínában, miután eldobta magától két újszülött gyerekét

Stringer / Imaginechina via AFP
Stringer / Imaginechina via AFP
A huszonkilenc éves kínai színésznő, Zheng Shuang különleges sztárnak számít Kínában. Úgy érdemes őt fejben elhelyeznünk a kínai filmiparban, mint Jennifer Lawrence-t Hollywoodban: fiatal, tehetséges, kapkodnak érte a rendezők, és a divatmárkák is keresik a kegyeit. Minderről azonban már csak múlt időben beszélhetünk: Shuang egy elhibázott döntés következtében állami közellenséggé vált, miután Amerikában, béranyáktól született babáit nem vette magához. Sajátos bukástörténete azt bizonyítja: ha Kínában az állam ellensége vagy, akkor mindenki ellensége vagy.

„A legpiacképesebb színésznő”

Zheng Shuang televíziós karrierje 2009-ben kezdődött, utána évről évre egyre több szerepet kapott kínai sorozatokban. Ugyan nemzetközi vizekre sohasem evezett, mégis felső kategóriás hírességé vált a kínai popkultúrában harmincéves kora előtt.

Olyannyira, hogy az 1990 után született legpiacképesebb kínai színésznők négyfős listájára is beválogatta a patinásnak számító Southern Metropolis Daily napilap.

Aki ilyen népszerűségre tesz szert Kínában, az egyhamar nem kerül ki a reflektorfényből, sőt, nagy eséllyel élete végéig a tenyerén hordozza a sajtó, és az ezzel járó összes privilégiumot magáénak tudhatja.

Shuang magánélete ráadásul a lehető legjobban alakult az évek során: komoly botrányoktól mentes volt, és még egy olyan párkapcsolata is akadt, ami könnyen beilleszthető volt abba a sztárkultuszba, ami körülötte kialakult. Összejött egy techcég vezetőjével, Zhang Henggel, aki nála egy évvel idősebb. Közös céget alapítottak, e mellett bekerültek egy reality műsorba, ahol Henget is jobban megismerték a kínai emberek.

Most jön egy ugrás idén januárhoz, amikor már nemcsak a kínai sajtó, de az egész világ felfigyelt rá, ugyanis szakított Henggel. A férfi 18-án egy érdekes posztot tett közzé a Weibón (a legnagyobb közösségi oldal az országban), amit állítása szerint azért tett, mert az emberek jogtalanul hitték azt, hogy kétes ügyletekbe bonyolódott, és amiatt nincs a médiában jelen lassan egy éve. Sőt, ez a tizenkét hónap azzal telt, hogy Shuanggal közös két gyerekükért (akik az Amerikai Egyesült Államokban születtek) minden követ megmozgasson.

Ekkor robbant a bomba: kiderült, hogy Zheng Shuangnak béranyáktól két gyereke, egy kislánya és egy kisfia született az Államokban, de nem utazhatnak be Kínába a hiányos papírjaik miatt – ezeket ugyanis a nő nem hajlandó aláírni, és ezzel igazolni, hogy a gyerekek hozzá tartoznak.

Stringer / Imaginechina via AFP

A színésznő ugyanis nem tart igényt a gyerekekre, hangfelvételekből pedig az is kiderült, szerette volna elérni, hogy az anyák elvetessék a gyerekeket. Erre viszont nem volt lehetőség a hetedik hónapban. Anyakönyvi kivonatok bizonyították Heng igazát, így Shuangnak nem volt hová bújnia, plusz a kompromittáló hangfelvételek is rontottak a helyzetén.

Szemben egész Kínával

Miután Kínában a család egysége szentnek és sérthetetlennek számít, Zheng Shuangról kezdett cikkezni az összes médium. A mellett, hogy a kínai családmodellbe páros lábbal beletiport, a színésznő nemcsak etikai, de jogi értelemben is elszámoltatható lett:

  • Kínában tiltják a béranyák igénybe vételét.
  • Kijátszott egy jogi kiskaput (ahogy egyébként a felső tízezer rendszeresen megteszi ezt Kínában): tengerentúlon szerződtetett béranyák segítségével vállalt gyerekeket.

Lavina zúdult a színésznőre: Zhenget feketelistára helyezte az állami média, a Kínai Kommunista Párt (KKP) pedig mélységesen elítélte a tettét:

Hazánkban egyértelműen tilos a béranyaság, a jogi kiskapu használata törvényellenes. Az életet ily módon kereskedelmi termékként kezeli.

Kínában 2001-ben hoztak törvényt erről, amely tiltja az egészségügyi intézményeknek, és óriási pénzbüntetéssel sújtja azokat, ha a béranyaságra való törvényt fű alatt megpróbálják kijátszani. Ez a jogi kényszer vezetett odáig, hogy a tehetős kínai párok külföldön kerestek béranyákat, az Egyesült Államok pedig tökéletes célpont ehhez. Az Államok nem tiltja, hogy külföldiek ilyen szolgáltatást vegyenek igénybe, ráadásul az ott született kínai gyermekek amerikai állampolgársággal is gazdagodnak – ez bármily furcsán hangzik, még bónusz is a kínai szülőknek.

Nem meglepő módon a mai napig etikai viták sorát váltja ki maga a metódus, más kérdés, hogy

erkölcsi kérdésekben pont az a kínai kormány szeret vitatkozni, amely az egygyermekes politika beiktatásával kényszerű abortuszt és sterilizálást írt elő a népességnövekedés megfékezéséért.

Emiatt több civil szervezet is kampányt indított az elmúlt években Kínában, hogy legalizálják a béranyaságot, de nem értek el sikereket.

Ez csak a kezdet volt Zheng karrierjének megsemmisülésében: a Prada divatmárka korábban a hivatalos arcának választotta a színésznőt a kínai piacán, azonban a botrány kirobbanása után azonnal megszabadultak tőle, mondván, a magánéletére vonatkozó ügy miatt szeretnének alaposan elhatárolódni. A Xinxing nevű könyvkiadó, mely Zheng saját önéletrajzi könyvét jelentette meg, azonnal levett minden példányt a boltok polcairól. Továbbá két szakmai díjat is elvettek tőle, melyeket a televíziós eredményei miatt nyert el.

Jade GAO / AFP

Zheng saját közleményében jelezte, jogszabálysértést semmiképp nem követett el a béranyák felfogadásával. Noha a közösségi média túlnyomó része nem is ezen akadt ki, hanem Zheng kétségtelenül hiányos anyai ösztönein.

A következmények miatt a színésznő és a béranyaság helyzete is nehezebb lesz a jövőben:

  • Zheng szakmai karrierjének egészen biztosan lőttek, az állam pedig találni fog védhetetlen pontot a színésznő ügyében, hogy jogilag is elégtételt vegyenek rajta.
  • A KKP bizonyára még inkább szabályozni fogja a béranyaság intézményét, kiterjesztve azt a kiskapuk kijátszásának megszüntetésére.

Ennek ellenére kínai szakértők azt mondják: miután a kínai népességben igen gyakori a terméketlenség, egyre többen fogják megpróbálni kijátszani az államot a gyerekvállalás kérdésében.

A Zheng Shuang-botrány tehát semmiképp nem a jéghegy csúcsa most Kínában, legfeljebb egy cizellált bukássztori, ami világszerte megmozgatja a sajtót. Ebben az értelemben valóban piacképes színésznőről beszélhetünk, ha Kínán kívül is képes volt az ügy lenyomatot hagyni. Ám a probléma ennél mélyebben gyökeredzik, erre pedig a kínai állam láthatólag nem tud megoldást kínálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik