Szórakozás

Ezért ne nyomjuk össze a fémdobozokat, mielőtt kidobjuk a szemétbe

Azt gondolhatnánk, hogy azzal, ha egy alumínium dobozt összenyomunk, kilapítunk, mielőtt a kukába dobnánk, jót teszünk. Már nem csak azért, mert jó érzés (sokaknak) összenyomni, hanem azért is, mert így kevesebb helyett foglal el a kukában, segít az újrahasznosításában.

Pedig ez nem feltétlenül van így, legalábbis ezt állítja az amerikai Aluminum Association (Alumínium Egyesület) közügyekért felelős igazgatója, Matt Meenan a Metrónak. Azt mondja, hogy a legtöbb szeméttelepen egyirányú újrahasznosító rendszert használnak, ami azt jelenti, hogy mindent összekevernek, majd leválogatják a hulladékot.

Ha összenyomjuk a dobozokat, az viszont megnehezíti a szortírozást, ami anyagra és alakra „keres”, vagyis, ha nem ismeri fel a fémdoboz formáját, lehet, hogy nem szűri ki a többi szemét közül, és a nem újrahasznosítható halmazba rakja. Sőt, összetévesztheti a gép akár a papírral, vagy kartondobozokkal is, ami pedig azzal jár, hogy ez egész halom papír mehet a hulladéklerakóba.

Meenan szerint

a fémdobozokat nagy arányban újra lehet hasznosítani, de még így is 40 milliárd darab végzi évente az Egyesült Államok szemétlerakóiban. Ez 800 millió dollárnyi elvesztett anyag, amit egyébként újra lehetne hasznosítani.

Vagyis úgy 229 milliárd forintról beszél. A lapnak megerősítette Meenan szavait Sean Pettitt, a Purely Waste Solutions igazgatója, így van az Egyesült Királyságban is, már ha még a háznál nincs szelektíven válogatva a szemét, akkor tényleg így történik.

De ha még otthon, szelektíven szedjük, akkor jobb, ha kilapítjuk, így ugyanis helyet takarítunk meg a kukában, és a szállítás is hatékonyabb ezáltal.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik