Foci

Tarolt a Barca – a Bajnokok Ligája számokban

A legrangosabb európai labdarúgó-sorozat 2010-11-es idényének végeztével beleástuk magunkat a statisztikai mutatókba.

A kontinens klubfutballjának elitje nyári pihenőre vonul, a Barcelona Manchester United felett aratott 3-1-es győzelme zárta le a BL-szezont.

A Sport24 górcső alá vette a Bajnokok Ligája statisztikáit, íme az idény számokban.

JÁTÉKOSOK

A gólkirályi címet a döntőben is eredményes Lionel Messi zsebelte be, a Barca argentin aranylabdása 12 találattal zárta a szezont. Pályafutása során már 37-szer tudott eredményes lenni a Bajnokok Ligájában, ezzel pedig az erre vonatkozó rangsor hetedik helyére ugrott fel (Raúl áll az élen 71 céllal). A sorozatban 2004-ben debütáló labdarúgó gólmutatója 0,66, ez pedig a legjobb a TOP10-ben.

Messi egyébként már korábban egyértelműsítette első helyét, a második Mario Gomez és Samuel Eto’o lett 8-8 góllal.

Az argentin 10-es még két mutatóban nőtt magasan a mezőny fölé: neki volt messze a legtöbb kaput eltaláló lövése (szám szerint 34), illetve ő ellene követték el a legtöbb szabálytalanságot (36-szor léptek oda neki). Mind a két rangsorban a portugál Cristiano Ronaldo követi őt a rangsorban, a Real Madrid szélsője tíz-tíz egységgel maradt el az első helyektől.

Ha már Ronaldo, akkor illik megjegyezni, hogy a táncoslábú luzitán nem fogta vissza magát, ha kapuralövésről volt szó, más kérdés, hogy csak 24 találta el a kaput, 29 mellészállt – a második Wesley Sneijder 18-szor nem találta el a kapu felületét.

Gólpasszok tekintetében a Real Madrid török üdvöskéje, Mesut Özil járt az élen, a fiatal játékos hatszor hozta kihagyhatatlan helyzetbe övéit. A második helyen többen is egymás sarkára taposnak: Carlos Martins (Benfica), Ryan Giggs (Manchester United), Aaron Lennon (Tottenham), Darijo Srna (Shakthar Donyeck) és Andrés Iniesta (Barcelona) is öt asszisztot osztott ki a sorozat küzdelmei során.

A folyton a kiugrási lehetőséget leső támadókra is van statisztikai adat: Javier Hernándezt (Manchester United) és Zlatan Ibrahimovicot (Milan) is 17-szer állította lesre a rivális védelme.

A legszabálytalanabb játékos a Real Madridnál focizó Lassan Diarra volt a maga 32 belépőjével, míg csapattársa, a Spanyol Kupát a busz alá ejtő Sergio Ramos a Schalkéban játszó Jefferson Farfánnal karöltve a legtöbbször kapott sárga lapot – ötször.

Kiállítások tekintetében nem volt nagy különbség, egynél többször senkit sem zavartak le a pályáról az idény során, 25 játékosnak villant a piros.

Játékos statisztikák

Legtöbb gól:Lionel Messi (Barcelona) 12, Mario Gomez (Bayern München) és Samuel Eto’o (Inter) 8-8, Nicolas Anelka (Chelsea) 7

Legtöbb gólpassz: Mesut Özil (Real Madrid) 6, Carlos Martins (Benfica), Ryan Giggs (Manchester United), Aaron Lennon (Tottenham), Darijo Srna (Shakthar Donyeck) és Andrés Iniesta (Barcelona) 5-5

Kaput eltaláló lövések: Lionel Messi 34, Cristiano Ronaldo 24, Wayne Rooney (Manchester United) és David Villa (Barcelona) 16-16

Kaput el nem találó lövések: Cristiano Ronaldo 29, Wesley Sneijder (Inter) 18, Lionel Messi 16

Lesek száma: Javier Hernández (Manchester United) és Zlatan Ibrahimovic (Milan) 17-17, David Villa 14

Elkövetett szabálytalanságok: Lassana Diarra (Real Madrid) 32, Luiz Adriano (Shakthar Donyeck) 29, Dame N’Doye (Köbenhavn) és Daniel Alves (Barcelona) 27-27

Elszenvedett szabálytalanságok: Lionel Messi 36, Cristiano Ronaldo és Sergio Busquets (Barcelona) 26-26, Wesley Sneijder 25

Sárga lap: Sergio Ramos (Real Madrid) és Jefferson Farfán (Schalke) 5-5, Cristian Chivu (Inter), Ramires (Chelsea), Ricardo Carvalho (Real Madrid) és Xabi Alonso (Real Madrid) 4-4

Piros lap: hosszas lenne felsorolni mind a 25 labdarúgót, akiket egyszer-egyszer kiállítottak.

CSAPATOK

Talán nem meglepő, hogy a legtöbb gólt a Barcelona csapata jegyezte, a katalánok meccsenkénti 2,31-es átlaggal összesen 30 találatig jutottak. A második helyre az ősi rivális Real Madrid fért oda (25 gól/2.08-as átlag), a képzeletbeli dobogó legalsó fokára pedig a Schalke állhatott fel (22/1,83).

Apró érdekesség ugyanakkor, hogy a csoportküzdelmek során épp a gránátvörös-kékek kvartettjében esett messze a legkevesebb gól, 25. Ebből a Barca szerzett 14-et, a Köbenhavn, a Rubin Kazany és a Panathinaikosz összesen 11-re volt képes. Az A csoport, vagyis az Inter, Tottenham, Twente, Werder Bremen négyes volt ebből a tekintetből a legtermékenyebb, ők összesen 45-el zártak.

Az előző szezonban triplázó Inter a betonbiztos védelmével halmozott sikert sikerre, így némiképp meglepő, hogy a milánói kék-feketék bosszankodhattak a legtöbbször: 21-szer tudott eredményes lenni aktuális ellenfelük. Ez találkozónként 2,1-es átlagot jelent, amit a szlovák Zilina (19 kapott gól/3,17es átlag) és a török Bursaspor (16/2,67) jócskán túlszárnyal, ám ők már a csoportkörben kiestek.

A döntős Manchester United összesen hét, a végső győztes Barca kilenc gólt kapott. A Rubin Kazany mindössze négyet.

A Barcelona több elképesztő adatot is produkált a szezonban: a katalánok találták el a legtöbbször a kaput (98-szor, ez mérkőzésenként 7,54-es átlagot jelent), ők birtokolták a legtöbbet a labdát (797 perc összesen, 61 perc meccsenként) és ők szenvedték el a legtöbb szabálytalanságot (211-et, találkozónként 16,23-at).

A Real Madrid és a Schalke durvaságban jeleskedett, a németek követték el a legtöbb szabálytalanságot, a királyiak pedig legtöbb sárga és piros lapot gyűjtötték be.

Csapat statisztikák

Legtöbb lőtt gól: Barcelona 30, Real Madrid 25, Schalke 22

Legtöbb kapott gól: Inter 21, Zilina 19, Bursaspor 16

Kaput eltaláló lövések: Barcelona 98, Real Madrid 86, Manchester United 69

Kaput el nem találó lövések: Chelsea 96, Real Madrid 87, Barcelona 80

Labdabirtoklás percekben: Barcelona 797, Manchester United 660, Real Madrid 580

Elkövetett szabálytalanságok: Schalke 198, Shakthar Donyeck 182, Real Madrid 176

Elszenvedett szabálytalanságok: Barcelona 211, Real Madrid 172, Shakthar Donyeck 155

Sárga lap: Real Madrid 32, Schalke 29, Shakthar Donyeck 24

Piros lap: Real Madrid és Tottenham 3-3, Arsenal, Auxerre, Schalke és Szpartak Moszkva 2-2

MÉRKŐZÉSEK

A Bajnokok Ligája idei kiírásában hét volt az egy meccsen eső legtöbb gólok száma, erre pedig ötször volt példa: az Inter-Schalke 2-5, a Valencia-Bursaspor 6-1, a Zilina-Marseille 0-7, a Benfica-Lyon 4-3 és az Inter-Tottenham 4-3 alkalmával.

A legtöbb kaput eltaláló lövéssel záruló helyzetet (23-at) a Bayern München kolozsvári vendégjátéka alkalmával láthatott a nagyérdemű, míg a Real Madrid és az Ajax összecsapásán volt a legtöbb dolguk a kapu mögött álló labdaszedőknek.

A Real Madrid – Barcelona mérkőzésen történt a legtöbb szabálytalanság, összesen 46-szor harsant fel a síp a katalánok 2-0-ás sikerét hozó mérkőzésen.

A csapatok tettek róla, hogy a drukkereknek ne legyen hosszú körme, a sorozatban esett 355 gólból 90 a 75. perc után született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik