Vélemény

Kele János: Miért nem ér ugyanannyit a magyar államnak a paralimpiai siker, mint az olimpiai?

Koszticsák Szilárd / MTI
Illés Fanni az S4-es kategóriájú, 100 méteres női mellúszás döntőjében a tokiói paralimpián.
Koszticsák Szilárd / MTI
Illés Fanni az S4-es kategóriájú, 100 méteres női mellúszás döntőjében a tokiói paralimpián.
Egy hónapja óriási hévvel hívott tetemre egy szerkesztőséget a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke azért, mert nem került paralimpikon a legértékesebb magyar sportolók listájára. Most, hogy a magyar állam ismét feleannyira értékelte a paralimpiai érmeket az olimpiai medálokhoz képest – hallgat. De miért volna fontos végre a jutalmak kapcsán is biztosítani az egyenjogúságot a sporton belül, és miért a legkevésbé sem anyagi kérdés mindez?

Két különös népszokás uralja a magyar nyilvánosságot olimpiák idején: az ország egyik fele – közvetlenül azután, hogy rögtönzött szakértőként fölvértezi magát a parádok, riposztok, kokák, vazarik, fórok, kontrák és szélső befutások szókészletével – az aranyakat, érmeket, helyezéseket számolgatja, a másik pedig azon matekozik, melyik helyezést mekkora jutalommal díjazza majd az adófizetők közössége, illetve hogyan aránylik mindez a közszolgáltatások (oktatás, egészségügy, közösségi közlekedés) jelenleg biztosított általános színvonalához.

A fönti vitában igazságot tenni nem célunk – talán nem is lehet –, egy azonban bizonyos: idén is nyilvánosságra hozták, mennyit ér a magyar államnak egy-egy olimpiai helyezés, érem vagy győzelem.

Tokióhoz képest a gázsi emelkedett, de nem inflációkövetően: míg három éve a japán fővárosban egy olimpiai aranyéremért 50 milliós jutalom járt, addig most az aranyérem tarifája 55 millió. Az ezüstérmes sportolókat csaknem 40 millió forinttal jutalmazza a magyar államháztartás, a bronzéremmel végzők nagyjából 32 milliót kapnak kézhez, de még a nyolcadik helyezésért is jár kicsivel több mint hárommilliós bónusz.

Összehasonlításképp: a brit, a norvég vagy a svéd sportolók semmilyen direkt kompenzációt nem kapnak kézhez az olimpiai eredményeik után, de a sportnagyhatalom Egyesült Államokban is csupán 13 millió forintnak megfelelő dollárt ér az aranyérem (az ezüst nagyjából nyolcmillió, a bronz 5,5 millió forintnyi dollárt kóstál).

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik