Sport

Ruandában kellene tornát nyernie a kosárválogatottnak, hogy legyen esélye eljutni a vébére

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Ruandában vív előselejtezőt augusztus 19. és 25. között a magyar női kosárlabda-válogatott a 2026-os világbajnokságra. A nemzetközi szövetség (FIBA) csütörtöki sorsolásán kiderült, hogy Mexikóváros és Kigali közül utóbbiban szerepel Völgyi Péter szövetségi kapitány együttese, és ott Brazília, Szenegál és a Fülöp-szigetek csapatával találkozik majd. A két tornán a párizsi olimpiáról épphogy lemaradt 16 – régiónként négy – válogatott lép pályára, írja az MTI.

A magyar válogatott a soproni selejtezőben utolsó meccsén 22 pontos előnyről 73-72-re kikapott Spanyolországtól, így nem jutott ki Párizsba.

Mindkét nyolccsapatos tornán két négyest alakítottak ki, amelyeket különböző földrészekről érkezett együttesek alkotnak, és végül a két bajnok kerül a vb-selejtező mezőnyébe.

A közvetlen kvalifikáció 2026 márciusában lesz. A két év múlva esedékes berlini világbajnokság selejtezőjében 24 válogatott lesz érdekelt, a két előselejtezős csapat mellett 22 csapat a 2025-ös kontinenstornák legjobbjai közül kerül ki.

A 2026-os világbajnokságon 16 válogatott szerepel. Az előző, 2022-es vb-n – amelynek Ausztrália adott otthont – még csak 12 csapat vett részt.

A vb-előselejtező csoportbeosztása

Mexikóváros:
A csoport: Koreai Köztársaság, Mali, Csehország, Venezuela
B csoport: Mexikó, Montenegró, Új-Zéland, Mozambik
Kigali:
C csoport: MAGYARORSZÁG, Szenegál, Brazília, Fülöp-szigetek
D csoport: Nagy-Britannia, Ruanda, Argentína, Libanon

Kapcsolódó
Székely Norbert: Erre a nyomásra sem én, sem a csapat nem reagált jól
A szövetségi kapitány szerint akkora sokk és csalódás érte a közösségüket a soproni olimpiai selejtező utolsó, spanyolok elleni meccsén, amelynek a gyászperiódusa sokkal hosszabb, mint egy-két hét. A női kosárlabdázás elmúlt heteinek és éveinek élve boncolása Székely Norberttel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik