Sport

22 ponttal is vezetett a női kosárválogatott, mégse jutott ki az olimpiára

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A női kosárlabda-válogatott szinte végig vezetett vasárnap a Spanyolország elleni selejtezőn, végül mégis 73-72-re kikapott, így nem jutott ki az olimpiára.

A zárónap előtt mind a négy csapatnak volt izgulnivalója, mivel valamennyien egy-egy győzelemmel és vereséggel álltak két forduló után. A kora délutáni mérkőzésen a spanyolokat megverő, majd Székely Norbert kapitány együttesével szemben alulmaradt Japán végül 86-82-re megverte Kanadát. Ez azt jelentette, a magyar válogatott abban a tudatban lépett pályára, hogy tudtuk, a spanyolok számára tét nélkülivé vált az utolsó mérkőzés. Ezt kellett megnyernie a mieinknek az olimpiai kvótáért.

Mindezek ellenére a spanyolok kezdtek jobban, de 14-8-ról hatalmas hajrával fordított a magyar csapat, az első negyed hajrájából pedig jobban jöttek ki a mieink. A második játékrész egészen szenzációsan sikerült, a válogatott 22-8-ra nyert ezt a tíz percet, amivel rendkívül komoly előnyt dolgozott ki.

Szünet után hullámzóbb lett a mieink játéka, védekezésbe és támadásba is több hiba csúszott, öt pontot pedig sikeresen lefaragott Spanyolország. Olyan pillanat is adódott a mérkőzésen, hogy 22 ponttal (49-27-nél) vezettek a magyarok, de érezhető volt, hogy fáradnak, különösen a védekezés hatékonysága romlott. Az utolsó negyedre így is 64-50-es előnnyel mentünk neki, ami biztotónak tűnt.

Ekkor jött azonban a hidegzuhany, a válogatott beragadt és az ellenfelünk három perc alatt 11 pontot szórt, míg a magyarok egyszer sem találtak a gyűrűbe. Az órán 6:50 állt, amikor 64-63-as előnynél végre betaláltak a mieink is.

Körömrágóssá vált az utolsó játékrész, 69-66-os magyar vezetésnél kifejezetten sok volt a kapkodós megoldás, a hiba mindkét fél oldalán. Végül Lelik Réka egy hárompontossal megduplázta az előnyt az utolsó két percre, de jött még egy fordulat, egy időkérés után öt pontot ledolgoztak a spanyolok, majd két büntetőből fordítottak is 73-72-re.

A végig remeklő Határ Bernadettnek hét másodperccel a meccs vége előtt labdája volt a győztes kosárhoz, de az ő dobása is a gyűrűről jött ki. A lepattanó ráadásul nem a miénk lett, újabb lehetőség pedig nem adódott, ezért bár az első nyolc perc után végig vezetett a magyar válogatott, végül vereséget szenvedett.

A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban járt olimpián, és Moszkvában negyedik lett.

Végeredmény – olimpiai selejtezőtorna, 3. forduló

Spanyolország-Magyarország 73-72 (19-24, 8-22, 23-18, 23-8)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik