Sport

„Nem is szégyennek nevezném, hanem hazaárulásnak” – orosz sportolók a párizsi olimpiai részvételről

KISBENEDEK Attila / AFP
Jevgenyij Rilov hisz Putyinban, a nagy orosz népben és nem ereszkedik le a nyugati provokátorok szintjére
KISBENEDEK Attila / AFP
Jevgenyij Rilov hisz Putyinban, a nagy orosz népben és nem ereszkedik le a nyugati provokátorok szintjére
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december 8-i határozata nyomán semleges színekben, orosz vagy fehérorosz útlevéllel rendelkező versenyzők ott lehetnek a jövő nyári olimpián. Mármint azok az egyéni számokban indulók, akik a nemzetközi szövetségek kvalifikációs rendszerei alapján kvótát szereznek, és aktívan nem támogatják az Ukrajna elleni háborút. Az oroszok nagy része elítélte a NOB döntését, de vannak, akik mennének Párizsba, ez a Sports.ru válogatásából is kiderült.

Az orosz portál szerint a menni vagy nem menni kérdése szakadást okozhat a helyi sportéletben is.

Kár lenne kimenni az olimpiára. Nem is szégyennek nevezném, hanem a hazám elárulásának.

Ezek a feltételek megalázóak! A legrosszabb az, hogy nem kapunk biztonsági garanciákat. Ha valaki Párizsba megy, provokációba ütközhet. Ha tiszteljük hazánkat és önmagunkat, akkor ne hajtsunk térdet előttük. Szerencsére nincs olyan sportolónk, aki ilyen körülmények között szeretne Párizsba menni” – nyilatkozta Valentyina Rodionyenko, az orosz tornászcsapat edzője.

Irina Viner, az Orosz Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke állítja, kár lenne Párizsba utazni.

„Nagyon megalázó lesz számunkra. De orosz ritmikus gimnasztikázó biztosan nem megy oda, mi soha többé nem lépünk fel Oroszország zászlaja és himnusza nélkül.”

A pekingi olimpiai bajnok sífutó, Veronika Sztyepanova eddig is támogatásáról biztosította Vlagyimir Putyin, és most is nevetségesnek tartja a NOB-feltételeit (noha azok egyelőre csak a 2024-es nyári olimpiára vonatkoznak).

„Miért menjenek el olyan rendezvényre, amelynek a szervezői megalázó feltételeket szabnak? Képzeld el, hogy meghívnak, de csak neked van megszabva, hogyan viselkedj, mit mondj, hogyan öltözz. Akiknek egy cseppnyi méltósága és önbecsülése is van, nem fogadják el az ilyen feltételeket.”

„Senki sem lesz biztonságban”

A két éve, Tokióban olimpiai ezüstöt és bronzot szerzett úszó, Kliment Kolesznyikov csak a magam nevében nyilatkozott:

„Vannak srácok, akik készek elfogadni és teljesíteni a nemzetközi szövetségek feltételeit. Örülni fogok nekik, ha kijutnak az olimpiára. Én nem tehetem meg ezt.”

A kétszeres olimpiai, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok úszó, Jevgenyij Rilov esélye egyébként is elég minimális lenne a szereplésre, hiszen tavaly áprilisban egyszer már kilenc hónap eltiltást kapott, amiért támogatta az orosz inváziót.

„Ahogy elnökünk mondta, hinnünk kell a nagy orosz népben. Szeretnék ennek megfelelni, és nem fogok leereszkedni a nyugati provokátorok szintjére. Oroszország nagyszerű. Nem követem a NOB példáját, inkább megfontolt döntést hoztam: addig nem megyek ki az olimpiára, amíg ilyen nonszensz helyet áll elő. Őszinte vagyok magamhoz és hű a hazámhoz.”

Szarajevó és Calgary biatlonbajnoka, Dmitrij Vasziljev szerint orosz sportolónak nem szabad indulnia Párizsban.

Senki sem lesz biztonságban, csak provokációk lesznek, efelől nincs kétségem. Valamit tesznek az ételükbe, hogy doppingoláson kapják őket. Miért mennénk be az oroszlán barlangjába?

Hozzátette, azt a sportolót, aki mégis Párizsba megy, még egy aranyéremmel sem fogják tisztelni Oroszországban.

Az orosz futballedző, Gadzsi Gadzsijev szerint beszélhetünk diszkriminációról, korlátozásokról és egyebekről, de láthatjuk, hogy Nyugat-Európa és az Egyesült Államok hogyan visel háborút hazája ellen.

„Ebben a helyzetben soha nem versenyeznék bizonyos zászlók alatt, és a NOB által kitalált feltételek mellett. Mert az anyaország most minden aranyéremnél fontosabb.”

Akik támogatják a szereplés

Az Orosz Jégkorong Szövetség elnöke Vlagyiszlav Tretyjak azt mondta, örülök azoknak a sportolóknak, akik vállalják a szereplést.

„Bármi legyen is, ők oroszok, és ha nyernek, azt az aranyérmet Oroszországnak szerzik” – jelentette ki.

A fedett pályás Európa-bajnok távolugró, Darja Klisina szerint ez nagyszerű hír.

„Most mindenkiben megújult a nagy motiváció az edzéshez és az olimpiai játékokra való felkészüléshez. Mindenki megérdemli, hogy lehetőséget kapjon álma megvalósítására. Az olimpiai részvétel lehetősége nem olyan gyakori, de ezt mindenkinek ki kell használnia és meg kell valósítania önmagát.”

A jégtánc olimpiai, négyszeres világ- és ötszörös Európa-bajnoka bajnoka, Natalja Besztyemjanova azt szeretné, ha a téli olimpiára már nem lennének ilyen kritériumok.

Meg kell próbálnunk kikerülni ezeket az akadályokat és mindenképpen menni kell.

Tokió olimpia bajnok tornásza, Nyikita Nagornij úgy vélekedett, természetesen elmenne Oroszországért, és megmutatná a világnak.

„A tokiói játékokon már szerepeltünk az Orosz Olimpiai Bizottság zászlaja alatt és méltó eredményt mutattunk fel. Voltak ugyan korlátok, de az egész csapat egységes volt és támogatta egymást.”

A két éve szintén olimpiát nyert tornász, Angelina Melnyikova még a bizonytalanok táborát erősíti.

„A szövetség dönt a kritériumok figyelembevételével, de szomorú vagyok a gondolattól, hogy esetleg nem mehetek Párizsba. Hogy készen állok-e az indulásra? Ez egy nagyon nehéz kérdés.

Sportolóként szeretnék kijutni az olimpiára, de orosz állampolgárként valószínűleg nem.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik