Sport

Döntött a NOB az orosz és fehérorosz sportolók olimpiai részvételéről

Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók, de...
Tetsu Joko / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók, de...
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteki döntése nyomán semleges színekben indulhatnak orosz és fehérorosz sportolók a jövő nyári, párizsi játékokon.

Azok az orosz és fehérorosz sportolók, akik sportágukban kvalifikálják magukat a 2024-es párizsi olimpiára, semleges színekben – hazájuk zászlaja, címere és himnusza nélkül – részt vehetnek a jövő évi eseményen, közölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) pénteken.

A sportolókat eredetileg eltiltották a nemzetközi versenyzéstől, miután Oroszország tavaly megtámadta Ukrajnát, de azóta a legtöbb sportágban fokozatosan visszaengedték őket. Ugyanakkor csak egyéniben indulhatnak, a két ország csapatai nem szerepelhetnek Párizsban.

A NOB azt is közölte, hogy azokat a sportolókat nem engedik versenyezni, akik aktívan támogatják az ukrajnai háborút.

A közlemény szerint a párizsi játékokra eddig kvalifikált 4600 sportoló közül nyolc orosz és három fehérorosz volt.

Az ukránok és az oroszok egyaránt elítélték a NOB döntését.

A NOB lényegében zöld utat adott Oroszországnak az olimpia felfegyverzésére. A Kreml minden orosz és fehérorosz sportolót fegyverként használ propagandaháborújában. Arra kérek minden partnert, hogy határozottan ítélje el ezt a szégyenletes döntést, amely aláássa az olimpiai elveket

– írta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X nevű közösségi oldalon.

Matvij Bidnij ukrán sportminiszter úgy nyilatkozott, hogy országa szerepléséről a párizsi játékokon azután születik majd döntés, hogy egyeztettek a sportolói közösséggel és a politikai vezetőkkel.

„Az olimpiai részvétel minden sportoló álma, de a feltételek diszkriminatívak és ellentétesek a sport alapelveivel. Ezzel az olimpiai játékoknak ártanak, nem az orosz sportnak. Ez a megközelítés teljesen elfogadhatatlan” – mondta Oleg Maticin orosz sportminiszter.

Kapcsolódó
Putyin értetlenkedve háborog, szerinte a NOB diszkriminál
Mi az, hogy az orosz sportolók nem indulhatnak az olimpián!?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik